Valve esitteli SteamOS-käyttöjärjestelmän

Kirjoittaja Manu Pitkänen, | Kommentteja (8)

Valve esitteli SteamOS-käyttöjärjestelmän
Valve on työstänyt Steam-pelialustasta kokonaisen Linux-käyttöjärjestelmän. SteamOS-käyttöjärjestelmä on suunniteltu olohuoneissa käytettäviin tietokoneisiin.

Isoille näytöille optimoitu SteamOS tulee saataville pian. Käyttöjärjestelmä on ilmainen sekä pelaajille että laitevalmistajille. Valve kertoo tarkempia tietoja muutaman päivän sisällä, mutta yhtiö on jo luvannut pelien streamaamisen Windows- ja Mac-tietokoneilta SteamOS-laitteelle olevan mahdollista. Myös musiikki- ja videopalveluja on tulossa SteamOS:lle.

Valve on valmistautunut julkistamaan tällä viikolla kolme uutta hanketta, joiden avulla Steam tuodaan ihmisten olohuoneisiin. Tänään esitelty SteamOS on ensimmäinen osa palapeliä ja seuraavasta saadaan lisää informaatiota kahden vuorokauden kuluttua.

Hardware.fi päivän diilit sähköpostiisi!

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme ja saat aina tiedon, kun löydämme jonkin huikean tarjouksen nettiä selatessamme:

8 kommenttia

Bodomed
Bodomed
Aika hienoa että tälläistä jakestaan kehittää. Sitten vielä kun saatais oikeasti yleistymään. Niin ois tosi hieno homma. Mutta Valve jos kuka vois olla se taho joka tässä onnistuu. Kuhan tää nyt ei vaan sisältäis mtn kauheeta integroitua DRM:mää...


hannibal_pjv
hannibal_pjv
Taas uusi uusi linux... ei tämä hirmuisesti asiaa auta eteenpäin... Linux jakelujen käyttäjämäärät menevät aina vain pienempiin lohkoihin.
Pikemminkin tarvittaisiin joku konsensus siitä, mikä tai mitkä pari linux versiota otetaan pohjiksi, ja sitten korkeintaan pientä pintasäätöä... Niin ehkä tulisi jotain ohjelmatarjontaakin.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 24. syyskuuta, 2013 @ 23:54
Ranvier
Ranvier
Originally posted by hannibal_pjv:
Taas uusi uusi linux... ei tämä hirmuisesti asiaa auta eteenpäin... Linux jakelujem käyttäjämäärät menevät aina vain pienempiin lohkoihin.
Pikemminkin tarvittaisiin joku konsensus siitä, mikä tai mitkä pari linux versiota otetaan pohjiksi, ja sitten korkeintaan pientä pintasäätöä... Niin ehkä tulisi jotain ohjelmatarjontaakin.
Tästä nyt ei taida tulla ihan sellainen kuin kuvittelet, jos oikeasti luulet tuolle tulevan jotakin ohjelmistotarjontaakin. Kyseessä on telkkariin kytketylle tietokoneelle tarkoitettu käyttöjärjestelmä, jolla on tarkoitus pelata, kuunnella musiikkia ja katsella tv-sarjoja ja elokuvia. Ja käyttö on optimoitu peliohjaimelle. Kyseessä on periaatteessa astetta pidemmälle viety Big Picture.

Seuraavat julkistukset tulevat todennäköisesti olemaan se pitkään huhuttu Steam box ja Valven oma peliohjain tai kenties 2nd screen sovellus älylaitteille. :P
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 24. syyskuuta, 2013 @ 9:59
pähkinä
pähkinä
Originally posted by hannibal_pjv:
Taas uusi uusi linux... ei tämä hirmuisesti asiaa auta eteenpäin... Linux jakelujem käyttäjämäärät menevät aina vain pienempiin lohkoihin.
Pikemminkin tarvittaisiin joku konsensus siitä, mikä tai mitkä pari linux versiota otetaan pohjiksi, ja sitten korkeintaan pientä pintasäätöä... Niin ehkä tulisi jotain ohjelmatarjontaakin.

