Intel keskittyy Atom-sirujen tehonkulutuksen pienentämiseen ja grafiikkaan

Kirjoittaja Teemu Laitila, | Kommentteja (1)

Intel keskittyy Atom-sirujen tehonkulutuksen pienentämiseen ja grafiikkaan
Intelin aikoo keskittyä tulevaisuudessa Atom-piireissään erityisesti tehonkulutuksen pienentämiseen, mikä parantaisi yhtiön asemia mobiililaitteiden sisällä.

Vuotaneissa suunnitelmissa kerrotaan nykyisen Clover Trail -piirin seuraajasta, joka tunnetaan nimellä Bay Trail-T. Uuden Atom-piirin kerrotaan saapuvan markkinoille vuoden 2014 aikana. Intelin suunnitelmien mukaan Bay Trail-T tarjoaisi tuplaydinversiona saman verran suorituskykyä kuin nykyiset Clover Trail -piirit, mutta käyttäen jopa puolet vähemmän tehoa. Matalampi tehonkulutus on mahdollista 22 nm valmistusprosessin ansiosta. Nykyiset Clover Trail -piirit valmistetaan edelleen 32 nm prosessilla.

Myös ylempiin teholuokkiin on suunnitteilla uudistuksia, sillä Bay Trail-T tulee saataville myös neliydinversiona, joka lupaa 50-60 prosenttia enemmän suorituskykyä. Samalla neliydinversioista jää pois HyperThreading-ominaisuus.


Näytönohjaimen osalta Intel aikoo siirtyä järjestelmäpiireissään yhtiön omiin näytönohjaimiin, kun nykyisissä piireissä käytetään Imagination Technologiesin PowerVR SGX545 -ohjaimia. Uusien ohjainten myötä järjestelmäpiirit saavat DirectX 11 -tuen ja grafiikkasuorituskyvyn kerrotaan kasvavan kolminkertaiseksi. Kasvanut suorituskyky tarkoittaa myös sitä, että näytönohjaimen maksimiresoluutio nousee 2560x1600 pikseliin.

Mielenkiintoinen tieto on myös Intelin aikomus pysytellä 32-bittisissä prosessoreissa. Vuodettujen diojen perusteella Intel ei aio julkaista 64-bittistä versiota Bay Trail-T-piiristä eli sen tukema muisti jää enimmillään neljään gigatavuun. Toisaalta jos mobiililaitteen käyttäjällä on tarvetta sitä suuremmille muistimäärille, todennäköisesti mobiililaite ei ole enää oikea väline käyttötarkoitukseen.

Hardware.fi päivän diilit sähköpostiisi!

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme ja saat aina tiedon, kun löydämme jonkin huikean tarjouksen nettiä selatessamme:

1 kommentti

wipe2000
wipe2000
Eli kellotaajuuden noustessa 1,5 GHz:stä 2,1:een, suorituskykykö pysyy vain samana? Ja tehonkulutus samalla puolittuisi - miksiköhän alimman talukon mukaan Standby aika sitten pienenee 30 vrk:sta 20:een?

> ...Bay Trail-T-piiristä eli sen tukema muisti jää enimmillään neljään gigatavuun.
Tässä voisi tarkentaa, että RAM-muistin määrä rajoittuu tuohon (varmaan hieman allekin) 4 gigaan, mutta tallennustilaahan (FLASH-muistia) voi olla paljon enemmänkin.

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Keskustelualue
Biisiketju 5397 Vapaata keskustelua
Langatonverkko RJ45 portin avulla 4 WLAN ja lähiverkot
PlayStation 5 -saatavuus 31 Playstation (PS4 ja PS5)
katoavat ketjut 73 Palautetta ylläpidolle
Mihin bluetooth-ketju katosi? 1 Android -keskustelu
Android laitteesta lisänäyttö PC:lle 3 Ajuri- ja softaongelmat
2x uusia 27" näyttöjä 2 Tietokoneen näytöt
Pelejä ilmaiseksi 161 PC:n pelit
Tulostimen nimi tulostusasetuksissa 8 Tulostimet, näppäimistöt ja muut oheislaitteet
2 min mustaa ennen aukeamista 12 Windows -ongelmat
Näytä lisää viestejä