Thunderbolt ei ota yleistyäkseen - Acer pudotti pois kannettavistaan

Kirjoittaja Teemu Laitila,

Thunderbolt ei ota yleistyäkseen - Acer pudotti pois kannettavistaan
Intelin kehittämä Thunderbolt-liitäntä on jäänyt marginaaliin vielä kaksi ja puoli vuotta julkistamisensa jälkeen. Nyt myös Acer, joka oli ensimmäisiä uutta liitäntää Windows-puolella tukeneita valmistajia, aikoo tarjota vain USB 3.0 -liitäntöjä laitteissaan tänä vuonna.

CNET-sivustolle puhunut Acerin edustaja kertoi, että yhtiöllä ei ole suunnitelmia julkaista Thunderbolt-liitännällä varustettuja tietokoneita tämän vuoden aikana. "Keskitymme USB 3.0 -liitäntään, se on erinomainen vaihtoehto Thunderboltille", Acerilta kerrotaan. Syiksi listataan USB:n halvempi hinta, sen tarpeellisuus esimerkiksi puhelinten latausliitäntänä sekä muiden USB-liitäntäisten lisälaitteiden suuri määrä.

Intelin mukaan Thunderboltille löytyy kuitenkin tukea myös uusissa koneissa, vaikkakin useimmiten vain selvästi kalliimman pään kokoonpanoissa. Thunderboltin hyödyt hitaampaan USB 3.0 -liitäntään verrattuna rajoittuvat lähinnä ammattimaiseen videotuotantokäyttöön, jossa sen avulla voidaan ketjuttaa useita laitteita kuten näyttöjä ja ulkoisia kiintolevyjä peräkkäin yhteen Thunderbolt-liitäntään. Thunderboltin suurin tukija on Apple, jolla on mainetta nimenomaan graafisen alan ammattilaisten työvälineenä.


Nykyisellään Thunderbolt-ohjaimen sisällyttäminen emolevylle tarkoittaa lisäkuluja valmistajille, jotka eivät näe investointia kannattavaksi lisälaitteiden tarjonnan ollessa rajallista. Thunderbolt voisi kuitenkin yleistyä nopeastikin, jos Intel päättäisi integroida liitännän osaksi piirisarjojaan. Myös USB 3.0 oli pitkään vain harvojen laitteiden ominaisuus, mutta sen integrointi osaksi Intelin piirisarjaa vuonna 2012 teki siitä nopeasti yleisen kaiken hintaisissa kokoonpanoissa.

Hardware.fi päivän diilit sähköpostiisi!

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme ja saat aina tiedon, kun löydämme jonkin huikean tarjouksen nettiä selatessamme:

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Keskustelualue
PlayStation 5 -saatavuus 31 Playstation (PS4 ja PS5)
katoavat ketjut 73 Palautetta ylläpidolle
Mihin bluetooth-ketju katosi? 1 Android -keskustelu
Android laitteesta lisänäyttö PC:lle 3 Ajuri- ja softaongelmat
Biisiketju 5396 Vapaata keskustelua
Langatonverkko RJ45 portin avulla 3 WLAN ja lähiverkot
2x uusia 27" näyttöjä 2 Tietokoneen näytöt
Pelejä ilmaiseksi 161 PC:n pelit
Tulostimen nimi tulostusasetuksissa 8 Tulostimet, näppäimistöt ja muut oheislaitteet
2 min mustaa ennen aukeamista 12 Windows -ongelmat
Näytä lisää viestejä