USB 3.0:n nopeus tuplaantuu kymmeneen gigabittiin sekunnissa

Kirjoittaja Manu Pitkänen, | Kommentteja (5)

USB 3.0:n nopeus tuplaantuu kymmeneen gigabittiin sekunnissa
Suositun USB-tiedonsiirtotekniikan määritteitä hallinnoiva USB-IF julkisti Intelin kehittäjätapahtumassa uudistetun USB 3.0 -tekniikan, joka tuplaa tekniikan tiedonsiirtonopeuden kymmeneen gigabittiin sekunnissa (10 Gb/s). Intelin Thunderbolt-tekniikkaa pystyy jo samaan.

Kesällä valmistuvat määritykset uudelle USB 3.0:lle pitävät sisällään tiedonsiirtonopeutta lisäävän tekniikan lisäksi sähkön välitykseen tarvittavan tekniikan. USB-IF lupaa, että uuden spesifikaation mukaisen johdon avulla voidaan siirtää sadan watin edestä energiaa. Päivitetty USB 3.0 on taaksepäinyhteensopiva muiden USB-liitäntöjen kanssa.

USB-IF kertoi jo tammikuussa, että se työstää päivitystä USB 3.0:lle, mikä haastaa Intelin Thunderbolt-tekniikan.

Hardware.fi päivän diilit sähköpostiisi!

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme ja saat aina tiedon, kun löydämme jonkin huikean tarjouksen nettiä selatessamme:

5 kommenttia

Tomppa12
Tomppa12
Quote:
uuden spesifikaation mukaisen johdon avulla voidaan siirtää sadan watin edestä energiaa

Mitähän tuo meinaa? Olisikohan ollut tarkoitus sanoa, että se siirtää sadan watin teholla energiaa.

Arvatenkaan tämä lisänopeus ei tule jo käytössä ja myynnissä oleviin laitteisiin, joten keksivätköhän tuolle uuden versionumeron kuten (vaikkapa 3.1) vai miten meinasivat erottaa vanhemmat ja uudemmat laitteet.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 12. huhtikuuta, 2013 @ 11:39
KalikoJak
KalikoJak
Mietin itekkin että mikseivät laita versionumeroa isommaks (3.1). Vertaillessa laitteita on aivan mahdoton sanoa paljonko portti antaa, koska vanhoja versioita USB 3.0:sta löytyy vielä yli viiden vuoden päästä. Puhumattakaan siitä, että markkinointi voi mennä näiden osalta ihan miten sattuu kun jotkut myymälät pistää sen nopeamman nopeuden specseihin tutkimatta onko niiden tuotteissa vanhaa vai uutta USB 3.0:aa.

Asus P8Z77-V LX2, i5-3570K, Corator DS, Asus HD7870, 8GB 1600 Mhz DDR3, 120GB Agility 3 + F3 1TB, SAGA II 500W, NZXT Hades, 24" Full HD.

DjZorlag
DjZorlag
^^Komppaan edellisiä. Vaikka tuon "sadan watin edestä energiaa" kyllä ymmärtää, oikeastaan se on samalla tavalla ilmaistu kuin esim. "taittaa 100km/h edestä matkaa" tms. sekavaa.

USB -speksaukset ovat aina olleet mahdollisimman umpisekavia. Jokaiselle pitäisi olla oma versionumero ja nämä Hi-speed, Superhyperspeed ja Full speed hömpötykset pois.

Esim.
Low speed USB ja Full-Speed USB=USB 1.0/1.1 =1,5Mbit/s ja 12Mbit/s. (nykyään näitä kutsutaan myös USB 2.0 Full speed jne. nimikkeillä. [original usb])
Hi-speed USB= USB 2.0=480Mbit/s
Super-speed USB=USB 3.0 =5Gbit/s
Sitten tämä uusi USB3.x , joka saa 10Gbit/s nopeuden.

Mutta jokatapauksessa hyvä uudistus. Tämä kai tarkoittaa sitä, että tulevaisuudessa viimeistään tiedonsiirtonopeutta laitteiden välillä rajoittaa käytännössä aina kovalevyn tai nopeimpienkin SSD -levyjen lukunopeus, jos siis tämä "superspeed" lunastaa läheskään lupauksensa ja dataa voidaan oikeasti siirtää gigatavun sekunnissa. Toisaalta jo nyt USB 3.0:n teoreettinen max. siirtonopeus on lähes joka tapauksessa riittävät 625 Mt/s.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 12. huhtikuuta, 2013 @ 21:44

"Jos se ei ole rikki, korjaan sitä kunnes se on"

hannibal_pjv
hannibal_pjv
Jou, todellakin kummallista, että näitä ei versionumeroida, mutta ilmeisesti eivät pääse yhteisymmärrykseen specseistä, joten nämä ovat epävirallisia päivityksiä ???
Jos taas tässä on tuki takana kaikilta, niin oma versionumero olisi asiakkaan kannalta selvin, niin tietäisi aina mikä on se uusin viritys...
kirkanen
kirkanen
Luin tuon tiedon lähteen ja sain sellaisen käsityksen, että vanhan ja uuden USB 3.0 porttien rakenteellinen tekniikka ei ole erilainen vaan pikemminkin laiteajuria päivitetään. Luultavasti sama juttu kuin HDMI -kaapeleiden suhteen: HDMI 1.1 kaapeli voi mahdollisesti toimia myös HDMI 1.4 päätelaitteiden tiedon välityksessä. HDMI Cable Speed & Features Explained

Tuolta löytyy myös tietoa uudesta USB 3.0:sta -> CES 2013: USB 3.0 Gets a Speed Boost at CES 2013

Linkistä löytyvästä keskustelussa viitattiin firmware tai BIOS päivitykseen. Toinen juttu onkin julkaisevatko laitevalmistajat päivityksensä vanhemmasta USB 3.0 versioista uudempaan.

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Keskustelualue
Pelejä ilmaiseksi 162 PC:n pelit
Biisiketju 5400 Vapaata keskustelua
Perseilyketju. 2217 Vapaata keskustelua
Videoketju 427 Vapaata keskustelua
PlayStation 5 -saatavuus 32 Playstation (PS4 ja PS5)
Käyttäjätunnuksen poistaminen 4 Palautetta ylläpidolle
Langatonverkko RJ45 portin avulla 4 WLAN ja lähiverkot
katoavat ketjut 73 Palautetta ylläpidolle
Mihin bluetooth-ketju katosi? 1 Android -keskustelu
Android laitteesta lisänäyttö PC:lle 3 Ajuri- ja softaongelmat
Näytä lisää viestejä