Kommentti: Windows 8 on Intelin ja Microsoftin satsaus pitkälle tulevaisuuteen

Kirjoittaja Teemu Laitila, | Kommentteja (1)

Kommentti: Windows 8 on Intelin ja Microsoftin satsaus pitkälle tulevaisuuteen
Kovin moni ei ole vakuuttunut viime syksynä julkaistun Windows 8:n uusien ominaisuuksien käyttökelpoisuudesta työpöydällä. Omien kokemusteni mukaan Windows 8 on hyvä käyttöjärjestelmä, kunhan minimoi uuden ruutupohjaisen käyttöliittymän käytön.

Microsoftin motiiveja työpöytäkäyttökokemuksen "pilaamiseksi" on mietitty paljon. Hiirellä ohjattava ja eri kokoisiin liikuteltaviin ikkunoihin perustuva käyttöliittymä on kiistatta paras ratkaisu pöytäkoneeseen. Tableteissa koko ruudun ohjelmat ymmärtää ja käyttöliittymä on hieman järkevämpi, vaikka hiomista löytyy sielläkin. Miksi siis hankkia käyttäjien vihat niskoilleen pakkosyöttämällä uutta käyttötapaa, jota kukaan ei tunnu haluavan?

Perimmäinen syy, miksi Windows 8 tuntuu niin vieraalta nykyisissä kokoonpanoissa, saattaa olla se, että sen suunnittelijat ovat katsoneet asioita huomattavasti pidemmälle tulevaisuuteen, kuin nykyisen tai edes seuraavan sukupolven tietokoneisiin. Windows 8 on Microsoftin, mutta myös sen pitkäaikaisen kumppanin Intelin panostus yhtiöiden tulevaisuuteen pitkällä tähtäimellä.


Jos Windows 8:n ruutujen tökkiminen hiirellä on selkeästi huono ajatus, niin melko varmasti voidaan olettaa, että nykyisenkaltainen Windows-työpöytäkään ei olisi ihan optimaalisin ratkaisu tulevaisuudessa, kun tietokone ei ole enää sidottu kodissa sille yhdelle pöydälle näppäimistön ja hiiren viereen. Monissa tulevaisuuden kotia esittelevissä visioissa näyttöjä (eli tietokoneita) on vähän siellä täällä ja ehkä joskus jopa mikä tahansa pinta voidaan muuttaa kosketusnäytöksi esimerkiksi minikokoisten pikoprojektorien avulla. Niissä tapauksissa ele- ja kosketusohjaus ovat välttämättömiä, kukaan tuskin haluaa kaksoisnäpäytellä pieniä ikoneita seinällään tai pöydän pinnassa.

Jotta tulevaisuuden visiot voisivat toteutua, muutoksen on lähdettävä jostain. Ensimmäinen vihje sen nurkassa kököttävän pc-koneen muuttumisesta uuteen muotoon olivat tabletit. Sekä Intel että Microsof hyppäsivät tablet-junaan vasta hyvin myöhään, mutta Windows 8:n myötä kumpikin yhtiö on saamassa oman strategiansa käyntiin.

Intel taistelee omalla rintamallaan ARM-pohjaisten tablettien hyökyaaltoa vastaan patistamalla laitevalmistajia kehittelemään uusia kannettavan ja tabletin välimaastoon sijoittuvia laitteita. Intelin tavoitteena on myös laajentaa uusien laitteiden tarjontaa tableteista eteenpäin pöytäkoneen ja tabletin yhdistelmiin eli kosketusnäytöllä ja akulla varustettuihin All-in-one-koneisiin, joita voidaan käyttää myös pöydällä vaakatasossa. Kaikissa Intelin uusissa suunnitelmissa yhdistävänä tekijänä on kosketusnäyttö, jonka käytön tekee helpommaksi Microsoftin Windows 8.

Samaan aikaan Microsoft kehittelee lisää tulevaisuuden kodin komponentteja Xbox-projektissaan. Tuleva Xbox-konsoli perustuu myös pohjimmiltaan Windows 8 -järjestelmään, jota voidaan ohjata esimerkiksi Kinectin avulla. Alunperin pelikäyttöön kehitettyä tekniikkaa tullaan todennäköisesti näkemään myös muualla kodissa erilaisten järjestelmien ohjauksessa. Pidemmällä tähtäimellä vaikuttaisi siltä, että Microsoftin käyttöjärjestelmien siirtyminen saman tyyliseen ulkoasuun ja yhteiseen ytimeen mahdollistaa myös sovellusten helpon kehittämisen lähes laitteistoriippumattomasti, joka sopii paljon erilaisia tietokoneita sisältävän tulevaisuuden kodin visioon.


Lähes ADHD-tahdilla kehittyvää tekniikkaa katsellessa on välillä hankalaa hahmottaa suurempia suuntaviivoja, mutta moni Windows 8:n nykyisin kummastusta herättävä seikka on helpompi ymmärtää, kun ajattelee niitä ensimmäisinä yrityksinä kokonaan uudenlaisten käyttötapojen luomisessa. Vaikka Windows 8 nykymuodossaan tuskin on ratkaisu tulevaisuuden kaikkiin käyttöliittymätarpeisiin, se tarjoaa lähtökohdan uuden kehittämiselle.

Hardware.fi päivän diilit sähköpostiisi!

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme ja saat aina tiedon, kun löydämme jonkin huikean tarjouksen nettiä selatessamme:

1 kommentti

JussiFX
JussiFX
Oiva artikkeli. Windows 8 käyttäneenä ja myös ennakkoluuloisena täytyy todeta että ihan menevähän tuo uusi start menu on, kunhan sitä vähän tuunaa (kaikki "Appsit" pois, paitsi sää). Sinne tosiaan saa noita live tile -härpäkkeitä, mutta en ole käyttänyt muuta kuin säätä, mikä on kyllä kätevä. Toisaalta Windows 8 ei kyllä tuo paljoakaan uutta normaalille PC-koneelle. Jos tykkää Aerosta, niin kannattaa valmistautua pettymään, sillä blurratusta lasista ei ole tietoakaan.

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Keskustelualue
Pelien siirtäminen ulkoiselle kovalevylle? 1 Kannettavat tietokoneet
Hauskat kuvat 5 Vapaata keskustelua
Ukraina keskustelu - Venäjän hyökkäys Ukrainaan 97 Vapaata keskustelua
Biisiketju 5429 Vapaata keskustelua
Instagramin uudet ominaisuudet 14 Yleistä keskustelua kännyköistä
Valokuidun saatavuus eri puolilla Suomea 21 Laajakaistaliittymät
Pelejä ilmaiseksi 168 PC:n pelit
Ulefone Armor x7 pro 3 Android -keskustelu
Uutta pöytäkonetta ostamassa, hyvä käytetty tai mahd. uusi 40 Uutta tietokonetta ostamassa
Eka koneenkasaus lähestyy, miielipide setupista? 11 Uutta tietokonetta ostamassa
Näytä lisää viestejä