AfterDawn logo

Nvidian uusi mobiili-Kepler lupaa moninkertaistaa mobiililaitteiden grafiikkatehon

Teemu Laitila Teemu Laitila

Nvidia on esitellyt SIGGRAPH-messuilla tulevan Logan-piirinsä grafiikkatehoa, jonka yhtiö väittää olevan moninkertainen verrattuna nykyisiin markkinajohtajiin. Loganin grafiikkapiiri perustuu työpöydiltä tuttuun Kelper-arkkitehtuuriin.

Paikalla olleiden (esimerkiksi Anandtech) mukaan Nvidia keskittyi demoissaan grafiikkaominaisuuksiin eikä paljastanut tulevan piirin prosessoripuolesta mitään. Näytönohjain sisältää yhden Kepler-SMX-modulin eli 192 CUDA-ydintä. Tarkempia tietoja ei esimerkiksi tulevista kellotaajuuksista ei paljastettu, mutta Nvidia esitteli taulukkoa, jonka mukaan mobiili-Keplerin laskentateho yltäisi yli PlayStation 3 -konsolin ja myös GeForce GTX 8800 -ohjaimen. Tämän hetken tehokkaimman mobiiliohjaimen eli Applen neljännen sukupolven iPadista löytyvän PowerVR SGX554 -piirin Nvidia kehuu päihittävänsä yli viisinkertaisesti raa'assa laskentatehossa.



Työpöytäohjaimistaan tunnettu Nvidia ei tähän mennessä ole onnistunut näyttämään osaamistaan mobiililaitteiden kokoluokassa ja esimerkiksi monessa Android-tabletissa käytetty Tegra 3 -piiri oli jo ilmestyessään kohtalaisen vanhaa tekniikkaa. Uudella piirillä Nvidia on hyppäämässä joukon häntäpäästä suoraan kärkeen, jos lupaukset mobiili-Keplerin suorituskyvystä materialisoituvat ensi vuoden aikana.

Kepler-arkkitehtuuri tuo tehon lisäksi mukanaan tuen useille pelikehittäjien kannalta tärkeille rajapinnoille. Tuettujen rajapintojen listalta löytyvät OpenGL ES 3.0, OpenGL 4.4 ja DirectX 11. Piiri tukee myös CUDA 5.0 -tekniikkaa sekä tesselöintiä. Aiemmin vain työpöydällä käytettyjen tekniikoiden tuominen mobiililaitteisiin helpottanee pelikehittäjien työtä erityisesti pelien porttaamisessa alustalta toiselle.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT