AfterDawn logo

AMD esitteli hUMA-arkkitehtuurin

Manu Pitkänen Manu Pitkänen

AMD aikoo ottaa tämän vuoden aikana askeleen kohti suorittimen ja grafiikkasuorittimen yhteistyön syventämistä. Yhtiön kehittämän hUMA-arkkitehtuurin ansiosta APU-piirin suoritin (CPU) ja grafiikkasuoritin (GPU) toimivat laskennan kannalta aiempaa saumattomammin.

CPU ja GPU ovat kehittyneet toisistaan erillä ja erikoistuneet tietynlaiseen laskentaan. Grafiikkasuoritin soveltuu rinnakkaislaskentaa vaativiin tehtäviin, kun taas CPU on omiaan sarjalaskennassa. Ennen grafiikkasuoritinta käytettiin lähinnä grafiikan piirtämiseen, mutta viime vuosina sitä on alettu hyödyntämään yleisessä laskennassa (GPGPU). Lähivuosien trendinä on, että laskentatehtävät voidaan jakaa saumattomasti suorittimen ja grafiikkasuorittimen kesken (HSA, Heterogeneous System Architecture).

AMD:n hUMA (heterogeneous Uniform Memory Access) on tärkeä askel tämän kehityksen kannalta, sillä se tarjoaa CPU:lle ja GPU:lle yhteisen ja koherentin muistiavaruuden. Molemmat suorittimet pääsevät muistissa olevaan tietoon samanaikaisesti. Molemmat myös pysyvät kartalla toisen suorittemen tekemistä muutoksista. Tämä tehostaa muistinhallintaa ja suorittimen välistä yhteistyötä.


AMD mukaan nykyisin suorittimen muistissa oleva tieto pitää kopioida GPU:n muistille, jonka jälkeen GPU voi suorittaa laskennan. Tämän jälkeen data pitää kopioida takaisin suorittimen muistille. Aikaavievä tiedon kopiointi eliminoituu hUMA:n ansiosta.

Ensimmäiset hUMA-arkkitehtuuria hyödyntävät APU-piirit tulevat markkinoille tämän vuoden toisella puoliskolla (Kaveri).

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT