AfterDawn logo

Uuden Linux 3.10:n avainsanat: SSD-välimuisti, Radeon-ajurit ja big.LITTLE

Teemu Laitila Teemu Laitila

Linuxin kerneli on virallisesti päivittynyt versioon 3.10, kertoo Linus Torvalds. Tuorein Linux-ydin ei sisällä edelliseen, huhtikuussa julkaistuun 3.9-versioon verrattuna mullistavia uutuuksia eikä julkaisun kanssa ollut Torvaldsin mukaan suurempia ongelmia.

Kernelin muutoksia analysoineen H-Online-sivuston mukaan 3.10-version merkittävimmät päivitykset liittyvät uuteen Bcache-ominaisuuteen, jonka avulla nopeasta SSD-asemasta voidaan tehdä välimuisti suuremmalle ja hitaammalle kiintolevylle. Block-layer cache tallentaa usein käytetyt tiedostot SSD-asemalle ja se säilyttää nopeassa muistissaan myös kirjoitetun datan, joka siirretään talteen kiintolevylle sopivan hiljaisemman hetken aikana. Linuxin edellinen 3.9-versio sisälsi jo dm-cache-nimisen välimuistitekniikan.

H-Online raportoi, että alustavien testien perusteella dm-cachen ja Bcachen välillä ei ole löytynyt selkeää voittajaa suorituskyvyssä, vaan "kumpikin toimii hyvin tietyissä tilanteissa ja yllättävän huonosti toisissa tilanteissa".


Radeon-ohjainten sekä AMD:n tuoreiden APU-suorittimien omistajille päivitys tuo parannuksia uuden ajurin muodossa. Linux 3.10 sisältää tuen Radeon-ydinten Unified Video Decoder -piirille (Radeon HD 4000 ja uudemmat) sekä Richland-APU-piirien (A4, A6, A8 ja A10) grafiikkaytimille. H-Online kuitenkin varoittaa, että UVD-tuki on vielä varhaisessa vaiheessa ja se saapunee merkittäviin jakelupaketteihin vasta muutaman kuukauden päästä.

Mobiilipuolella Linux 3.10 sisältää alustavan tuen ARM:n big.LITTLE-arkkitehtuurille. Kyseessä on järjestely, jossa järjestelmäpiiri sisältää suorituskykyisiä, mutta paljon tehoa kuluttavia prosessoriytimiä sekä hitaampia, mutta tehonkulutuksen suhteen säästäväisempiä ytimiä, joita käytetään kevyen kuormituksen aikana. big.LITTLE-konseptiin perustuu esimerkiksi Samsungin Exynos Octa -piiri, jossa neljän Cortex A15 -ytimen lisäksi käytetään neljää Cortex A7 -ydintä. Vaikka tuki on nyt olemassa, sen saapumisessa Androidiin kestää kuitenkin vielä pitkään.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT