AfterDawn logo

Gigabyte tuo emolevyihin tuen 4K-resoluutiolle kahdella Thunderbolt-portilla

Teemu Laitila Teemu Laitila

Vaikka 4K-resoluution televisiot tai näytöt ovat vielä liian kalliita suurimmalle osalle, Gigabyte varautuu tulevaisuuteen tuomalla markkinoille 4K-kuvan siirtämiseen pystyviä emolevyjä.

Emolevyjen 4K-tuki on toteutettu kahdella Thuderbolt-liitännällä, joiden avulla esimerkiksi Intelin HD 4000 -näytönohjaimella voidaan ajaa yhtä 4K-resoluution näyttölaitetta. Nykyisissä näyttöliitännöissä ei riitä kaista 4K-kuvaan tarvittavan datamäärän siirtämiseen, mutta ongelmaa on yleensä kierretty käyttämällä kahta erillistä liitäntää, joiden siirrettäväksi datamäärä jaetaan.

Gigabyte demosi toiminnallisuutta GA-Z77MX-D3H TH -emolevyllä, jonka molempiin Thunderbolt-liitäntöihin on ohjattu DisplayPort 1.1 -standardin mukainen signaali. Liitäntöjen yhteenlaskettu kaistanleveys on jopa 10 gigabittiä sekunnissa ja niiden kapasiteettien yhdistämisellä voidaan siirtää joko 4096x2160 tai 3840x2160 pikselin resoluutioita.

Tällä hetkellä Suomessakin on markkinoilla jo muutamia 4K-resoluutiota tukevia televisiomalleja ja muun muassa Eizo on julkaissut 4K-resoluution tietokonenäyttöjä. Hinnat huitelevat televisioiden osalta vielä pitkälti päälle 10 000 euron, joten kovin monessa olohuoneessa 4K-telkkaria ei vielä tulla hetkeen näkemään. Vaikka Gigabyten tupla-Thunderbolt-tyyppiset ratkaisut helpottavat kuvan siirtämistä, ongelmana on vielä laitteidenkin hankkimisen jälkeen natiivin 4K-sisällön puute.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT