Windows 8:sta löytyi vika: kello käy eri tavalla eri asetuksilla

Kirjoittaja Manu Pitkänen, | Kommentteja (13)

Windows 8:sta löytyi vika: kello käy eri tavalla eri asetuksilla
Ylikellottajien piirissä hyvin suosituksi testitulosten julkaisupaikaksi muodostunut HWBot-sivusto on päättänyt hylätä kaikki Windows 8 -kokoonpanoilla tehdyt testitulokset. Syy on Windows 8:n uudistetussa koodissa.

Ylikellottajien käyttämät testiohjelmat nojautuvat ajanotossa useimmista moderneista tietokoneista löytyvään RTC-piiriin (Real Time Clock), jonka tehtävänä on toimia tarkkana kellona, joten se soveltuu testiohjelmien käyttöön hyvin ja mahdollistaa järjestelmäriippumattoman ajanoton. Piiri toimii vaikka tietokoneesta olisi otettu virta pois erillisen akun ansiosta. Windowsin kello tarkistaa ajan RTC-piirin avulla.

Windows 8:n uusitun koodin takia RTC ei enää olekaan järjestelmäriippumaton. Tehtyjen havaintojen mukaan piirin ajanotto vaihtelee käytetyn BCLK-kellotaajuuden mukaan. Tämä luonnollisesti aiheuttaa isoja ongelmia ylikellottajille ja HWBotin kaltaisille sivustoille. Kuten alla olevasta videosta näkyy, vian takia Windowsin kello voi jäädä jälkeen kolmessa minuutissa 11 sekunnin verran.


Laskemalla BCLK-taajuutta kello käy hitaammin ja vastaavasti nostamalla taajuutta kello käy nopeammin.

Hardware.fi päivän diilit sähköpostiisi!

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme ja saat aina tiedon, kun löydämme jonkin huikean tarjouksen nettiä selatessamme:

13 kommenttia

Michelola
Michelola
mulla jää myös tietokoneen kello jälkeen kännykän kelloon verrattuna, monesti myöhästynyt bussista sen takia ja jälkeenpäin tajunnut ja säätänyt takaisin (muutama minuutti). Sitten muutaman viikon päästä sama homma. Tosin mulla on siinä koneessa windows 7, sama vika vai eri vika?
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 20. elokuuta, 2013 @ 11:13

HIROSHIMA 45
TSHERNOBYL 86
WINDOWS 95

G0lden_Kebab
G0lden_Kebab
Tuo Salvador Dali huvitti kyllä hivenen.

Originally posted by Michelola:
mulla jää myös tietokoneen kello jälkeen kännykän kelloon verrattuna, monesti myöhästynyt bussista sen takia ja jälkeenpäin tajunnut ja säätänyt takaisin (muutama minuutti). Sitten muutaman viikon päästä sama homma. Tosin mulla on siinä koneessa windows 7, sama vika vai eri vika?
Tai sitten CMOS patteri loppumassa, jos se jää jo minuutteja jälkeen...

Itellä ainakin seiskassa tuo kello on sekunnilleen sama mitä esim. kännykässä.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 20. elokuuta, 2013 @ 11:48
Michelola
Michelola
niin siis minuutteja muutaman viikon aikajänteellä. Tässä jää 11 sekuntia kolmessa minuutissa joten kai toi on samaa luokkaa, en jaksa laskea
johku12
johku12
Eipä olekaan, koska viikossa 7*24*60=10080minuuttia. 3 minuutin jaksoja tässä on 10080/3 = 3360. Jokainen viivästyttää kelloa 11sek => 3360*11/60 = 616min viikossa..

