Ubuntu päivittyy tänään versioon 13.10 - saatavilla myös puhelimille

Kirjoittaja Sami Koivunen, | Kommentteja (3)

Ubuntu päivittyy tänään versioon 13.10 - saatavilla myös puhelimille
Ubuntun tänään julkaistava 13.10 -versio ei tarjoa serveri- ja työpöytäkäyttäjille paljoa uusia ominaisuuksia, sillä suurin osa kehityksestä on kohdistunut mobiili-Ubuntuun. Canonical tarjoaa nyt ensimmäistä kertaa vakaan Ubuntu-version myös puhelimille.

Saucy Salamander -versiona tunnettu 13.10 tarjoaa työpöytäkäyttäjille Linux-ytimen päivityksen versioon 3.11 ja Smart Scopesin Unity-valikkoon (Dash), joka laajentaa hakutuloksia sisältämään tietoja internet-sivuilta, kuten Wikipediasta, redditistä ja Foursquaresta. Myös LibreOffice, RhythmBox ja Firefox ovat päivittyneet.

Alun perin Ubuntun piti sisältää myös uusi Mir-ikkunointijärjestelmä, mutta koska XMir-järjestelmä ei toimi vielä täysin usean näytön kokoonpanoilla, siirtyi julkaisu seuraavaan 14.04 -versioon. Mirin voi kuitenkin ladata lisäpakettivarastona.

Ars Technican mukaan Ubuntu 14.04 -version odotetaan saapuvan huhtikuussa ja Canonicalin tavoitteena on käyttöjärjestelmä, joka pyörii kaikilla mahdollisilla alustoilla, kuten puhelimilla, tableteilla, pöytäkoneilla ja servereillä. Tällä hetkellä Ubuntusta ei ole vakaata versiota isommille kosketusnäytöille.


Ubuntu keräsi huomiota kesän aikana keräämällä joukkorahoituksella rahaa Ubuntu Edge -puhelimen kehittämistä varten. Hanke ei onnistunut keräämään tarpeeksi rahaa Edgen valmistusta ajatellen, mutta projekti antoi runsaasti näkyvyyttä Ubuntulle. Ubuntu-käyttöjärjestelmän sisältäviä puhelmia odotetaan markkinoille ensi vuoden ensimmäisen ja toisen neljänneksen aikana.

Virallinen lista päivityksen tuomista muutoksista löytyy täältä.

Hardware.fi päivän diilit sähköpostiisi!

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme ja saat aina tiedon, kun löydämme jonkin huikean tarjouksen nettiä selatessamme:

3 kommenttia

johtaja59
johtaja59
Sitten vielä linkki mistä sen saa:
link
Datanen
Datanen
Ubuntun suomenkielistä sivua kannattaa käyttää lataukseen: link
Lauzi
Lauzi
Kai se sitten on pakko hypätä pää edellä linuxiin ja asentaa ensimmäistä kertaa Ubuntu kakkos PC:hen ja kakkos puhelimeen.

Tuo mobileubuntu ilmoittaa käyvänsä arm-laitteisiin,. Täytyy varmaan kaivella googlesta, että käykö se muka suoraan kaikkiin arm-vekottimiin, vai onko siinä jotain mutkia.

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Keskustelualue
i5 9600K | Gigabyte Z390 UD | 32GB DDR4-2666 | 970 EVO Plus SSD 1T Äänekoski 2 Myydään
Videoketju 396 Vapaata keskustelua
Biisiketju 4933 Vapaata keskustelua
Deskjet 500 ajuri win 7 9 avast! - Tuki ja keskustelu
YLE Areena ongelma 78 Televisiot
Windows 11 - Keskustelu 85 Windows -ongelmat
defender 2 Yleistä keskustelua P2P-ohjelmista
Forza Horizon 4 ongelma 1 PC:n pelit
Windows 10 - Keskustelu 1223 Windows -ongelmat
hot spot ongelma pc:n kanssa 2 PC:n rautaan liittyvä keskustelu
Näytä lisää viestejä