AfterDawn logo

Windows 8 saavutti runsaan prosentin osuuden - Windows XP jatkaa laskua

Teemu Laitila Teemu Laitila

Microsoftin uuden Windows 8 -järjestelmän myyntiluvuista on saatu ristiriitaista tietoa eri suunnilta, kun Microsoftin mukaan myynti sujuu loistavasti, mutta ulkopuolisten mielestä käyttöönotto on hitaan oloista. Lisää tietoa tilanteesta tuovat NetApplicationsin marraskuun luvut.

Selainten ja käyttöjärjestelmien osuuksia seuraavan NetApplicationsin mukaan Windows 8 oli käytössä 1,09 prosentilla netinkäyttäjistä. Vaikka luvun perusteella on hankala vetää suurempia johtopäätöksiä käyttöjärjestelmän menestymisestä, se tuskin pärjää yleistymisnopeudessa edeltäjälleen. Windows 7 julkaistiin lokakuussa 2009 ja vuoden loppuun mennessä se saavutti NetApplicationsin mukaan noin neljän prosentin markkinaosuuden.

Yleisin käyttöjärjestelmä on NetApplicationsin mukaan Windows 7, joka marraskuussa kasvatti osuuttaan hienoisesti saavuttaen 44,71 prosentin palan kakusta. Suosituimman käyttöjärjestelmän kruunun vasta hetki sitten menettänyt Windows XP sen sijaan jatkoi laskua pudoten marraskuussa alle 40 prosentin osuuteen.


Eri tahojen ilmoittamat mittausluvut eroavat toisistaan usein merkittäviltäkin osin ja toinen iso mittausta tekevä yhtiö StatCounter ilmoitti marraskuulle hyvinkin erilaisia lukuja. StatCounterin mukaan Windows 7 hallitsee markkinoita jo runsaan 53 prosentin osuudella ja XP:n osuus olisi tippunut vain runsaaseen neljännekseen. StatCounter ei ota suoranaisesti kantaa Windows 8:n osuuteen, vaan se niputetaan joukkoon "muut", jonka koko on noin kolme prosenttia.

Yhtiöiden tulosten eroavaisuudet johtuvat paljolti niiden mittaustekniikoista, joissa esimerkiksi eri maanosissa tehty mittaus tuottaa erilaisia tuloksia. Lukuja kannattaakin tarkastella lähinnä suhteessa saman mittaajaan aiempiin tuloksiin, mikä paljastaa suuremmat trendit osuuksien muutoksissa.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT