AMD:n Mantle API lupaa DirectX:ää paremman suorituskyvyn

Kirjoittaja Panu Roivas, | Kommentteja (9)

AMD:n Mantle API lupaa DirectX:ää paremman suorituskyvyn
AMD piti eilen Hawaijilla julkistustilaisuuden, jossa se esitteli uuden sukupolven näytönohjaimia ja niiden mukana tulevia teknologioita. Merkittävimmät uudistukset olivat TrueAudio -äänipiiri ja Mantle -rajapinta grafiikalle.

AMD kertoo uuden Mantle API:n tarjoavan Microsoftin DirectX -rajapintaa paremmat optimointimahdollisuudet tuleville PC-peleille. AMD voitti uuden sukupolven konsolipiirikilpailun ja sen piirit löytyvät nyt Xbox Onesta sekä Playstation 4:stä. Pelikonsolien etuna on pitkään ollut se, että pelit on voitu optimoida PC-versiota paremmin, sillä Windowsin päällä pyörivä DirectX-rajapinta ei mahdollista pääsyä yhtä lähelle rautaa kuin konsolien rajapinnat.Mantle-tuki tulee ensimmäiseksi Battlefield 4 -peliin, joka toimii teknologian ensimmäisenä käytännön testinä. BF4 tukee myös DirectX:ää, ja ensimmäinen versio Mantle-tuesta tuleekin peliin vasta joulukuun aikoihin ilmaisen päivityksen muodossa. AMD on kuitenkin jo lupaillut että BF4 pyörii R9 290X -kortilla selvästi Titania nopeammin käytettäessä Mantlea.
DICE:n Johan Andersson esitteli tilaisuudessa Mantle API:n ominaisuuksia Frostbite 3 -moottorissa. Anderssonin mukaan Mantle vähentää erityisesti CPU-pullonkauloja, ja Frostbite 3 hyödyntää kaikkia 8 ydintä. Grafiikkapuolella on myös luvassa paljon rautaoptimointeja, ja Mantle mahdollistaa jopa 9x enemmän draw call -käskyjä per sekunti vähentämällä CPU-overheadia.

Mantle API on teoriassa avoin, mutta oletettavasti suurin hyöty siitä on AMD:lle, joka hyötyy suoraan konsolipiireille tehdystä optimointityöstä. Mantle julkaistaan alkuun Windowsille, mutta ilmeisesti myös Linux-tuki on tulossa. Näin ollen myös SteamOS-tuki tullaan todennäköisesti näkemään jossain vaiheessa.Nähtäväksi jää miten AMD saa markkinoitua Mantle-tuen peleihin. Frostbite on iso askel, mutta AMD:n on saatava myös muut pelinkehittäjät väsäämään Mantle-tuki PC-portteihin, mikä tarkoittaa aina lisäkustannuksia. Monet pelialan suuret nimet ovat kuitenkin pitkään kaivanneet matalamman tason API:a PC:lle. Nvidialle Mantle lieneekin melko suuri huolenaihe tulevaisuudessa. Toisaalta viimeksi vastaavaa yhden osapuolen API:a nähtiin 3DFX:n Glide-rajapinnan muodossa, joka väistyi ennen pitkää DirectX:n tieltä.

Hardware.fi päivän diilit sähköpostiisi!

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme ja saat aina tiedon, kun löydämme jonkin huikean tarjouksen nettiä selatessamme:

9 kommenttia

R4ndom1
R4ndom1
Toimiikohan tämä rajapinta vanhemmilla korteilla(hd6000 sarja), vai tarviiko rautatuen?
Ranvier
Ranvier
Originally posted by R4ndom1:
Toimiikohan tämä rajapinta vanhemmilla korteilla(hd6000 sarja), vai tarviiko rautatuen?
Vaatii tuen myös raudalta.
Sefriol
Sefriol
Tavallaan toivoisin, että AMD ja Nvidia löisivät hynttyyt yhteen tuon rajapinnan kehittämisen suhteen. Tai se, että Microsoft panostaisi Directiin enemmän. Jo nyt näyttisfirmat kilpailevat toistensa kanssa niin että toisissa peleissä toisen kortti on parempi kuin toinen. Ajatelkaa, jos tämä menisi myös rajapinnoille...
Käytännössä tarkottaisi, että jotkut pelit toimisivat vain tietyn valmistajan korteilla.
hannibal_pjv
hannibal_pjv
Hmm.... wanha sli remake.... Tällä saa rutosti lisää nopeutta, mutta vain juuri tietynlaisella raudalla. Hyvä konsoleissa... ei ehkä niin hyvä PC laitteissa... (Toki sielläkin nopeutta saa lisää, mutta tässä tapauksessa vain GCN pohjaisella raudalla.
No olisihan se hauskaa, että konsolit jyräisivät jälleen PC raudan murto-osalla PC raudan tehosta käyttämällä vain vähiä resursseja tarkemmin ;-)
mcmopo
mcmopo
Vihdoinkin jotain merkkejä siitä että tulevaisuudessa lähestulkoon kaikki pelit voisivat toimia linuxilla siinä missä windossillakin. Siihen on vielä pitkä matka mutta kun katsoo mihin suuntaan windossin kehitys on menossa niin todella kaipaa joitakin vaihtoehtoja.