CHECK YOUTUBE josbanse

Vapaakoodari
Vapaakoodari
Vanhassa XP koneessani Wintoosan kello kävi ihan omaa aikaansa. Välillä viisikin minuuttia edellä, seuraavana päivänä sitten jäljessä. Automaattisen ajantarkistuken kun laittoi päälle, se saattoi päivittää kellon oikeaan, tai sitten ilmoittaa ettei aikapalvelimeen saada yhteyttä...
Michelola
Michelola
Originally posted by johku12:
Eipä olekaan, koska viikossa 7*24*60=10080minuuttia. 3 minuutin jaksoja tässä on 10080/3 = 3360. Jokainen viivästyttää kelloa 11sek => 3360*11/60 = 616min viikossa..
no mun kone nyt ei ole luonnollisestikaan päällä 24/7 lol, mutta ei se nyt ole mitenkään pointtina tässä. Vaan se että vastaavaa ongelmaa on ilmeisesti muissakin versioissa
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 20. elokuuta, 2013 @ 17:54
johku12
johku12
Originally posted by Michelola:
Originally posted by johku12:
Eipä olekaan, koska viikossa 7*24*60=10080minuuttia. 3 minuutin jaksoja tässä on 10080/3 = 3360. Jokainen viivästyttää kelloa 11sek => 3360*11/60 = 616min viikossa..
no mun kone nyt ei ole luonnollisestikaan päällä 24/7 lol, mutta ei se nyt ole mitenkään pointtina tässä. Vaan se että vastaavaa ongelmaa on ilmeisesti muissakin versioissa
Mun kone on ja sen perusteella tein laskelman
Michelola
Michelola
no siinä tapauksessa oli hyvin turha laskelma :D miten se liittyi mihinkään?
Maluska
Maluska
Originally posted by Michelola:
no siinä tapauksessa oli hyvin turha laskelma :D miten se liittyi mihinkään?
"Piiri toimii vaikka tietokoneesta olisi otettu virta pois erillisen akun ansiosta. Windowsin kello tarkistaa ajan RTC-piirin avulla."

Toki tämä ongelma ei muuta RTC-piirin kelloa, vaan siitä johdettua Windowsin kelloa.

Sinun tapauksestasi sanoisin, että ongelma ei ole Windowsissa vaan biosissa, uefissa tai itse lankussa tai prosessorissa. Veikkaisin emolevyn cmos-patteria.

Lisäksi mainitsemasi aikaero on paljon pienempi kuin uutisessa mainittu ero. Sinulla aika myös sahaa edes takaisin, tässä taas peruskellon mukaan ilmeisen lineaarisesti. Kyse on siis mitä ilmeisimmin eri asiasta.

Tämä ongelmahan ei siis kosketa niitä, jotka eivät ole peruskellotaajuuteen koskeneet vaan pelaavat pelkillä kertoimilla, jos sitäkään. Kellottajien kannalta huono juttu, mutta tällä voi myös huijata.
perhana
perhana
Otsikosta sai sen käsityksen että Windows 8:sta olisi todellakin löytynyt jokin vika, mutta eihän tuo nyt sitten lopulta tainnut mikään varsinainen vika olla, eikä aiheuta normaalikäyttäjillä mitään ongelmia, kellottaja taas ottaa jokatapauksessa tietoisen riskin siitä että kellottaminen voi aiheuttaa ongelmia, ja noiden HWBotin kaltaisten palveluiden ongelmaksi jää kehittää keinot millä kellotetun koneen suorituskykyä voi sitten luotettavasti mitata, huolimatta siitä mitä muutoksia Microsoft Windowsin koodiin tekee.
Maluska
Maluska
Originally posted by perhana:
Otsikosta sai sen käsityksen että Windows 8:sta olisi todellakin löytynyt jokin vika, mutta eihän tuo nyt sitten lopulta tainnut mikään varsinainen vika olla, eikä aiheuta normaalikäyttäjillä mitään ongelmia, kellottaja taas ottaa jokatapauksessa tietoisen riskin siitä että kellottaminen voi aiheuttaa ongelmia, ja noiden HWBotin kaltaisten palveluiden ongelmaksi jää kehittää keinot millä kellotetun koneen suorituskykyä voi sitten luotettavasti mitata, huolimatta siitä mitä muutoksia Microsoft Windowsin koodiin tekee.
Tavallaan noinkin, toisaalta ns. peruskäyttäjä ei muuta mitään piirisarjan asetuksia, joten kellotusongelmat eivät heitä kosketa.

Ongelma tuo kuitenkin on. Kuvitellaanpa tilanne, että saat kerroinlukitun prosessorin käsiisi. Haluat lisää puhtia koneesta ja bios/efi sen sallii, prosessori ja piirisarja tukevat BCLK:n taajuutta muuttamalla.

Seurauksena Windows 8 ajaa kelloa oikeaa aikaa nopeammin, jolloin ongelman voi vielä korjata käyttämällä erillistä aikapalvelinta. Nämä kuitenkin sallivat vain suhteellisen harvoin tapahtuvan ajan haun, samoin kuin Windowsin clienttikin. Jälkimmäisen toimivuus on ainakin aiemmissa Windowseissa ollut arpapeliä muutenkin.

Tuota Windowsin kelloa voi moni softa käyttää muutenkin, oikeaa uefin kelloa kun ei taida olla saatavilla käyttöjärjestelmäkerroksen läpi, muutenhan nämä testiohjelmat sitä käyttäisivät. Tulee lähinnä mieleen jotkin clientit, lähinnä pilvilaskenta ja nettipelit, jotka tuosta voivat kärsiä. Tämä pitäisi testata.

