Linus Torvalds haukkuu läppärinäytöt: "Pian puhelimetkin nauravat"

Kirjoittaja Matti Robinson, | Kommentteja (18)

Linus Torvalds haukkuu läppärinäytöt: "Pian puhelimetkin nauravat"
Linux-käyttöjärjestelmän kehittäjä Linus Torvalds on tunnettu värikkäistä kommenteistaan. Aiemmin muun muassa kiintolevyjä saatanaan verrannut Torvalds on Google+-palvelussa tilittänyt kannettavien tietokoneiden surkeista näytöistä.

Maanantaina Googlen esittelemän Nexus 10 -tabletin innostamana hän lyttää nykyläppäreiden näytöt. "Jo 399 dollarin tabletista löytyy 2560 x 1600 -resoluution näyttö, joten voitaisiinko siitä tehdä pikkuhiljaa standardiresoluutio kannettavissa tietokoneissa", pyytää Torvalds.

Nykyisin kannettavissa tietokoneissa käytetään usein 1366 x 768 -resoluutiota, joka on miltei sama kuin uusimmissa huippupuhelimissa. Ensimmäiset Full HD -paneelilla varustetut puhelimetkin saapuvat todennäköisesti ensi vuonna markkinoille, jolloin Torvaldsin mielestä "kännykätkin nauravat huvittavan huonoille läppärinäytöille".


Linux-guru jatkaa, ettei resoluutiota tarvitse mainostaa millään "retina-pelleilyllä", vaan sitä voisi kutsua esimerkiksi "järkeväksi resoluutioksi". Lisäksi "vähemmän lahjakkaille" teknologia-asiantuntijoille Torvalds huomauttaa, ettei suuri resoluutio ole yhtä kuin pienemmät fontit.

Tilityksessä on paljon järkeä, sillä uusimpien 10-tuumaisten tablettien resoluutiot ovat parhaimmillaan kaksi kertaa suuremmat sekä pysty että vaakasuunnassa kuin tyypillisessä markettiläppärissä. Hinnat on kuitenkin tableteissa poljettu niin alas, ettei järkevää syytä viime vuosituhannen resoluutiolle helposti keksi.

Hardware.fi päivän diilit sähköpostiisi!

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme ja saat aina tiedon, kun löydämme jonkin huikean tarjouksen nettiä selatessamme:

18 kommenttia

Conodod
Conodod
Entä säälittävät desktop -näytöt?
Vai onko desktop jo niin retroa, ettei kukaan enää viitsi vaivautua?
Nimimerkki "99% ajasta desktopissa, 1% mobiilissa"
dRD
dRD
Originally posted by Conodod:
Entä säälittävät desktop -näytöt?
Kyllähän desktopeissa kuitenkin resoluutiota saa näyttöihin (ainakin rahalla). Mutta läppäreissä ei aina edes rahalla, jos tietyn firman tiettyä mallia haluaisi, mutta ei tyydy siihen 15.4" -näyttöön 1366x768 -resolla. Ja toki valtaosa PC-myynnistä taitaa olla läppäreitä nykyisin, ainakin ne ohittivat desktop-myynnin jo 2008 joulumyynnissä.

Petteri Pyyny (pyyny@twitter)
Webmaster
https://AfterDawn.com/

peex
peex
2560 x 1600 ja yhtäkään peliä et pystyisi pelaamaan täydellä resolla jos on perusläppäri alla. Tarviiko sitten nettisurffailuun noin hyvää resoluutiota?

Ei mihinkään gigantin alennus aceriin voi mitään super-duper paneelia laittaa tai sen hinta olis kaksinkertainen.


dRD
dRD
Originally posted by peex:
Ei mihinkään gigantin alennus aceriin voi mitään super-duper paneelia laittaa tai sen hinta olis kaksinkertainen.
Pointtina taisi olla osittain se, että jos 350 euron tabletteihinkin voidaan tunkea kunnon resoluutiolla varustettu näyttö, niin se näyttö tuskin nostaisi montaa euroa hintaa. Ja jos ja kun päästäisiin tilanteeseen, että "normaali" näytön resoluutio olisi cheapoläppäreissäkin jotain tuota tasoa, niiden näyttöjen valmistuskustannus romahtaisi ajan kanssa murto-osaan nykyisestä (kysynnän ja tarjonnan lait).
remix
remix
Läppäreiden näytöissä siirryttiin huonompaan suuntaan jokunen vuosi sitten. Silloin esim. HP:lta oli tarjolla kohtuu hintaan 1680x1050-resoluution koneita. Yhtäkkiä kaikki piti olla widescriiniä ja sehän kävi helposta leikkaamalla näytöistä yläreuna pois.

