Tutkijat kehittivät tekniikan terabitin langattomiin yhteyksiin

Kirjoittaja Teemu Laitila, | Kommentteja (2)

Tutkijat kehittivät tekniikan terabitin langattomiin yhteyksiin
Amerikkalaisen Georgia Institute of Technology -yliopiston tutkijat ovat kehittäneet uuden antennikonseptin, joka voisi mahdollistaa datan siirtämisen jopa terabitin nopeudella langattomasti. Grafeenista rakennettujen antennien kantama olisi kuitenkin vain noin metrin luokkaa.

Ikävä kyllä terabitin WLAN-yhteyksiä ei kannata odottaa markkinoille vielä vähään aikaan, sillä tutkijoiden työ ollut tähän saakka lähinnä teoreettisella pohjalla. Varsinainen toimiva prototyyppi on kuitenkin tarkoitus rakentaa seuraavaksi ja työn odotetaan valmistuvan kuluvan vuoden aikana.

Terabitin sekuntinopeus olisi kuitenkin valtava läpimurto. Esimerkiksi NFC-tekniikkaan yhdistettynä se voisi mahdollistaa vaikkapa kymmenen HD-elokuvan lataamisen mobiililaitteeseen vain näyttämällä puhelinta pikaisesti lähettimelle.

- Se on giganttinen määrä kaistaa. Jos nykyään yrität kopioida koko tietokoneen sisällön toiseen koneeseen langattomasti, siihen kuluu tunteja. Tällä tekniikalla se onnistuisi sekunnissa - boom, hehkuttaa tutkijaryhmän johtaja Ian Akyildiz Technologyreview-sivustolle.


Ryhmän laskelmien mukaan huima nopeus voitaisiin saavuttaa muokkaamalla grafeenista eli yhden hiiliatomin paksuisesta materiaalista ohuita 10 - 100 nanometrin levyisiä ja mikrometrin mittaisia palasia, jotka kykenisivät lähettämään ja vastaanottamaan tietoa terahertsin taajuudella. Terahertsin taajuudella toimivat sähkömagneettiset aallot vuorovaikuttaisivat lasmonisten aaltojen eli grafeenin pinnalla värähtelevien elektroneiden kanssa, mikä mahdollistaisi tiedonsiirron.

Technologyreviview-sivuston mukaan terabitin siirtonopeus voitaisiin nostaa jopa satakertaiseksi, jos välimatkaa lyhennettäisiin enintään muutamiin sentteihin. Nanokokoisilla antenneilla voitaisiin siis hoitaa esimerkiksi tiedonsiirtoa tulevaisuuden elektroniikan komponenttien välillä.

Vaikka itse antenni osoittautuisi prototyypin tapauksessa toimivaksi, ennen käytännön sovellutuksia vaaditaan vielä muun tekniikan kehittämistä toimimaan yhtä suurilla nopeuksilla kuin antenni kykenee tietoa siirtämään.

Hardware.fi päivän diilit sähköpostiisi!

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme ja saat aina tiedon, kun löydämme jonkin huikean tarjouksen nettiä selatessamme:

2 kommenttia

Mauriland
Mauriland
oikolukua kiitos. tavuja taa bittien tilalla.
squi
squi
No niinpäs oli, fiksasin tavut biteiksi niinkun kuuluu, kiitos nopeasta huomiosta :)

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Keskustelualue
Pelien siirtäminen ulkoiselle kovalevylle? 1 Kannettavat tietokoneet
Hauskat kuvat 5 Vapaata keskustelua
Ukraina keskustelu - Venäjän hyökkäys Ukrainaan 97 Vapaata keskustelua
Biisiketju 5429 Vapaata keskustelua
Instagramin uudet ominaisuudet 14 Yleistä keskustelua kännyköistä
Valokuidun saatavuus eri puolilla Suomea 21 Laajakaistaliittymät
Pelejä ilmaiseksi 168 PC:n pelit
Ulefone Armor x7 pro 3 Android -keskustelu
Uutta pöytäkonetta ostamassa, hyvä käytetty tai mahd. uusi 40 Uutta tietokonetta ostamassa
Eka koneenkasaus lähestyy, miielipide setupista? 11 Uutta tietokonetta ostamassa
Näytä lisää viestejä