Samsung julkaisi mobiiliprosessorin kahdeksalla ytimellä

Kirjoittaja Teemu Laitila, | Kommentteja (3)

Samsung julkaisi mobiiliprosessorin kahdeksalla ytimellä
Samsung on julkaissut uuden Exynos-sarjan prosessorin, joka sisältää kokonaiset kahdeksan prosessoriydintä. Exynos 5 Octa perustuu ARM:n big.LITTLE-tekniikkaan, jolla säästetään virtaa tilanteissa, joissa ei tarvita maksimaalista suorituskykyä.

Prosessorin kaikki kahdeksan ydintä eivät ole käytössä samanaikaisesti, vaan se sisältää kaksi erillistä joukkoa ytimiä, joiden välillä prosessori vaihtaa laskentatehon tarpeen mukaan. Siru valmistetaan 28 nm valmistusprosessilla ja siitä löytyy neljä Cortex-A15-arkkitehtuuriin perustuvaa ydintä sekä neljä Cortex-A7-ydintä, joiden tehtävänä on pyörittää käyttöjärjestelmän perustoimintoja.

Samsungin mukaan kahdeksanytiminen Exynos 5 Octa vähentää tehonkulutusta tilanteesta riippuen jopa 70 prosenttia verrattuna yhtiön omaan kaksiytimiseen Exynos 5 Dual -malliin, joka sisältää pelkästään kaksi Cortex-A15-ydintä.


Myös Nvidian tuore Tegra 4 perustuu vastaavantyyppiseen rakenteeseen, mutta neljän Cortex-A15-ytimen lisäksi siinä on vain yksi lisäydin, joka sekin perustuu Cortex-A15-arkkitehtuuriin.

Kuva: Stratageme.com

Hardware.fi päivän diilit sähköpostiisi!

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme ja saat aina tiedon, kun löydämme jonkin huikean tarjouksen nettiä selatessamme:

3 kommenttia

KalikoJak
KalikoJak
Tuntuu hullulta vuorotella noin monen ytimen kanssa. Jotenki sitä kuvittelee, että voisi sen sirun pinta-alan hyödyllisemminki täyttää. Eikö ihan kellotaajuuden muutos kuorman mukaan ole riittävän tehokasta (tai sitten tuo tegran yksi lepotilaydin)?

No, kaippa ne siellä tietää paremmin...

Asus P8Z77-V LX2, i5-3570K, Corator DS, Asus HD7870, 8GB 1600 Mhz DDR3, 120GB Agility 3 + F3 1TB, SAGA II 500W, NZXT Hades, 24" Full HD.

hannibal_pjv
hannibal_pjv
Jou... Itsekkin odottaisin parempaa suoritusta vaikka tuplaytimeseltä prossalta, joka osaa nostaa kellotaajuutta jos lämpö sen sallii ja sulkea osia itsestään, kun siltä tuntuu... Halvempi valmistaa, edullisempi asiakkaalle ja luultavasti ederniatehokkaampikin. Luultavasti jopa kutakuinkin yhtä nopea...
Sakke88
Sakke88
Kyllähän nykyiset piirit osaavat omaa kellontaajuuttaan säätää kuorman mukaan, mutta se ei vain taida olla se energiatehokkain ratkaisu. Jatkuva säätäminen vie tehoja ja siinä on aina viivettä.

Eiköhän ne siellä nvidialla ja samsungilla tiedä mitä tekevät.

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Keskustelualue
Biisiketju 5238 Vapaata keskustelua
Perseilyketju. 2207 Vapaata keskustelua
Microsoft Edge - Keskustelu 25 Windows -ongelmat
Pelejä ilmaiseksi 123 PC:n pelit
Myydään Cooler Master 700W ATX virtalähde 1 Myydään
Myydään Asus GEFORCE GTX1050TI 4GB näytönohjain 1 Myydään
uTorrent ei ala lataamaan 6 Aloittelijoiden P2P-ongelmat
Ulkomokkula MC7010 ja yhteyden hitaus 16 WLAN ja lähiverkot
Emolevyn, prossun, muistien ja ehkä kotelon päivitys 3 Uutta tietokonetta ostamassa
Hyvät tarjoukset-ketju 1186 PC:n rautaan liittyvä keskustelu
Näytä lisää viestejä