
Valitukset Käynnistä-painikkeen ja -valikon puuttumisesta Windows 8:sta sai Microsoftin lisäämään painikkeen tutulle paikalleen Windows 8.1:ssä, mutta Käynnistä-valikkoon palaaminen oli ohjelmistojätille jo liian iso pala. Maailman suurimmaksi PC-valmistajaksi noussut Lenovo on kuitenkin kuunnellut kentän toiveita ja aloittanut yhteistyön SweetLabsin kanssa.
SweetLabsin kanssa solmitun sopimuksen myötä Lenovon uusista tietokoneista löytyy esiasennettuna Pokki-ohjelmistoalusta. Käyttäjille sopimus näkyy työpöydän vasempaan alakulmaan ilmestyneenä tammenterhon kuvana, jota klikkaamalla aukeaa tuttua Käynnistä-valikkoa muistuttava valikko. Valikon kautta pääsee myös Pokki-ohjelmistokauppaan.
Sopimuksella Lenovo osoittaa vähät välittävänsä Microsoftin yrityksestä saada ihmiset muuttamaan käyttötapoja. Jää nähtäväksi millaisiin ratkaisuihin muiden valmistajien ratkaisuissa on päädytty. SweetLabsin tiedotteen mukaan Pokki-ohjelmisto löytyy useissa maissa myytävistä Lenovon IdeaPad-, ThinkPad- ja IdeaCentre-tietokoneista.
SweetLabsin kanssa solmitun sopimuksen myötä Lenovon uusista tietokoneista löytyy esiasennettuna Pokki-ohjelmistoalusta. Käyttäjille sopimus näkyy työpöydän vasempaan alakulmaan ilmestyneenä tammenterhon kuvana, jota klikkaamalla aukeaa tuttua Käynnistä-valikkoa muistuttava valikko. Valikon kautta pääsee myös Pokki-ohjelmistokauppaan.
Sopimuksella Lenovo osoittaa vähät välittävänsä Microsoftin yrityksestä saada ihmiset muuttamaan käyttötapoja. Jää nähtäväksi millaisiin ratkaisuihin muiden valmistajien ratkaisuissa on päädytty. SweetLabsin tiedotteen mukaan Pokki-ohjelmisto löytyy useissa maissa myytävistä Lenovon IdeaPad-, ThinkPad- ja IdeaCentre-tietokoneista.
16 kommenttia
Jotenkin vaan huvittaa tuo mikin jääräpäisyys, että MIKSI se on niin vaikeaa antaa kuluttajan itse valita w8 asennuksen yhteydessä esim. jollain painikkeella "asenettaanko käynnistä valikko vai ei". keneltä se on muka pois...
Kuten muutkin, kasia tuli kokeiltua, mutta vaikuttaa että hypätään seiskasta ysiin jossain vaiheessa.
Hyvin lyhyesti, kaikki tuntemani ihmiset luopuisi koko tablet käyttöliittymästä pöytäkoneissa. Ymmärärtäisin jos asennuksen aikana olisi tarjottu kysymys; Asennetaanko w7 pöytäkoneeseen vaiko tablet-laitteeseen ja sen mukaan valitaan mitä siihen asennetaan.
Suomeksi: Foorumin säännöt | Foorumin käyttöopas |
In English: Forum rules | Remember to behave |
Kalskahtaa ikävästi korvaan tuo "sama kuin vista", sillä win 8 on jokseenkin täysin päinvastainen kuin vista, jos totta puhutaan.
Vista oli suhteellisen konservatiivinen käyttötavan suhteen, mutta älyttömän tahmea tehottomalla koneella. Taas Win 8 on käyttötavaltaan varsin epäkonservatiivinen, mutta melko vikkelä tehottamallakin koneella. Loppujen lopuksi niissä on hyvin vähän samankaltaisuutta.
Mutta nostaakseni kissan pöydälle, niin sanon aivan suoraan, että ottaisin Vistan mieluummin, kuin win 8:sin. Sillä loppujen lopuksi, eihän Vista ole kuin vähän tahmea, epävakaa ja muutenkin keskeneräinen seiska. Taas kasi on tablettikäyttöjärjestelmä 7-10 tuuman tablettiin, joka ei ole kuin tiellä heti kun resoluutio on korkea ja käytetään hiirtä ja näppistä. Olen kokeillut metroilua useammassakin näyttökoossa, 1600 x 900 = Kamala, 1240 x 1024 = Hirvittävä, 1920 x 1200 = Vielä huonompi, jos se on edes mahdollista.