Ja ilmeisesti niissä resoluutioissa on sitten pysytty jo useita vuosia. Ei kyllä viime aikoina ole tarvinnut olla läppäreiden kanssa tekemisissä juurikaan.
superkick
superkick
Originally posted by peex:
2560 x 1600 ja yhtäkään peliä et pystyisi pelaamaan täydellä resolla jos on perusläppäri alla. Tarviiko sitten nettisurffailuun noin hyvää resoluutiota?

Ei mihinkään gigantin alennus aceriin voi mitään super-duper paneelia laittaa tai sen hinta olis kaksinkertainen.
Ratkaisuna on pikselintuplaus koska tuo resoluutio puolittuu nätisti ja käytetään peleissä resoluutiota 1280x800.
dRD
dRD
Originally posted by remix:
Läppäreiden näytöissä siirryttiin huonompaan suuntaan jokunen vuosi sitten. Silloin esim. HP:lta oli tarjolla kohtuu hintaan 1680x1050-resoluution koneita. Yhtäkkiä kaikki piti olla widescriiniä ja sehän kävi helposta leikkaamalla näytöistä yläreuna pois.
Juurikin näin, kohta 9v ikäinen HP:n bisnesläppäri on 1680x1050 -resolla ja tuossa about vuosi takaperin ostin vajaan parintonnin uutta HP:n bisnesläppäriä ja rahallakaan ei saanut 1440x900 -resoa parempaa. Käsittämätön tilanne.
peex
peex
Takapakkia on tosiaan otettu vähän.. Oisko syynä valmistuskustannukset?

Tänä "full hoodee" aikana löytyy kuitenkin kohtalainen tarjonta 1920x1080 reson paneeleista.
D00mer
D00mer
Itellä on vieläkin 19" 1440x900, eikä kyllä ole tullut tarvetta millekkään full-hd tai sitäkin suuremalle resolle, niin pelatessa kuin videoita/leffoja käytössä.

Tosin itellä on toinen, 17" 1280X1024 kakkosnäyttönä, joten "pieni resoluutio" ei ole tullut koskaan ongelmaksi
jartar
jartar
Torvaldsi on nykyään pelkkä trolli. Järki on jonnekkin valunut päästä tai sitten hakee vaan huomiota.
Quote:
Ensimmäiset Full HD -paneelilla varustetut puhelimetkin saapuvat todennäköisesti ensi vuonna markkinoille, jolloin Torvaldsin mielestä "kännykätkin nauravat huvittavan huonoille läppärinäytöille".

Kyllä ne kännykät mieluummin nauraa työpöytä näytöille. Korkeintaan muutama prosentti työpöytänäytöistä pääsee yli Full HD reson.
Quote:
Linux-guru jatkaa, ettei resoluutiota tarvitse mainostaa millään "retina-pelleilyllä", vaan sitä voisi kutsua esimerkiksi "järkeväksi resoluutioksi".

Joo, järkevä resoluutio kertookin tosi paljon tuotteesta. "Mikä sun näytön resoluutio on? Se on järkevä!" Ei Torvaldsi oikeasti voi olla näin tyhmä.
Quote:
Lisäksi "vähemmän lahjakkaille" teknologia-asiantuntijoille Torvalds huomauttaa, ettei suuri resoluutio ole yhtä kuin pienemmät fontit.

"Vähemmän lahjakas" teknologiasiantuntija ei edes tiedä että resoluutiolla voidaan vaikuttaa fonttiin, ohjelmien käyttämään tilaan ja kuvake kokoon. Torvaldsilla ei ole mitään käsitystä siitä mitä ihmiset tietävät koneista.
Originally posted by dRD:
Pointtina taisi olla osittain se, että jos 350 euron tabletteihinkin voidaan tunkea kunnon resoluutiolla varustettu näyttö, niin se näyttö tuskin nostaisi montaa euroa hintaa. Ja jos ja kun päästäisiin tilanteeseen, että "normaali" näytön resoluutio olisi cheapoläppäreissäkin jotain tuota tasoa, niiden näyttöjen valmistuskustannus romahtaisi ajan kanssa murto-osaan nykyisestä (kysynnän ja tarjonnan lait).

Edes pelkkää työpöytä näyttöä ei saa 350 euron hintaan. Hinnat menee hävyttömän kalliiksi siinä vaiheessa kun ylitetään Full HD reso. Työpöytäkäytössä suuremman resoluution hyöty on paljon suurempi kuin kannettavassa. Ihan jo pelkästään suuremman kuvakoon takia. Eiköhän se suurempi reso kannattaisi lykätä ensin sinne, missä suurin hyöty on?

