Intel Pentium täyttää tänään 20 vuotta

Kirjoittaja Valtteri Ahonen, | Kommentteja (9)

Intel Pentium täyttää tänään 20 vuotta
Maailman suurin PC-prosessorivalmistaja Intel viettää tänään juhlapäivää. Aivan kuten Engadget meitä muistuttaa, on tullut kuluneeksi tasan 20 vuotta siitä, kun Intelin maailmankuulu Pentium-prosessori näki päivänvalon.

Julkaisun jälkeen Intelin massiivinen mainoskampanja siivitti prosessoriperheen huimaan suosioon ja valoi pohjan tämän päivän Intelille.

Alkuperäiset Pentiumit valmistettiin 800 nm prosessilla, mikä on hiukan enemmän kuin nykyiset reilun 20 nanometrin prosessilla valmistetut piirit. Kellotaajuudet olivat 60 ja 66 MHz. Useista myöhemmistä Intelin prosessoriperheistä käytettiin myös Pentium-nimitystä (esimerkiksi Pentium D ja Pentium 4), vaikka niillä oli loppujen lopuksi hyvin vähän tekemistä alkuperäisen Pentiumin kanssa.

Alla Intelin Pentium-mainos vuodelta 1994.

Hardware.fi päivän diilit sähköpostiisi!

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme ja saat aina tiedon, kun löydämme jonkin huikean tarjouksen nettiä selatessamme:

9 kommenttia

Bodomed
Bodomed
Ai ai muistan vielä kun eilisen. Kun näiden kanssa leikittiin ja säädettiin... Vähän toista oli sillo päivitellä konetta ku nykysin.
jopeku
jopeku
Muistan hyvin, kun eräs oppilaitos osti luokallisen silloisia Pentium 60 sarjan koneita. Osborne merkiltään. Karkkilassa koottuja.
Silloin oli eräässä tuontanto-erässä liulkulukulaskenta -ongelma. Vaihdoin kaikkiin koneisiin takuuna prosessorit.

Ei sillä kyllä olisi ollut merkitystä, mutta oppilaitos vaati näin tehtäväksi takuutyönä, ja minähän yrittäjänä sitten tein niin. Eihän se mulle mitään maksanut, mutta menihän siinä oma aikansa kuitenkin.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 23. maaliskuuta, 2013 @ 14:47
Lakupiip
Lakupiip
Onhan tuo kellotaajuuskin vähän muuttunut :D Nykyisillä windowsseilla tuo ei edes varmaan käynnistyisi ottaen huomioon että 60mHz on aika paljon pienempi kun nykynen keskimääränen 3gHz
jopeku
jopeku
Originally posted by Lakupiip:
Onhan tuo kellotaajuuskin vähän muuttunut :D Nykyisillä windowsseilla tuo ei edes varmaan käynnistyisi ottaen huomioon että 60mHz on aika paljon pienempi kun nykynen keskimääränen 3gHz
Aivan. Niinä aikoina tulikin käyttöön Win 3.11 ja hienosti pelitti lähi- ja tulostinverkkokin. Silloin ei kylläkään ollut internettiä, mutta kyllä sittemmin Win 3.11 toimi netissäkin jopa 300 baudisella modeemilla. Ei ongelmia. Ei ollut kiirettä, eikä kyllä paljoa nettitarjontaakaan. Olihan internet tavallaan olemassa ennen Windowsiakin. Käytettiin mm. ohjelmien hakuun ja keskusteluunkin.

Nämä ovat siinä mielessä hienoja uutisia, että kukanenkin huomaa, kuinka nuorta tämä ATK-teknologia on tavallisten ihmisten käytössä. Minäkin niin kaiholla muistelen noita aikoja. Toimin noin 26 vuotta ATK-alan yrittäjänä. Nyt on jo ikää yli 60 v, mutta eipä se tahtia haittaa.

