AfterDawn logo

AMD:lta uusi Jaguar-piiri, vihjeitä ARM-prosessorista

Teemu Laitila Teemu Laitila

AMD on julkaissut uuden sulautettuihin järjestelmiin tarkoitetun prosessorimalliston. Uusi G-sarja perustuu Jaguar-ytimeen ja Radeon HD 8000 -sarjan näytönohjaimeen.

Jaguar on tähän mennessä tullut tunnetuksi tulevien seuraavan sukupolven pelikonsoleiden prosessoreista. Sonya varten AMD valmisti piiristään kahdeksanytimisen version, mutta vastaavia tuskin tullaan näkemään muissa tuotteissa. Tulossa kuitenkin on kahdesta neljään ydintä sisältäviä piirejä, joiden kellotaajuus on yhdestä kahteen gigahertsiä. AMD:n mukaan uutuuspiirien suorituskyky riittää päihittämään Intelin nykyiset Atom-mallit.

Mielenkiintoinen osuus julkistusta on uuden G-sarjan logoon merkitty X-kirjain, joka viittaa niiden x86-käskykantaan. Se tarkoittaa, että tulossa on myös A-kirjaimella merkittyjä piirejä, jotka puolestaan ovat ARM-pohjaisia. ARM-piirien on tarkoitus sijoittua tehonkulutuksessaan alle kolmen watin tasolle kun x86-piirit sijoittuvat 9 - 25 watin välimaastoon.


AMD suunnittelee uusien piirien tarjoamista esimerkiksi äly-telkkareihin, pelijärjestelmiin, olohuoneen set-top-boxeihin sekä myös teollisuuskäyttöön. Koska Jaguar-ytimen seurana on Radeon HD 8000 -sarjan näytönohjain, piirit tukevat DirectX 11 -rajapintaa, UVD 3 -tekniikkaa sekä muita modernien ohjainten ominaisuuksia.

Vaikka AMD on vielä harvasanainen yhtiön ARM-suunnitelmista, ei ole täysin kaukaa haettua, että yhtiön valmistama AMR-piiri yhdistettynä Radeon-grafiikoihin voitaisiin joskus nähdä esimerkiksi tabletin sisuksissa.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT