AMD julkaisi Radeon R9 290X -näytönohjaimen

Kirjoittaja Manu Pitkänen, | Kommentteja (2)

AMD julkaisi Radeon R9 290X -näytönohjaimen
Teknologiasivustot ovat julkaisseet AMD:n Radeon R9 290X -näytönohjainten testiartikkelit. Niiden perusteella ohjain yltää suorituskyvyssä Nvidian tehokkaimpien mallien tasolle. Tom's Hardware Guiden testin perusteella R9 290X pyörittää useimpia pelejä 4K-näytöllä hieman paremmin kuin Nvidian huippumallit.

R9 290X:ssä käytetään Hawaii-nimistä grafiikkaprosessoria, jonka kompleksisuus on kasvanut Tahitiin nähden lähes 44 prosentilla. 438 neliömillimetrin alalle on mahdutettu 6,2 miljardia transistoria. Gigahertsin kellotaajuudella toimivassa Hawaii'ssa on kaikkiaan 44 laskentayksikköä, joista löytyy yhteensä 2816 varjostinyksikköä ja 176 tekstuuriyksikköä. Piiri perustuu GCN-arkkitehtuuriin, jota on höystetty jo Bonairessa käytetyillä viilauksilla sekä muutamilla muilla teknisillä parannuksilla.

Testien perusteella AMD:n uusi lippulaiva on yhtä nopea kuin GeForce GTX 780 ja GTX Titan. Ohjaimen suositushinta on 549 dollaria, eli se on edullisempi kuin edellä mainitut Nvidian ohjaimet. R9 290X on siis järkivalinta erittäin tehokkaan näytönohjaimen ostajalle. R9 290X on Nvidian ohjaimia nopeampi 4K-resoluutiolla, mutta pelattaville ruudunpäivitysnopeuksille pääseminen vaatii kuitenkin kaksi ohjainta.


Referenssiohjaimen jäähdytysjärjestelmä on auttamatta liian köykäinen ja äänekäs. Jäähdytyksen tehokkuuden voi valita kahden tilan väliltä Quiet ja Uber. Quiet-tilassa ohjain pitää tuulettimen kierrosluvun sen verran matalana, ettei ääntä pääse syntymään liikaa. Uber-tilassa kierroslukunopeuden annetaan kasvaa korkaammaksi, jolloin melun määräkin kasvaa jäähdytystehokkuuden mukana. Kun ohjaimen lämmöt kohoavat tarpeeksi korkealle, grafiikkaprosessorin kellotaajuus tipahtaa 750–850 megahertsiin.

Jäämme odottamaan ohjainvalmistajien kustomoiduilla jäähdytysratkaisuilla varustettuja malleja. Monet valmistajat ovat jo esitelleet omat referenssiratkaisuun perustuvat ohjaimet.

Hardware.fi päivän diilit sähköpostiisi!

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme ja saat aina tiedon, kun löydämme jonkin huikean tarjouksen nettiä selatessamme:

2 kommenttia

H4X0R-X
H4X0R-X
Asukselta sopii luonnollisesti odottaa DirectCU sarjalaista, lienisikö jo DCU III:n aika. Samalta valmistajalta sopii myöhemmin varmaan odottaa jonkin sorttista ROG-settiä kyseiseen näyttikseen liittyen, vesijäähdytystä ja tuplapiiriä, jos vanhat merkit merkkinsä pitävät paikkansa. Muilta valmistajilta on odotettavissa samaa ja ensimmäiset vesiblokit ovat jo ilmestyneet markkinoille, kuten: http://muropaketti.com/ekwblta-nesteblo...aytonohjaimelle

Se ei tosin muuta sitä, että kovin lämpimältä tuo kortti vaikuttaa, mutta kaikkea ei voi saada. Mieluummin otan äänekkään, kuuman ja tehokkaan kortin, sekä alikellotan sitä, kuin ostan viileän ja hiljaisen, jonka yltämisestä noihin nopeuksiin ei ole tehokkaallakaan jäähdytyksellä takuita. Ei noilla referenssisirkkeleillä ole ennenkään paljoa tehnyt, kustomoiduilla ratkaisuilla on menty, referenssi 8800Gt:n korvienhuumaamisen ja sulamisen jälkeen.
hannibal_pjv
hannibal_pjv
Jep, tässä kannattanee ostaa valmitajien omilla jäähyillä varustettu versio! Tuo referenssi cooleri jää taas jälkeen roppakaupalla. Lisäksi 290x trothlaa niin maan perusteellisesti eli parempi jäähy auttaa siihenkin ongelmaan.
Aivan kauhia peto tuo 290x joka tapauksessa on! Tehoa on enemmän kuin kortti kestää. Ei siinä mitään kunhan siihen saadaan vain ympärille kunnollinen runko! Sitten puhutaa sellaisesta sportista, jonka kanssa Titaanikin kalpenee viivalla!
Aivan loistava julkaisu, varsinkin tuohon hintaan! Pistää kilpailua liikkeelle, kunhan vain suomi liikkeetkin muistaisivat ottaa rasvaiset näppinsä irti siitä välistä ja möisivät vain normaaleilla suomikatteillaan...

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Keskustelualue
Android 11 Google Play - Missä on lista sovelluksista, jotka poistettu tililtä? 1 Android -keskustelu
Videoketju 392 Vapaata keskustelua
Biisiketju 4893 Vapaata keskustelua
Windows 11 - Keskustelu 67 Windows -ongelmat
Kiinalainen tietoturva 6 Android -keskustelu
M.2 kovalevy HP:n koneeseen 20 PC:n rautaan liittyvä keskustelu
Kannettava ei käynnisty ollenkaan 10 Kannettavat tietokoneet
Pelejä ilmaiseksi 67 PC:n pelit
Windows 10 - Keskustelu 1222 Windows -ongelmat
Miten lisätä palvelu kännyyn? 1 Android -keskustelu
Näytä lisää viestejä