Sitten päästään vasta siihen pahimpaan, eli sovelluksiin jotka on oikeasti tehty tukemaan kasia. Sen sijaan että ohjelmia voisi edelleen pyöritellä normaalisti työpöydällä ja palkissa, on kasilla "ihana" tapa laittaa kaikki sitä tukevat sovellukset ns. Big picture moodiin, jolloin työpöytä ja palkit katoavat. Klikkaa siinä sitten ylä/alanurkkaa ensin kerran saadaksesi palkkeja näkyviin, että vasta sitten voisi vaihtaa sovellusta/välilehteä, sen sijaan että klikkaisit suoraan, kuin ennenkin.
Alkaa ihan oikeasti kyllästyttää tämä microsoftin pelleileminen. Mikä oikeus microsoftilla on muutenkaan päättää, millaista työpöytää ja valikkoa ihmiset käyttävät. Windowssin käyttämisen jälkeen katselin itsekkin silmät apposen auki Kubuntua, kun sen työpöytä muistutti muovailuvahaa kaikessa muokattavuudessaan. Jos vain pelikehittäjät alkaisivat kunnolla tukemaan linuxia, niin unohtaisin koko wintoosan. Onneksi valve edes yrittää murtaa monopolia.
Tykkää kasista tai ei tykkää kasista. Se vaan on fakta, että siinä uudessa GUI:ssa on tehty monta perusmokaa (suuri resosta desktop käyttäjää ajatellen) joista nyt sitten osa paikataa 8.1.
Mitä tämä uutinenkin nyt tässä osoittaa? Sen, että jättivalmistajakin on samaa mieltä kanssani.
Toisekseen, oli ihan liian aikaista tuoda tableteille ja työpöydille yhteinen käyttöliittymä ja asenne liian röyhkeä eikä käyttäjien mielipiteitä saatikka käyttötapoja kunnioittettu suunnitelussa. Vaan haluttiin suoraan sukeltaa tabletibuumin perään. lopputuloksena sekasikiö.
Windows server 2012 on Metro. Miettikääpäs sitä.
aakopa
Mielestäni tämä on ihan hyvä juttu peruskäyttäjiä ajatellen, ja olisi hyvä, jos muutkin isot lähtevät mukaan. Vielä parempi olisi, että Microsoft korjaa puutteen, ettei tarvitse purkkapaikata.
Bundleista olen noin ylipäänsä sitä mieltä, että ovat suurimmalta osin aivan turhia softia täynnä. Pahimpia ovat olleet Acerit, joista saa poistaa gigatavuittain softaa ja asennuspaketteja heti kättelyssä. Helpoin tapa näissä onkin asentaa puhdas käyttis heti alkuun, ja hakea webbikameran tms. ajurit ja softat tarvittaessa.
Itse luultavasti otan ensi tai seuraavana vuonna kosketuslevyn kauniiseen käteen ja yritän opetella win8:n tai win9:n käyttöä kosketuspohjalta. Pitäisi varmaan ensin hommata älypuhelin niin oppisi tavallisimmat eleet sen avulla ennenkuin hyppään syvään altaaseen ja päivitän tämän mainion WinXP:n uudempaan...
Erinomainen ehdotus omaan koneeseen, mutta entäs jos kone ei ole oma ja/tai ei ole edes järkkärioikeuksia?
Eikä siinä nyt muuten, ei sitä paljon ole muille sanomista, jos omassa koneessaan käyttävät oletus sovelluksia yms. Eikä se oikeastaan ole edes heidän vikansa, että kyseinen oletustoiminto on perseestä. Mutta silti se ärsyttää, kun joutuu sitten itse käyttämään sitä konetta, kun siihen ilmestyy jotain vaikeampaa vikaa, jota eivät osaa itse korjata. Toinen on yleisökoneet, sekä koulujen ja firmojen koneet, joihin tämä 8 tulee kuitenkin porautumaan hiljalleen. Aika harvassa tälläisessä koneessa voi edes valita selaintaan, puhumattakaan tästä sovellusten "modernisuudesta" (Hyvä sanavalinta muuten ;) ).
Sitten tulee se paras kysymys, eli miksi nämä ohjelmat on pakko toteuttaa juurikin tällä tavalla. Mikä oli vikana vanhassa kunnon systeemissä, jossa kaikki toimii oletuksena ikkunoissa ja tarvittaessa niitä voi lennossa muuttaa koko ruudulle jos tarvitsee (Esim. Firefoxille F11 tekee tämän).