Mitä se höpäjää? Ei kai tämä nyt mikään windowsin tappaja ole tai edes seuraava ubuntu. Konsolit tällä tapetaan, kunhan pakettikoneiden valmistajat älyävät lyödä asiallisen raudan ja steamos:n koneisiinsa.

E: Enpä itsekään lukenut juttua kunnolla. Eli siis siitä olohuoneen koneesta ei tarvitse edes löytyä kummemmin ruutia, vaan siitä pöytäkoneesta. Eli olkkariin voi lyödä jonkun mini-pc:n, jolle pelit sitten streamataan.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 23. syyskuuta, 2013 @ 21:26
tataka
tataka
saattaa olla että steambox ei olekaan aito pelikonsoli vaan n.100 euron maksava apple tv tapainen laitos johon kytketään bluetoothilla ohjain ja pelit tulee pöytäkoneelta/läppäriltä telkkuun.

itse toivon että julkaisevat ihan kunnon konsolin, tosin itse en ole ostamassa koska suurinosa steamin peleistä ei toimi sen kanssa, saattaisin jopa harkita jos maksaisi n.500 euroa ja olisi ps4 tehoinen sekä että tosiaan koko steam kirjastoni toimisi sillä ja että bluetooth näppis ja hiiri kytkeytyisi siihen ja kaverin kanssa voisi pelata vaikka ohjaimien kanssa jaetulla ruudulla.

saisi valve jollakin kikalla toimimaan myös windows pelit siinä niin olisi tosi hyvä(siis niinkuin linuxin wine)
H4X0R-X
H4X0R-X
No tämä(kin) tiedonanto valvelta herättää enemmän kysymyksiä, kuin antaa vastauksia.

Tärkein käytettävyyden kannalta onkin luultavasti se, että mihin linuxiin tämä kyseinen tulee sitten perustumaan? Oletus on, että kyseinen perustuisi Debianiin tai sen alaiseen Ubuntuun, mutta kyseinen on vain arvaus perustuen siihen miten "steam for linux" on oli ainakin aluksi pääosin ubuntu/debian painotteinen. Kysymys onkin siinä, että miten saman kaltainen ja miten omansa steamista tulee?

Etenkin työpöytä ja sen mahdollinen poisjättäminen on iso kysymys. Jos katsoo omaa koneella oloa niin nykyinen työpöydällä olo ja steamin käyttäminen siltä käsin "lennossa", on suhteellisen tärkeää. Taas toisaalta, työpöytä ja kaikki sen palvelut, ovat melkoinen tehosyöppö taas pelin takana, eikä konsolikapulalla paljon hiireä liikutella. Tilanne on suoraan sanoen vaikea, konsoleille tarvitaan käyttöjärjestelmä, mutta sitä on vaikea saada soveltumaan myös tietokonekäyttäjille.

Toisinsanoen vähän sama kuin windows 8 kanssa, eli kännykän ja tietokoneen käyttisten yhdentämisen kanssa.... Ei ainakaan omasta mielestäni oikein onnistunut. Lopulta päästääkin sitten steamboxiin, joka lienee lopulta erittäin merkitsevä, myös käyttöjärjestelmän suhteen. Tuleeko Steam-boxin mukana näppis ja hiiri ja onko se selvästi myös tietokone konsoliuden ohella?

Ehkä yksinkertaisin ratkaisu olisi paras, täysraasittu työpöydätön debian pohjaksi ja full screen big picture steam ainoana sovelluksena siihen päälle pyörimään, jolloin käytännössä kirjauduttaisiin "steam-työpöytään". Tuolla tapaa voisi käyttää jopa nykyistä linuxsteamia suoraan ja sama kappale toimisi teoriassa kaikissa alidistoissa ja työpöydissä, koska niissä kaikissa on käytännössä sama pohja. Jokainen voisi halutessaan pitää steamia lempityöpöydällään, logata erikseen "steam-työpöytään" tehojen ollessa kortilla tai unohtaa muut työpöydät ja käyttää kuin konsolia konsanaan.

