Melua vaimentavien kuulokkeiden tekniikka tekee internetistäkin paremman

Kirjoittaja Teemu Laitila, | Kommentteja (4)

Melua vaimentavien kuulokkeiden tekniikka tekee internetistäkin paremman
Valokuidun tiedonsiirtokapasiteettia voidaan parantaa samalla tekniikalla, jota käytetään esimerkiksi aktiivisesti taustamelua vaimentavissa kuulokkeissa, kertoo Nature Photonics -lehdessä julkaistu tuore tutkimus.

Aiheesta uutisoivan BBC:n mukaan tutkijat lähettivät kuitua pitkin kaksi valoaaltoa, jotka olivat toistensa peilikuvia. Vastaanottavassa päässä aallot laskettiin yhteen ja samalla signaalista voitiin vähentää matkan aikana siihen kertynyt kohina. Periaate on sama kuin melua aktiivisesti vaimentavissa kuulokkeissa, joissa taustamelu poistetaan äänisignaalista erillisen mikrofonin nauhoittaman äänen avulla.

Valokuidun siirtoetäisyys riippuu lähetettävän valonsäteen tehosta, mutta tehon kasvaessa myös itse materiaalin aiheuttama kohina lisääntyy. Uudella tekniikalla kyetään lähettämään dataa pidempien välimatkojen taakse ilman tarvetta useammille vahvistimille matkan varrella. Periaatetta testattiin lähettämällä dataa 400 gigabittiä sekunnissa 12800 kilometrin valokuidun yli, mikä on pidempi matka kuin edes pisin merenalainen runkoverkon yhteys.


Ottaen huomioon, että periaatteeltaan täysin samaa tekniikkaa hyödynnetään jo muualla, tuntuu erikoiselta, että sen soveltaminen datan siirtoon valokaapelissa keksitään vasta nyt. Myös tutkijat hämmästelivät asiaa BBC:n haastattelussa.

- Kun asiaa ajattelee jälkeenpäin, tämä konsepti on melko helppotajuinen, mutta yllättäen, kukaan ei ole aiemmin tehnyt tätä, tutkimusryhmästä kommentoidaan BBC:lle.

Sen lisäksi, että dataa kyetään lähettämään kauemmas ilman toistimia, tehon lisääminen tarkoittaa myös tiedonsiirron nopeuden paranemista, kun parantuneen tarkkuuden ansiosta tarve virheenkorjaukselle vähenee.

Hardware.fi päivän diilit sähköpostiisi!

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme ja saat aina tiedon, kun löydämme jonkin huikean tarjouksen nettiä selatessamme:

4 kommenttia

Mauriland
Mauriland
onhan differentiaalista tiedonsiirto signalintia käytetty sähköisissä järjestelmissä vaikka miten kauan :D
neverlife
neverlife
Valokuvauksen harrastajana tulee mieleen kysymys, että voisikohan kuvistakin poistaa kohinaa saman tyylisellä ratkaisulla? :o Nokian innovatiiviselle osastolle vaan viestiä ja miljoonat poikimaan :DAfterdawn säännöt: http://keskustelu.afterdawn.com/thread_view.cfm/2717 | Foorumin käyttöopas: http://keskustelu.afterdawn.com/thread_view.cfm/145689

readyEddy
readyEddy
"yllättäen, kukaan ei ole aiemmin tehnyt tätä"


Yllättäen kukaan ei tiennyt, että tämä on ollut lähes ikiaikainen periaate esim. puhelinlinjoissa.
Moilane
Moilane
Originally posted by neverlife:
Valokuvauksen harrastajana tulee mieleen kysymys, että voisikohan kuvistakin poistaa kohinaa saman tyylisellä ratkaisulla? :o Nokian innovatiiviselle osastolle vaan viestiä ja miljoonat poikimaan :D

http://taskumuro.com/nokia-investoi-uut...-kameramatriisi

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Keskustelualue
Videoketju 427 Vapaata keskustelua
PlayStation 5 -saatavuus 32 Playstation (PS4 ja PS5)
Biisiketju 5398 Vapaata keskustelua
Käyttäjätunnuksen poistaminen 4 Palautetta ylläpidolle
Langatonverkko RJ45 portin avulla 4 WLAN ja lähiverkot
katoavat ketjut 73 Palautetta ylläpidolle
Mihin bluetooth-ketju katosi? 1 Android -keskustelu
Android laitteesta lisänäyttö PC:lle 3 Ajuri- ja softaongelmat
2x uusia 27" näyttöjä 2 Tietokoneen näytöt
Pelejä ilmaiseksi 161 PC:n pelit
Näytä lisää viestejä