Tietokone; Emo=Asus PRIME B450-PLUS, Prosessori=AMD Ryzen 7 2700X, Nayttis=Asus GTX 970 turbo, Muisti=16gb 3200Mhz DDR4, Kovalevytila=250gb SSD/15TB normaali.

Pihlis12
Pihlis12
Originally posted by mcmopo:
Vihdoinkin jotain merkkejä siitä että tulevaisuudessa lähestulkoon kaikki pelit voisivat toimia linuxilla siinä missä windossillakin. Siihen on vielä pitkä matka mutta kun katsoo mihin suuntaan windossin kehitys on menossa niin todella kaipaa joitakin vaihtoehtoja.
Todellakin, toivottavasti tämä rajapinta ottaa tuulta alleen.
hannibal_pjv
hannibal_pjv
Tuskin kuitenkaan. Ei ole hirvittävästi hyötyä rajapinnasta, joka toimii vain yhden walmistajan yhden tuoteperheen tuotteilla. Open GL on se vastaus, joka oikeasti auttaisi Linuxin asemaa, kunhan vain se kehittyisi riittävän nopeasti ilman tolkutonta tappelua...
Flobat
Flobat
Ehkäpä se rajapinta tulee toimimaan tulevaisuudessa kaikilla ati korteilla. Se että peli optimoidaan mantlelle ei tarkoita etteikö se toimisi directX:llä. PC rauta on kehnosti hyödynnettävissä ja hyvä jos alkavat asiaa viemään eteenpäin.

SF-2000 || Corsair CX 750M || SaberTooth 990FX R2 || AMD FX-8350@4.75Ghz/1,43V || Asus R9 290 DirectCU II || 16GB Team Group 2400Mhz DDR3 || Blackice 360 GTX || NeXXos ST30 || Swiftech Mcp655 || EK Supermacy || ClearFlex tubing || Deathadder 4G/Destructor 2/Steelseries 6Gv2 || Sennheiser PC350 || 22" 2ms LCD Iiyama Prolite B2206WS || ASUS Xonar DX || Win7 Ultimate N
http://www.speedtest.net/result/2401459507.png

hannibal_pjv
hannibal_pjv
Rautatasoinen optimoimointi tarkoittaa sitä, että ohjelma tehdään graffojen suhteen uudestaan jokaiselle grafiikka-arkkitehtuurille...
AMD:lla on ATI kortit mukaan lukien reippaat kymmenkunta arkkitehtuuria, joita on vielä käytössä. Nvidialla saman verran. Intelillä ehkä puolet tuosta, puhumattakaan pienemmistä valmistajista. Ohjelma pitäisi siis kirjoittaa jokaiselle noista kokonaan uudestaan... Kukaan ei ryhdy siihen!
Korkean tason onjelmoiti API:t kuten open GL ja DX mahdollistavat sen, että sama koodi toimii kaikilla mahdollisilla graffakorteilla ja arkkitehtuureilla, kunhan kortin valmistaja vain julkaisee open GL ja/tai DX yhteensopivan ajurin kortilleen. Eli 30-40 koodin sijaan ohjelmoijan tarvitsee tehdä vain yksi koodi... Säästää rutosti aikaa, vaivaa ja rahaa...
Se mitä menetetään on se, että alla olevan raudan ominaisuusia ei käytetä tarkasti hyväksi, vaan osa tehosta menee "hukkaan"... Ohjelmoijan kannalta pieni hinta saavutettuun etuun verrattuna.

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Keskustelualue
Perseilyketju. 2215 Vapaata keskustelua
Biisiketju 5399 Vapaata keskustelua
Videoketju 427 Vapaata keskustelua
PlayStation 5 -saatavuus 32 Playstation (PS4 ja PS5)
Käyttäjätunnuksen poistaminen 4 Palautetta ylläpidolle
Langatonverkko RJ45 portin avulla 4 WLAN ja lähiverkot
katoavat ketjut 73 Palautetta ylläpidolle
Mihin bluetooth-ketju katosi? 1 Android -keskustelu
Android laitteesta lisänäyttö PC:lle 3 Ajuri- ja softaongelmat
2x uusia 27" näyttöjä 2 Tietokoneen näytöt
Näytä lisää viestejä