Ongelmiahan ei tule, jos BCLK:n jättää koskematta, mutta se ei poista ongelmaa.
perhana
perhana
Originally posted by Maluska:
Originally posted by perhana:
Otsikosta sai sen käsityksen että Windows 8:sta olisi todellakin löytynyt jokin vika, mutta eihän tuo nyt sitten lopulta tainnut mikään varsinainen vika olla, eikä aiheuta normaalikäyttäjillä mitään ongelmia, kellottaja taas ottaa jokatapauksessa tietoisen riskin siitä että kellottaminen voi aiheuttaa ongelmia, ja noiden HWBotin kaltaisten palveluiden ongelmaksi jää kehittää keinot millä kellotetun koneen suorituskykyä voi sitten luotettavasti mitata, huolimatta siitä mitä muutoksia Microsoft Windowsin koodiin tekee.
Tavallaan noinkin, toisaalta ns. peruskäyttäjä ei muuta mitään piirisarjan asetuksia, joten kellotusongelmat eivät heitä kosketa.

Ongelma tuo kuitenkin on. Kuvitellaanpa tilanne, että saat kerroinlukitun prosessorin käsiisi. Haluat lisää puhtia koneesta ja bios/efi sen sallii, prosessori ja piirisarja tukevat BCLK:n taajuutta muuttamalla.

Seurauksena Windows 8 ajaa kelloa oikeaa aikaa nopeammin, jolloin ongelman voi vielä korjata käyttämällä erillistä aikapalvelinta. Nämä kuitenkin sallivat vain suhteellisen harvoin tapahtuvan ajan haun, samoin kuin Windowsin clienttikin. Jälkimmäisen toimivuus on ainakin aiemmissa Windowseissa ollut arpapeliä muutenkin.

Tuota Windowsin kelloa voi moni softa käyttää muutenkin, oikeaa uefin kelloa kun ei taida olla saatavilla käyttöjärjestelmäkerroksen läpi, muutenhan nämä testiohjelmat sitä käyttäisivät. Tulee lähinnä mieleen jotkin clientit, lähinnä pilvilaskenta ja nettipelit, jotka tuosta voivat kärsiä. Tämä pitäisi testata.

Ongelmiahan ei tule, jos BCLK:n jättää koskematta, mutta se ei poista ongelmaa.
Minä olin ymmärtävinäni tuolta HWBotin selityksestä, että ongelma ilmenee ainoastaan silloin jos kellotetaan käyttöjärjestelmän (Windows 8) kautta,

Quote:
The main problem lies with the RTC being affected when over- or underclocking under the operating system.
eli ongelmaa ei ole jos kellotaajuutta muutetaan biosin asetuksista, niinkuin ainakin ennen oikea kellottaja tekikin, ja tuota käyttöjärjestelmän kautta kellotusta pidettiin pelkkänä osaamattomien harrasteluna.
Maluska
Maluska
@perhana

Niinhän se kyllä useimmiten on, että vakaita 24/7-kelloja hakeva säätää efin tai biosin kautta sopivat arvot. Ainakin itse niin teen ja varmaan useimmat muutkin. Käyttiksen päällä pyörivät härvelit ovat kyllä käteviä vakaiden kellojen kokeiluun, sekä normaalikäytössä että extreme-puolella. Ongelmaahan se ei poista, etenkään testiohjelmakäytössä, mutta tekee ongelmatilanteesta lähinnä teoreettisen normaalikäytössä.

Olen muuten yllättynyt, kuinka paljon Windows 8 on saanut suosiota tuossa kilpailukäytössä. Miksiköhän näin on?

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Keskustelualue
Pelejä ilmaiseksi 162 PC:n pelit
Biisiketju 5400 Vapaata keskustelua
Perseilyketju. 2217 Vapaata keskustelua
Videoketju 427 Vapaata keskustelua
PlayStation 5 -saatavuus 32 Playstation (PS4 ja PS5)
Käyttäjätunnuksen poistaminen 4 Palautetta ylläpidolle
Langatonverkko RJ45 portin avulla 4 WLAN ja lähiverkot
katoavat ketjut 73 Palautetta ylläpidolle
Mihin bluetooth-ketju katosi? 1 Android -keskustelu
Android laitteesta lisänäyttö PC:lle 3 Ajuri- ja softaongelmat
Näytä lisää viestejä