Tietokone + Chord Hugo + Grado GS2000e = heaven

_kooma_
_kooma_
Mikäli läppäriaaä kaipaa FullHD:ta niin kaiketi "järkevintä" olisi hankkia +1000 euron peliläppäri. Itselle riittää läppärin 1366x768 resoluutio, enpä sillä pelaile, ja hyvin harvoin tulee leffojakaan katseltua, mitä nyt mökillä silloin kun ei telkusta tule mitään katsomisen arvoista. Sekä perus youtubeiluun tuo 15,6" riittää muutoinkin mainiosti.
Itse kaipaisin enemmän prossu sekä näyttis tehoa, riittävää arsenaalia liitäntöjä, ainakin 4 usb:tä ja vielä mielellään versiota 3, hdmi, vga, kuuloke/mikki, hyvää akunkestoa (väh.3 tuntia leffan katsomista). Myös langattomuus on plussaa, eli wlan sekä bluetooth vakiona. Läppäri ei myöskään saisi olla mallia raahattava, eli painoa se maksimi 2,5Kg..
Niin ja kahden kiintolevyn mahdollisuus, esim SSD:lle käyttis ja muu vähemmällä nopeudella toimiva roina sitten perinteiselle magneetti kiekolle.
Ja sitten koko roska alle 500 euron :)

Fractal Design Arc Midi + 4x140mm + 1x120mm Arctic Cooling, ASRock Extreme4 970, Phenom II X6 1090T @ 3.8GHz + Phanteks PH-TC14PE, 8GB DDR III @ 1600MHz, Palit GTX 570, Seagate 500GB + 1TB HDD, Samsung DVD-RW, Corsair HX620W.
Netti: DNA 4G @ Sierra Wireless

kirkanen
kirkanen
Yhdyn Torvaldsin kommenttiin. Kyllä läppäreissä voisi olla se 1920x1080 reso jo käytössä kaikissa. Toivon, että resoluutiovaihtoehtojen kirjoa rajattaisiin, jolloin sovellusten, sivustojen ja pelien tekeminen helpottuisi kehittäjien osalta. Tuo 720p tuntuu turhalta välivaiheelta ennen kuin siirryttiin 1080p samoin myös 1920x1200 tuntuu turhalta. Itse loikkasin suoraan 1920x1080 resoluutioon. Älypuhelimissa on se hyvä, että sivustoa voi näppärästi zoomata portaattomasti itselleen sopivaan katselutilaan.

@_kooma_ Oot oikeassa. Läppäreissä on paljon parantamisen varaa. Olen saamaa mieltä seuraavista: 4 x USB 3.0, HDMI 1.4b, kuuloke/mikki, akun kestoa mielellään 4 tuntia, WLAN, sisäinen 3G/4G, Bluetooth ja kunnon SSD-kiintolevy. En kuitenkaan pidä hyvänä ajatuksena HDD:tä, koska se kuluttaa virtaa enemmän kuin SSD ja kannettavan koko sekä paino suurenisi. Tuo vga-liitäntäkin on hieman mietinnän alla, koska DVI olisi vaihtoehtona (adapterilla vga:ksi) ja nykyään monet laitteet tukevat tuota HDMI:tä.

Pakko todeta loppuun, että kyllä Torvalds on kova äijä.
syrtek66
syrtek66
"Pakko todeta loppuun, että kyllä Torvalds on kova äijä. "

voi olla mutta kyllä linus tekee ylilyöntejä (kuten kovalevyt on muka saatanasta). Toivottavasti ei astu yli rajan.

"History books will be written about events this month. The story they will tell is up to us"

hannibal_pjv
hannibal_pjv
Saahan sitä rajankin yli astua, kunhan osaa sieltä joskus takaisin :-)

Mutta kyllä tässä on joutunut usemman vuoden seuraamaan tilannetta, jossa kannettavien ja työpöytänäyttöjen resot ovat olleet naurettavan alhaisella tasolla... Toivottavasti 4k ja 8k tulevat normaalikapineisiin nopeasti!
Joten tällä kertaa tohdin olla samaa mieltä Gurun kanssa!
johtaja59
johtaja59
Saako samaan DVI-liittmineen VGA / HDMI adapterin, vai sulkeeko ne toisensa pois vaihtoehdoista?
Hybridilevy olisi ratkaisu SSD & HDD yhdistämiseen, mutta jostain syystä sillä saralla ei ole kilpailua, kuten ei ole PCIe SSD levyilläkään.
3G/4G vakiona on minun mielestä vähän turha, koska veikkaan, että valtaosa käyttäjistä ei tarvitse edes integoitua 3G piiriä, joten turhaan hintaa nostamassa. Ennemminkin optiona, kuten tableteissakin.
jartar
jartar
Originally posted by kirkanen:

Pakko todeta loppuun, että kyllä Torvalds on kova äijä.

