Xbox Onen järjestelmäpiiri konsolihistorian kookkain

Kirjoittaja Panu Roivas, | Kommentteja (3)

Xbox Onen järjestelmäpiiri konsolihistorian kookkain
Microsoft on raottanut tulevan pelikonsolinsa teknisiä tietoja Hot Chips 25 -konferenssissa.

Xbox Onen järjestelmäpiirin on jo aiemmin kerrottu pitävän sisällään noin 5 miljardia transistoria, ja piirin pinta-alaksi on nyt ilmoitettu 363 mm^2, mikä tekee siitä toistaiseksi suurimman koskaan valmistetun konsolipiirin. Toisaalta uusi piiri pitää sisällään kahdeksan AMD Jaguar CPU-ytimen lisäksi kookkaan GCN-grafiikkaprosessorin sekä yhteensä 47 Mt välimuistia. Vertailun vuoksi alkuperäisen Xbox 360:n CPU:n mitaksi on saatu 176 mm^2, GPU:n 182 mm^2 ja eDRAM:n 80 mm^2. AMD:n kookkain työpöytäpuolen Richland APU-piiri on vuorostaan 246 mm^2, ja Nvidian massiivinen GK110-piiri 551 mm^2.
Uusi järjestelmäpiiri valmistetaan TSMC:n 28 nm HPM-prosessilla, ja uusien virransäästöominaisuuksien ansiosta sen minimitehonkulutus on 2,5% täydestä tehosta, tehden siitä selvästi energiaystävällisemmän verrattuna aikaisempaan konsolisukupolveen. Valitettavasti lopullista tehonkulutuslukemaa Microsoft ei ollut vielä valmis paljastamaan. Sen sijaan konferenssissa keskityttiin enimmäkseen uuden Kinectin tuomien haasteiden esittelemiseen.

Xbox One tulee myyntiin Suomessa vasta ensi vuoden puolella, mutta sen kilpailija Sony Playstation 4 ehtii Suomeen jo marraskuun lopulla 100 euroa halvemmalla hintalapulla varustettuna. Sony ei ole vielä julkaissut tarkkoja tietoja PS4:n järjestelmäpiiristä, mutta sen huhutaan sisältävän 50% enemmän raakaa grafiikkalaskentatehoa, ja se käyttää nopeampaa GDDR5-muistia. Nähtäväksi kuitenkin jää kuinka suuri ero Microsoftin ja Sonyn toteutuksilla on käytännössä.

Hardware.fi päivän diilit sähköpostiisi!

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme ja saat aina tiedon, kun löydämme jonkin huikean tarjouksen nettiä selatessamme:

3 kommenttia

Mauriland
Mauriland
Onko toi 47MB rammia vai flash muistia kun tuossa kuitenkin lukee SoC eli System on Chip, jotta minimi järjestelmä lähtee käyntiin mahd. nopeesti.
Agent_007
Agent_007
Originally posted by Mauriland:
Onko toi 47MB rammia vai flash muistia kun tuossa kuitenkin lukee SoC eli System on Chip, jotta minimi järjestelmä lähtee käyntiin mahd. nopeesti.

Siinä on laskettu varmaan yhteen SoC:in sisältä löytyvät RAM-muistit/välimuistit, eli L2-välimuisti CPU-puolelta ja ESRAM GPU-puolelta + jotain muita erikoiskäyttöön tarkoitettuja muisteja.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 27. elokuuta, 2013 @ 22:12
ArttuH5N1
ArttuH5N1
Itseäni kiinnostaa lähinnä, miten nopeasti tuohon kehitetään luotettava hard-mod. Kiinnostus on toki puhtaasti akateemista.

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Keskustelualue
Perseilyketju. 2216 Vapaata keskustelua
Biisiketju 5399 Vapaata keskustelua
Videoketju 427 Vapaata keskustelua
PlayStation 5 -saatavuus 32 Playstation (PS4 ja PS5)
Käyttäjätunnuksen poistaminen 4 Palautetta ylläpidolle
Langatonverkko RJ45 portin avulla 4 WLAN ja lähiverkot
katoavat ketjut 73 Palautetta ylläpidolle
Mihin bluetooth-ketju katosi? 1 Android -keskustelu
Android laitteesta lisänäyttö PC:lle 3 Ajuri- ja softaongelmat
2x uusia 27" näyttöjä 2 Tietokoneen näytöt
Näytä lisää viestejä