AMD:n tuleva Radeon R9 290X kuvissa

Kirjoittaja Panu Roivas, | Kommentteja (2)

AMD:n tuleva Radeon R9 290X kuvissa
AMD aikoo julkistaa tänään ensimmäisen Volcanic Islands -koodinimellä kulkevan näytönohjainsukupolven kortin. Tilaisuutta voi seurata webcastin muodossa illalla, mutta vähemmän yllättäen kortista on päätynyt jo kuvia verkkoon asti.

Tähän asti kuvissa on nähty vain testikappaleita geneerisellä jäähdyttimellä varustettuna, mutta uusimmissa kuvissa kortissa on mitä ilmeisemmin lopullinen jäähdytysratkaisu. Radeon R9 290X:n cooleri muistuttaa jo aiemmin vuotaneen Curacoa-piirillä varustetun kortin cooleria, josta myös löytyy spiraalinmuotoiset ilmanohjausaukot. Kuvista ei selviä miten R9 290X:n coolerin ilmanohjaus käytännössä toimii, ja onko päälle muotoiltu spiraali tehty vain esteettisistä syistä vai viittaako se erikoisempaan ilmanohjaukseen.
AMD on vakuuttanut aiemmin parantaneensa uusien korttien jäähdytystä, sillä nykyisen Radeon HD 7000 -sukupolven referenssikorttien jäähdytystä on haukuttu monelta tahtolta turhan äänekkääksi ja selkeästi heikommaksi kuin Nvidian varsin näyttävä GTX Titanista tuttu magnesiumista kyhätty jäähdytin.Kuvien lisäksi R9 290X:n spekseistä ollaan tultu jossain määrin yhteisymmärrykseen huhujen osalta. Uusi kortti valmistetaan nykyisellä 28 nm prosessilla ja piirillä on kokoa 424 mm^2, mikä tekee siitä AMD:n suurimman piirin sitten HD 2900XT:n. Piiri käyttää myös 512-bittistä muistiväylää ja siinä on yhteensä 4 Gt muistia. Lopulliset kellotaajuudet, tehonkulutus ja hinta ovat vielä toistaiseksi huhuasteella. Kortista löytyy kuitenkin 8+6-pinniset lisävirtaliittimet. Takaosasta löytyy myös liittimet 2xDVI, DisplayPort ja HDMI.

Hardware.fi päivän diilit sähköpostiisi!

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme ja saat aina tiedon, kun löydämme jonkin huikean tarjouksen nettiä selatessamme:

2 kommenttia

hannibal_pjv
hannibal_pjv
Blower, joka puhaltaa sekä koteloon, että ulos kotelosta. Mielenkiintoinen tuuletinratkaisu! Tuossa näyttäisi olevan reikiä vähän joka puolella...

Kaksi DVI liitintä, yksi db ja ilmeisesti yksi HDMI liitin. Aika peruskauraa siellä...
Ihan hauskan näköinen koppa tuossa kyllä on. Tulee Battlestar Galactican Cylonit mieleen :-)

Monelta suomen aikaa alkaakaan se AMD:npressikonferenssi? Noi speksit muistuttaa aika tavalla jotain wanhoja pieleen menneitä arvauksia, mutta onhan se välistä hauskaa nähdä Miten AMD pärjää ison piirin kanssa. Sellaista ei ole ollutkaan sitten 2900:n. Nvidialla taas on niistä pitkäaikainen kokemus, välillä hyvin ja välillä huonosti onnistuen.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 26. syyskuuta, 2013 @ 23:07
H4X0R-X
H4X0R-X
Julkaisu tuntuu olevan linjassa valmistajien väliseen kehitykseen tähän asti, Ati pyrkii edelleen tarjoamaan pääasiassa raakaa tehoa. Jäähdytysratkaisu vaikuttaa hyvältä kompromissilta, kortti saadaa tehokkaammin jäähdytettyä, mutta silti iso osa lämpökuormasta saadaa puhallettua ulos kotelosta.

Nykyisellään vaihtoehdot ovat käytännössä rajoittuneet äänekkäämpään ja vähätehoisempaan referenssin ulospuhallukseen tai DirectCUII, Twinfrozer yms. ratkaisuihin, jotka jäähdyttävät näyttiksen tehokkaasti ja hiljaisemmin, mutta tuovat mukanaan ongelmia kotelon lämmön kanssa, ulospuhalluksen jäädessä marginaaliseksi.

Omasta mielestäni tämä "keskivälin" jäähtytysratkaisu sopii muutenkin referenssikortille. Mielenkiintoista tässä tapauksessa on tosin nähdä, että miten valmistajat reakoivat tähän jäähdytysratkaisuun, erikoistuuko joku niistä valmistamaan täysin ulospuhaltavaa korttia crossfire-kokoonpanoja varten. ;)
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 25. syyskuuta, 2013 @ 20:39

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Keskustelualue
Windows 11 - Keskustelu 220 Windows -ongelmat
mitä rautaa 3 PC:n rautaan liittyvä keskustelu
Hyvät tarjoukset-ketju 1208 PC:n rautaan liittyvä keskustelu
Philips TV:n äänentoisto HDMI-kaapelilla vahvistimeen 6 Kotiteatterin äänentoisto
Samsungin kuvaongelma 3 Android -keskustelu
google tili kaapattu 106 Windows -ongelmat
Biisiketju 5296 Vapaata keskustelua
Uutta näyttöä 27" n:300e 1 Tietokoneen näytöt
RTX 3060 12gb 2 PC:n rautaan liittyvä keskustelu
Nettiyhteyden jakaminen pöytäkoneeseen 11 Android -keskustelu
Näytä lisää viestejä