Koska ikkunoista on kerran tehty toisarvoinen käyttöliittymä ja oletuksena on metro, oikeastaan olisi aiheellista kysyä, että mikä ihmeen "windows" tämä 8 oikein on? Eikö olisi osuvampampaa puhua MS Metro (c)-käyttöjärjestelmästä? :D Tai oikeastaan, siksi minä taidan sitä tästä lähtien nimittääkkin.... :P
Sinänsä perseestä, että microsoft tulee todennäköisesti vielä onnistumaan ja lyö "yhteinäisen käyttökokemuksensa" läpi, koska yli puolet ihmisistä selaa koneella vain facea/pankkiohjelmaa, eivätkä välitä/ymmärrä asiasta.
Mutta totta on, että suurin osa muista immeisistä käyttää desktop tilaa ja scaalautuvia ikkunoita, mutta perus facebook immeiset saattaisivat hyvinkin käyttää jo pelkkää metrotilaa.
Töissä juuri huomannut että sitä normaalia windowsin desktopia ei ole mukava sohia sormella, mutta aloitusnäkymää ja sen appseja kylläkin. Normikoneella taas sitten ajetaan ihan perus desktopilla. Ja nyt tulee kysymys että miksei sitten omaa käyttistä tableteihin ja omaa desktopeille? Hirveen hyvä kysymys, mutta näkihän sen jo tuon RT:n kanssa: hanskat on nakattu tiskiin, vai onko? Ehkä ei vielä...
Toki taas ihmetyttää edelleen että miksei Windows Phone säilyny nimellä Windows Mobile ja se olis väännetty suoraan luureille ja tableteille.. Näinhän se on kilpailijoilla. Oma mielipide tosin on että tabletti on juurikin loistava jos siinä on täysverinen Windows 8 kaikkine ominaisuuksineen.
Itse heittäisin tähän kohtaan sellaisen kysymyksen, että olisiko windows 7 ollut mahdottumuus tuoda tablet markkinoille?
Itseasiassa jo windows 7 kanssa käyttöliittymä on muuttunut merkittävästi kosketusnäyttöystävällisemmäksi XP:stä/Vistasta. Katsotaan vaikka tehtäväpalkkia, sen paksuutta ja ohjelmien/käynnistäpäinikkeen neliömaisuutta, kuin kosketusnäytölle tarkoitettu. Entäpä näyttönäppäimistö? Ainoat oikeat ongelmat "ikkunat"-käyttöjärjestelmässä kosketusnäytöllä liittyvät kolmannen osapuolen sovelluksiin ja siihen että niitä ei ole optimoitu kosketusnäytölle. Toisaalta tuokin olisi selvitettävissä käyttällä kynää näytön ohjaamiseen niiden kanssa.
Puhumattakaan siitä, että win 7 kanssakin nimenomaan mainostettiin sitä, että se toimii myös kosketusnäytöillä. Mutta se ei vain ottanut tuulta purjeisiin. Ei sen kummemmin valmistajien, kuin kuluttajienkaan kanssa. Itseasiassa jo vuonna 2009 oli olemassa useampaakin win 7 tablettia. Jotkin näistä olivat tekniseltä näkökulmataan merkittävästi edellä applen alkuperäistä iPadiä.
Mielestäni microsoftin virhe ei todellakaan ollut win 7 käyttöjärjestelmä, joka nimenomaan tehtiin toimimaan myös kosketusnäytöllä. Microsoftin virhe oli siinä, että se ei hypettänyt ja lyönyt markkinavoimilla win 7 tabletteja läpi, koska se ei osannut odottaa niiden kysyntää; ja pelasi laitevalmistajien kanssa varman päälle. No loppu on historiaa, kun Apple löi teknisesti keskivertoisen iPadin järjettömällä hypellä läpi, Microsoft riehaantui kuin perseeseen ammuttu karhu.
Alkoi hirvittävä tarve korjata tehtyjä virheitä niin kovalla kiireellä, että lopputulos on täysi ylireakointi puoleen kosketusnäyttöongelmista. Esim. Käynnistävalikion ohjelmavalikko on koketusnäytöllä vaikea käyttää -> Poistetaan koko käynnistävalikko ja korvataan se kännykän valikolla. Yläpalkin ikkunanohjaimet, sekä alapalkin aktiivisovellusuvakkeet ovat liian pieniä sormillä käyttämiseen -> Poistettaan kummatkin palkin kokonaan käytöstä ilman vaihtoehtoja kosketusnäyttöohjelmilla. Duh......
On ehkä vähän kärkkäästi muotoiltu, mutta pointti lienee selvä.