Valve-pomo: Linuxissa on pelaamisen tulevaisuus

Kirjoittaja Manu Pitkänen, | Kommentteja (10)

Valve-pomo: Linuxissa on pelaamisen tulevaisuus
Peliyhtiö Valven perustaja Gabe Newell arvioi LinuxConissa pitämässää puheessa, että Linuxissa ja avoimessa lähdekoodissa tulee olemaan pelaamisen tulevaisuus. Vaikka Linuxin rooli pelaamisessa on tällä hetkellä hyvin marginaalinen, tulee se kasvattamaan Newellin mielestä asemiaan tulevaisuudessa.

Viime vuonna Newell oli otsikoissa lauottuaan, että hän haluaisi tuoda yhtiön pelit Linux-käyttäjien saataville ja että Windows 8 on totaalinen katastrofi koko PC-teollisuudelle. Valven pelien digitaaliseen jakeluun suunnitteleman Steamin Linux-versio julkaistiin alkuvuonna. Newell on luvannut tuoda markkinoille myös Linux-pohjaisen Steam Boxin, josta saatetaan saada lisää tietoa ensi viikolla.

Hardware.fi päivän diilit sähköpostiisi!

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme ja saat aina tiedon, kun löydämme jonkin huikean tarjouksen nettiä selatessamme:

10 kommenttia

DjZorlag
DjZorlag
Newell on tavallaan oikeassa. Ja eipä olisi enää ongelmia siityä linuxiin Winukan jälkeen kun kaikki pelitkin toimisivat sillä. Winukoita olisi sitten enää käytännössä kauppojen markettikoneissa ja mobiilivehkeissä.

Ja eikö OpenGL ollutkin monipuolisemman laitteistotuen lisäksi vähemmän resurssejakin vaativa kuin DX eli käytännössä paremmin optimoitu pelejä varten.

"Jos se ei ole rikki, korjaan sitä kunnes se on"

Sefriol
Sefriol
Niin kauan kun markkinoilla ei myydä massana linux pohjaisia tietokoneita, ei niillä ole peliteollisuudelle tulevaisuutta. Monille Linuxin asentaminen koneeseen on täysin mahdoton ajatus, koska käyttäjä ei sellaista osaa tehdä. Myös moni ei halua sellaista opetella.

johtaja59
johtaja59
Ehkä pitäisi jo aloittaa siitä, että peruskoulussa opetettaisiin Windowsin sijaan Linuxin käyttöä. Tällä hetkellä Linuxin käyttöä ei opeteta edes datanomeille (Suomessa).
SteamTrain
SteamTrain
Originally posted by johtaja59:
Ehkä pitäisi jo aloittaa siitä, että peruskoulussa opetettaisiin Windowsin sijaan Linuxin käyttöä. Tällä hetkellä Linuxin käyttöä ei opeteta edes datanomeille (Suomessa).
Saanen esittää eriävän mielipiteen.

ITSE olen opettanut 2kpl syys-kevät lukukautta kansalaisopistossa Ubuntun alkeita.

Tarina alkaa siitä kun kukaan sukulaisista, ystävistä tai tuttavista ei tiennyt tai saati oli kuullut Linuxista ja jos sattui, että oli kuullut niin kynnys aloittaa tai kokeilla oli liian iso. Oli kuulemma turvallista pysyä Windowssissa kun apua saa tyyliin keneltä vaan.

Ok.

Itse sain ekan kosketuksen Linux Ubuntuun puolivahingossa erään projektin myötä vuonna 2007. Siitä innostuneena asensin dualboottina Vistan rinnalle Ubuntun. Meni about vuosi ja Ubuntun 8.04 LTS version myötä Vista poistui tyylikkäästi kowolta.

Muutaman vuoden itseopiskeluna suoritettu kokemus rohkaisi kysyä paikalliselta kansalaisopistolta järjestää Linux kurssi. Pienen neuvottelun jälkeen löytyi Kulttuuritalolta (=kirjasto) valmis luokka johon jo aiemmin ylläpito oli asentanut Ubuntun. Lupa suorittaa kurssi fyysisen asennuksen kera heltisi yllättävän helposti. Olin varautunut pitämään Live-CD esityksen, mutta onni oli onneksi myötä => videotykki+ muut tarvittavat varusteet!

Alkuun eli ekalle kurssille ei meinannut löytyä oppilaita, mutta viimeaikoina sinne on tullut ilmoittautujia siihen tahtiin, että ei ole tarvinnut pyytää tuttuja tai kavereita oppilaiksi.

Have a Fun!

ps. Työvoimatoimiston eli Työ- ja elinkeinotoimiston saa pidettyä tyytyväisenä kun vetää jonkun kurssin kansalaisopistossa (syys-kevät) , jolloin he katsovat työttömän työnhakijan AKTIIVISEKSI. Suosittelen.
SteamTrain
SteamTrain
Jos joku innostuu kurssin vetäjäksi niin vinkkiä löytyy Ubuntu suomen foorumilta otsikolla: Tietotekniikka kansalaisopistoissa - keiden hyväksi?
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 17. syyskuuta, 2013 @ 19:29
hannibal_pjv
hannibal_pjv
Sepä se! PC markkinoille tekisi todella hyvää, jos Windows koneita olisi se noin 50% kaikista PC laitteista ja Linux pohjaisia se 50% kaikista laitteista... Olisi aito kilpailutilanne, mutta nyt kukaan ei uskalla siirtyä linuxiin, kun markkina osuus on pari prossaa ja "se on vaikeaakin" eli hieman erilaista kuin totutussa windows puolessa. Pelkään vain pahoin, että jos hyvin menee, niin 10 vuoden päästä linux koneita on sellaiset 10-15%, jos taas ei niin hyvin, niin sitten ollaan siellä 2-6% välissä, eikä Linux pelit nouse jaloilleen vieläkään...