No luonnollisesti on se vähän monimutkaisempaa, mutta silti, miksi kehittää kokonaan uusi järjestelmä, kun voisi olla vain eduksi, etenkin yhteensopivuuden kannalta, muokata vanhaa sopivammaksi?
syrtek66
syrtek66
Quote:
No luonnollisesti on se vähän monimutkaisempaa, mutta silti, miksi kehittää kokonaan uusi järjestelmä, kun voisi olla vain eduksi, etenkin yhteensopivuuden kannalta, muokata vanhaa sopivammaksi?
Eikö nyt niin olekin tehty? Ollaan forkattu joidenkin tietojen mukaan ubuntu 1204 ja siitä lähdetty tekemään SteamOS:saa. Joka tapauksessa ollaan valitu jokin tunnettu distro ja siitä ollaan tekemässä omaa distroa. Tämä sopii hyvin Linux:n henkeen jossa valitaan eri komponetteja ja rakennetaan siitä kokonaisuus. En yhtään ihmettelisi jo Canonical ja Valve tekevät yhteistyötä SteamOS:n suhteen.
H4X0R-X
H4X0R-X
Originally posted by syrtek66:
Quote:
No luonnollisesti on se vähän monimutkaisempaa, mutta silti, miksi kehittää kokonaan uusi järjestelmä, kun voisi olla vain eduksi, etenkin yhteensopivuuden kannalta, muokata vanhaa sopivammaksi?
Eikö nyt niin olekin tehty? Ollaan forkattu joidenkin tietojen mukaan ubuntu 1204 ja siitä lähdetty tekemään SteamOS:saa. Joka tapauksessa ollaan valitu jokin tunnettu distro ja siitä ollaan tekemässä omaa distroa. Tämä sopii hyvin Linux:n henkeen jossa valitaan eri komponetteja ja rakennetaan siitä kokonaisuus. En yhtään ihmettelisi jo Canonical ja Valve tekevät yhteistyötä SteamOS:n suhteen.


Tuosta en ollut kuullutkaan, mutta googlepas oli:

"Although not confirmed by Valve, we’ve been told that Steam OS is based on Ubuntu 12.04 LTS."

http://www.omgubuntu.co.uk/2013/09/valve-announce-steamos

Mutta koska taas vaihteeksi virallista tiedontantoa ei valvelta ole, kyseessä on luultavasti sivistynyt arvaus... Yksi asia mikä taas tässä mietytyttää on tuo 12.04 LTS, kun 14.04 LTS joulkaistaan puolessa vuodessa.... Taas tuskin mikään ongelma tämäkään, mutta jotekin tekisi mieli epäillä, että jos steamOS lopulta perustuukin siihen, eikä vanhaan 12.04:seen... ;)
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 25. syyskuuta, 2013 @ 9:39

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Keskustelualue
i5 9600K | Gigabyte Z390 UD | 32GB DDR4-2666 | 970 EVO Plus SSD 1T Äänekoski 2 Myydään
Videoketju 396 Vapaata keskustelua
Biisiketju 4933 Vapaata keskustelua
Deskjet 500 ajuri win 7 9 avast! - Tuki ja keskustelu
YLE Areena ongelma 78 Televisiot
Windows 11 - Keskustelu 85 Windows -ongelmat
defender 2 Yleistä keskustelua P2P-ohjelmista
Forza Horizon 4 ongelma 1 PC:n pelit
Windows 10 - Keskustelu 1223 Windows -ongelmat
hot spot ongelma pc:n kanssa 2 PC:n rautaan liittyvä keskustelu
Näytä lisää viestejä