Voi niitä aikoja :-)
Lakupiip
Lakupiip
Ja ajatellaanpas vielä ensimmäisen pentiumin hintaa.. Nykyään saman tasoisen prossun voisi saada ehkä max 30€ (sisältäen verot yms) ja siilon sse on maksanut ehkä monta sataa euroa.
jopeku
jopeku
286 koneet maksoivat tuohon aikaa noin 20.000 mk. Olihan ne sentään jopa 12 Mhz koneita. 386 64 Mt:n RAM muistilla ja 40 Mt kiintolevyllä melkein 30.000 mk. Sellaista 30.000 markkaa sitten oli tuo 60 Mhz Pentiumikin muutamien vuosien kuluttua. Oli muuten hurjan nopea kone. Fraktaalikuviotkin oikein villiintyivä. Olihan siinä sisäänrakennettu matikkaprosessorikin :-)

Hyvin meni kaupaksi. Monia luokallisia koneita toimitin oppilaitoksille. Tosiaan. Ei kyllä ollut paljoa graafisia ohjelmiakaan. MS-DOS TEKO-teksinkäsittely ja Syphony taulukkolaskenta oli silloin yleisempiä.
Konetehot riittivät mainiosta. Nyt ei meinaa mikään teho riittää.
Sefriol
Sefriol
Kyllä ne entisajan komponentit maksoivatkin : D. Katsoin joskus meidän perheen ensimmäistä kotitietokonetta, joka maksoi pyöreästi 20000mk. Putki näytöt oli jotain 5000mk ja tulostimet pari tuhatta. Keskusyksikkö 10000mk.
Jepjep. Siihen verrattuna pelikoneenikin on vielä halpa kapistus. Jo se, että kuluttaisi noin 750€ pelkkään näyttöön ei kuulosta kauhean houkuttelevalta.
jopeku
jopeku
Tämä on hauskaa muisteloa. Kun aloitin tietokoneleirien pitämisen muistaakseni -80 luvun puolessa välissä, niin leiriläisillä oli kovat omat blokit Commodore vastaan Amiga. Joillan jo Amstrad CPC 464 oli myös joillan. Joillakin oli sitten näitä PC-koneita. Leiritin aikoinaan noin 200 nuorta noihin hommiin.

Hienosti pärjättiin. Nokiakin alkoi telemään MiksoMikko 1 ja 2 jne sarjan tietokoneita.
Kehitys on mennyt pitkin harppauksin eteenpäin, mutta on selvästi nähtävissä, että ns. Mooren laki ei enää ihan pidä paikkaansa Ihmisten sekä omaksumiskyky ja tarve on kuitenkin rajottautunutta.

Kuuluun siihen ikäryhmään, joka on ollut mukana ajasta, jolloin vielä C-kasettien kanssa sekä 3" korppujen (A,mstrad) kanssa puuhailtiin. Seuraan edelleen aktiivisesti tätä kehitystä.

Nyt projekteina onkin Rasberry jutut, josta täälläkin on artikkeleita.

Suosittelen pieneerihenkeä kaikille nuorille ja tekniikasta kiinnostuneille vanhemillekin
Lakupiip
Lakupiip
Nyt kun muuten paremmin ajattelee niin tekniikkahan periaatteessa palaa juurilleen kun nyt on alkanut tulemaan enemmän kaikkia all in one tietokoneita. Tosta mainoksestakin näkee niin mikäpäs muukaan tietokone siinä kuin all in one :D

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Keskustelualue
Biisiketju 4939 Vapaata keskustelua
Perseilyketju. 2190 Vapaata keskustelua
Windows 10 - Keskustelu 1224 Windows -ongelmat
Deskjet 500 ajuri win 7 14 avast! - Tuki ja keskustelu
YLE Areena ongelma 86 Televisiot
USB 3.0 ajurien päivitys ongelma 30 Ajuri- ja softaongelmat
Hyvät tarjoukset-ketju 1137 PC:n rautaan liittyvä keskustelu
Pelejä ilmaiseksi 70 PC:n pelit
Moto G9 Play ja Android 11 3 Android -keskustelu
Windows 11 - Keskustelu 86 Windows -ongelmat
Näytä lisää viestejä