AMD päivittää Crossfiren ja Eyefinityn uuteen uskoon

Kirjoittaja Panu Roivas,

AMD päivittää Crossfiren ja Eyefinityn uuteen uskoon
AMD esitteli viime viikolla uuden sukupolven näytönohjaimensa, mutta mehukkaimmat yksityiskohdat uudesta Radeon R9 290X -kortista jäivät vielä hämärän peittoon. Varsinaisen julkaisun odotetaan tapahtuvan 15. lokakuuta, mutta sitä ennen on todennäköisesti luvassa taas kasa vuotoja. Ensimmäisenä vuorossa on uuden kortin Crossfire- ja Eyefinityuudistukset.

AMD on jo itse lipsauttanut omilla sivuillaan, että tuleva R9 290X:n Eyefinity ei tule tarvitsemaan DisplayPort-liitäntää, vaan käyttäjä voi vapaasti valita Eyefinityyn tarvitsemansa liitännät. R9 290X:n liitännät ovat 2x Dual-link DVI, HDMI sekä täysikokoinen DP. DisplayPort tukee myös erillistä MST-hubia, jolla yhden liitännän kautta saadaan kuva maksimissaan kolmeen 1080p-näyttöön, ja näin ollen yksi R9 290X -kortti tukee maksimissaan kuutta näyttöä.


Eyefinityyn liittyen myös 4K-näyttöjen tukea on parannettu. AMD:n on lisännyt ehdottamansa VESA-standardin mukaisen 4K-tuen uusiin näytönohjaimiinsa, jotka pystyvät nyt automaattisesti asettamaan 4K-näytön toimintaan. Nykyisellään 4K-näytöt näkyvät perusasetuksilla kahtena näyttöpintana, jotka täytyy manuaalisesti säätää kahden näytön Eyefinityyn kokonaisen 4K@60Hz kuvan saamiseksi. 4K@60Hz näyttöjä tukee tällä hetkellä vain DisplayPort ja HDMI 2.0 -liitännät. AMD ei ole vielä julkistanut R9 290X:n HDMI 2.0 -tukea, mutta se lienee melko todennäköistä.Myös CrossFire on uudistettu, eikä R9 290X tarvitse erillistä CrossFire-siltaa toimiakseen. CrossFire toimii käyttäen PCI-Express-väylää, ja AMD:n mukaan tästä ei pitäisi koitua suorituskykyhaittaa. Uusi CrossFire tukee myös AMD:n ruudunpäivityskorjauksia, joten uusilla korteilla CrossFiren pitäisi olla entistä sulavampi. Huhujen mukaan uusi R9 290X tukee frame pacing -teknologiaa rautapohjaisesti. Muiden korttien osalta AMD aikoo julkaista seuraavan version frame pacing -ajureista myöhemmin syksyllä. Tähän mennessä AMD julkaissut vain yhden beta-ajurin josta löytyy frame pacing tuki pelkästään yhden näytön konfiguraatiolle 2560x1600 resoluutioon asti.

Hardware.fi päivän diilit sähköpostiisi!

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme ja saat aina tiedon, kun löydämme jonkin huikean tarjouksen nettiä selatessamme:

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Keskustelualue
Biisiketju 4926 Vapaata keskustelua
Vaari päivittää 19 PC:n rautaan liittyvä keskustelu
YLE Areena ongelma 51 Televisiot
FinVip Auki 6 Yleistä keskustelua P2P-ohjelmista
Kuitupurkki + wifi 2 Laajakaistaliittymät
Kuvankäsittelyohjelmat 2 Vapaata keskustelua
Malwarebytes Antimalware 13 Virukset ja haittaohjelmat
koneen päivitystä 2 Näytönohjaimet - Apua, kokemuksia ja vinkkejä
Hyvät tarjoukset-ketju 1134 PC:n rautaan liittyvä keskustelu
Logitech Z906 3 Kotiteatterin äänentoisto
Näytä lisää viestejä