Siltikin olet Torvaldsin kanssa ihan eri mieltä kun kannatat Full HD resoa läppäreihin.

Lähinnä Torvaldsilla on kovat PUHEET. Naamansa pyrkii saaman esille ihmisiä provosoimalla. Se ei tee kenestäkään kovaa äijää...

Tietokone + Chord Hugo + Grado GS2000e = heaven

kirkanen
kirkanen
Originally posted by johtaja59:
Saako samaan DVI-liittmineen VGA / HDMI adapterin, vai sulkeeko ne toisensa pois vaihtoehdoista?
Hybridilevy olisi ratkaisu SSD & HDD yhdistämiseen, mutta jostain syystä sillä saralla ei ole kilpailua, kuten ei ole PCIe SSD levyilläkään.
3G/4G vakiona on minun mielestä vähän turha, koska veikkaan, että valtaosa käyttäjistä ei tarvitse edes integoitua 3G piiriä, joten turhaan hintaa nostamassa. Ennemminkin optiona, kuten tableteissakin.
Kyllä, DVI -liittimestä saa adapterit VGA:han ja HDMI:hin. Hybridi on kyllä ehkä paras vaihtoehto tällä hetkellä, koska saadaan nopeutta ja tallennuskapasiteettia. Pelkkä SSD olisi paras, mutta niissä hinnat ovat suhteellisen korkeita (128GB on noin 100 €). Toisaalta tuo 128 Gigaa pitäisi riittää hyvin koneen peruskäyttöön. Itselläkin olisi tuo 3G/4G integroituna turha, koska käyttäisin puhelimeni Internet-yhteyttä ja jakaisin sen koneelle.

Originally posted by jartar:
Siltikin olet Torvaldsin kanssa ihan eri mieltä kun kannatat Full HD resoa läppäreihin.

Lähinnä Torvaldsilla on kovat PUHEET. Naamansa pyrkii saaman esille ihmisiä provosoimalla. Se ei tee kenestäkään kovaa äijää...
Ilmaisin asian huonosti. Ajattelin, että resoluutio nykyajan läppäreissä saisi olla minimissään se 1920x1080. Toisaalta paremmat resoluutiot ovat läppäreissä huonoja suuremman virran kulutuksen ja tarpeettomuudensa vuoksi. Pitäisi jotenkin löytää se kultainen keskitie. Itse ymmärsin kirjoitetun Torvaldsin ajatuksen niin, että läppärit ovat jääneet jälkeen tarkkuudessaan verrattuna tableteihin. Tässäkin asiassa on monta tarkastelukulmaa ja pyrin poimimaan Torvaldsin näkökulman asiasta.

Pidän kaikesta huolimatta Torvaldsia kovana äijänä. Musta tuntuu, että monet vain ymmärtävät väärin hänen viestinsä.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 2. marraskuuta, 2012 @ 14:01
kittap
kittap
Isompi reso tarkoittaa isompaa virrankulutusta. Sen tähden moni läppärivalmistaja on vähentänyt integroitujen korkearesoluutioisten näyttöjen tarjontaa. Ei ne Teeveetkään mitään huipputeräviä ole (vielä)... Kännykästä on taas todellä ärsyttävää mitään elokuvaa alkaa katsomaan.

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Keskustelualue
Biisiketju 5272 Vapaata keskustelua
Läppäriä opiskeluun 2 Uutta kannettavaa ostamassa
Pelejä ilmaiseksi 131 PC:n pelit
Valokuidun saatavuus eri puolilla Suomea 18 Laajakaistaliittymät
Samsung Xpress c430W värilaserin kuvayksikkö lopussa 24 Tulostimet, näppäimistöt ja muut oheislaitteet
Winamp asetukset 2 Keskustelua musiikkiohjelmista
Digiboksi kaapeliverkkoon 2 Ostetaan
Uuden koneen hankinta pelaamiseen 4 Uutta tietokonetta ostamassa
Hyvät tarjoukset-ketju 1200 PC:n rautaan liittyvä keskustelu
Gigabyte gforce GTX TITAN X 12GB 1 Myydään
Näytä lisää viestejä