Mutta, kyllä! Linuxeihin pitäisi siirtyä jo kouluissa ja valtion ja kuntien hallinnossa vaikka heti! EU voisi alkaa rahoittamaan yhteiseurooppalaisia softahankkeita, jotka palvelisivat jäsenmaita ja samalla säästäisivät, kun ei tarvitsisi aina maksaa maltaita Mikkisoftalle tai muulle vastaavalle, mutta eihän kukaan mitään niin järkevää varmaan saisi aikaan...
dRD
dRD
Linuxin käytön omaksuminen työpöydällä on nykyaikakaudella todella helppoa, kun keskivertokuluttajalla on käytännössä 2-3 softaa käytössään:

-selain
-erillinen sähköpostiohjelma
-toimisto-ohjelmisto

Keväällä conffasin 71-vuotiaalle isälleni Lubuntun, jossa juurikin em. softat käytössä -- täsmälleen samoilla softilla, joita hän käytti WinXP:llä aiemmin.

Käytössä ei ole parin erilaisuuden opettelun jälkeen ollut mitään ongelmia, kaikki on pelannut loistavasti (lue: minua ei ole tarvittu tech support -hommiin useampaan viikkoon..).

Vain asennus ja conffaus aiheutti päänraavintaa, mm. päivitykset eivät menneet aluksi ihan putkeen, tulostimen saaminen käyttökuntoon ei ollut todellakaan plug-n-playta, jne.

Linuxin ongelma työpöydällä ei niinkään ole se, etteikö käyttäjät oppisi sitä käyttämään, vaan

a) aloituksen kynnys on edelleen turhan korkea -- totaalinen dummy-asennusmahdollisuus, jossa kysytään tyyliin sähköpostiosoite, eikä muuta, tarvittaisiin (katsoisivat nyt herrajumala älypuhelimista mallia -- ihan non-tech-taviksetkin saa otettua ne käyttöön)

b) maine nörttien alustana. Jos Linuxia alettaisiin brändäämään vain "ilmaisena Windowsin versiona", siirtymä olisi ihan hemmetin paljon helpompi :-)
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 18. syyskuuta, 2013 @ 1:16
Hate029
Hate029
Quote:
aloituksen kynnys on edelleen turhan korkea -- totaalinen dummy-asennusmahdollisuus, jossa kysytään tyyliin sähköpostiosoite, eikä muuta, tarvittaisiin (katsoisivat nyt herrajumala älypuhelimista mallia -- ihan non-tech-taviksetkin saa otettua ne käyttöön)
Tämä olisi todella kätevä uudistus. Älypuhelimiin ei vain asenneta oheislaitteita, kuten mainittu tulostin, joten dummy-asennus ei pc-maailmassa kovin realistinen tavoite. Tietysti jos olisi valmistaja x, joka tulee linuxia y ja takaisi siten omien laitteidensa suoran toiminnan linuxissa y. Steamiahän kehitetään vain ubuntulle, mutta toimii myös monissa muissa jakeluissa.

Sitten voi miettiä, että jos pelaajien tulevaisuus on linuxissa, niin ovatko pelaajat peruskäyttäjiä? HC-pelaajat osaavat käsitellä rautaa paremmin ylikellotuksenkin takia. Muutenkin rautatuntemus on parempaa, mikä tekee linuxinkin asennuksesta helpompaa. Enkä pitäisi ihmeenä, että kauppoihin steamin linuxpelikirjaston laajetessa alkaisi ilmestymään ubuntutietokoneita. Silloinhan käyttöönotto on melko helppoa.
R4ndom1
R4ndom1
Valitettavasti linux on vielä liian harvinainen, itse pidän paljon ubuntusta(kaikki on helppoa ja nopeaa). Laitevalmistajien pitäisi rueta laittamaan koneisiin linuxia, niin ehkä kansa heräis, että tää linux on tosiasiassa parempi kuin windows. Sitten kun linuxin markkinaosuus ois yli 20% rupeis jo kaikki pelit ja sovellukset tulee linuxille, jolloin en näkis mitään syytä pitää windowsia. Mutta valitettavasti Microsoftilla on liian suuri valta-asema.
SteamTrain
SteamTrain
Itse asiassa en näe mitään syytä - Miksi pitää windowsia tai "ostaa" sitä koneen mukana.
Luusin, että suurin syy on ihmisten asenteissa eli on helpompaa hakata päätä seinään käyttämällä Windowssia kuin ottaa vaihtoehtoisia juttuja käyttöön.
Ja mitä tulee peleihin niin ainakin Valve on ottanut lämpimästi myös Linuxin huomioon.

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Keskustelualue
Biisiketju 5397 Vapaata keskustelua
Langatonverkko RJ45 portin avulla 4 WLAN ja lähiverkot
PlayStation 5 -saatavuus 31 Playstation (PS4 ja PS5)
katoavat ketjut 73 Palautetta ylläpidolle
Mihin bluetooth-ketju katosi? 1 Android -keskustelu
Android laitteesta lisänäyttö PC:lle 3 Ajuri- ja softaongelmat
2x uusia 27" näyttöjä 2 Tietokoneen näytöt
Pelejä ilmaiseksi 161 PC:n pelit
Tulostimen nimi tulostusasetuksissa 8 Tulostimet, näppäimistöt ja muut oheislaitteet
2 min mustaa ennen aukeamista 12 Windows -ongelmat
Näytä lisää viestejä