AfterDawn logo

AMD:n oma RAMDisk-sovellus vapaasti ladattavissa

Teemu Laitila Teemu Laitila
10 kommenttia

AMD on julkaissut yhteistyössä Dataramin kanssa uuden RAMDisk-sovelluksen, joka muuttaa osan tietokoneen keskusmuistista väliaikaiseksi kiintolevyasemaksi. Merkittävin hyöty RAMDiskin käytöstä on keskusmuistin moninkertainen nopeus muihin tekniikoihin verrattuna.

AMD:n mukaan RAMDiskiä voidaan käyttää esimerkiksi välttämään väliaikaistiedostojen turhaa kirjoittamista kiintolevylle tai kasvattamaan SSD-asemien ikää vähentämällä kirjoituskertoja. Yhtiö lupaa sovelluksesta olevan merkittävää hyötyä myös esimerkiksi pelien latausaikojen lyhentämisessä tai nettiselailussa.

Sovellus on ladattavissa ilmaiseksi, mutta ilmaisessa versiossa RAMDiskin enimmäiskoko on rajoitettu neljään gigatavuun. AMD:n omien Radeon-brändättyjen muistien omistajat voivat kuitenkin käyttää enintään kuusi gigatavua keskusmuistia RAMDiskin muodostamiseen. Tarjolla on myös 20 dollarin hintainen versio, jonka avulla RAMDiskin koon voi kasvattaa jopa 64 gigatavuun.

AMD mainostaa RAMDisk aseman lukunopeuden yltävän enimmillään 25600 megatavuun sekunnissa, kun käytössä on 1600 MHz:n taajuudella toimivaa DDR3-muistia. Sovelluksen voi ladata koekäyttöön AMD:n sivuilta.

10 KOMMENTTIA

jos1/10

Ympyrä on jälleen sulkeutunut: http://www.ehow.com/how_8122976_create-ramdisk-ms-dos.html

Toki tuo MS-DOSin Ramdisk oli kapasiteetilaan jonkin verran vaatimattomampi. Ja muisti oli tuon ilmestyessä tolkuttoman kallista.

Tomppa122/10

Mitä uutta tässä on? tmpfs on keksitty ja käytössä.

Rooster33/10

No olihan se kokeiltava :) http://aijaa.com/SyA0Ms

muppis4/10

Originally posted by Rooster3:

No olihan se kokeiltava :) http://aijaa.com/SyA0Ms

Ihan kiitettävä ero. Olis vain koneessa tarpeeksi muistia, että olis jotain hyötyäkin. :D

johtaja595/10

Eli tekeekö tämä softa osasta keskusmuistia Windowsille näkyvän kiintolevyosion, jonne voi asentaa jonkin pelin.

kpsaari6/10

Voiko w7 asentaa ramdiskille ongelmitta?

Rooster37/10

Originally posted by johtaja59:

Eli tekeekö tämä softa osasta keskusmuistia Windowsille näkyvän kiintolevyosion, jonne voi asentaa jonkin pelin.

Kyllä, ramdiskin image voidaan myös tallentaa sammutuksessa kiintolevylle ja ladata käynnistyksessä jotta tiedot ei häviä bootissa. Uusien pelien osalta pitää vaan olla jonkin verran ylimääräistä rammia ja saako siitä juuri hyötyä on eri asia..

blokki8/10

Originally posted by kpsaari:

Voiko w7 asentaa ramdiskille ongelmitta?

Ei voi, koska tuo softa vaatii windowsin toimiakseen.

kpsaari9/10

Kysyin huonosti. Voiko ramdiskillä nopeuttaa windowsia?

Rooster310/10

Originally posted by kpsaari:

Kysyin huonosti. Voiko ramdiskillä nopeuttaa windowsia?

No sitten pitäisi määritellä "nopeampi windows".. Google kertoo että on saavutettu 20-30% nopeuskasvu surffailussa kun on laittanut selaimen välimuistin osoittamaan ramdiskiä, mutta ei löytämissäni artikkeleissa oikein kerrottu mittaustekniikkaa tai rautaa sen tarkemmin joten parannus voi olla myös pään sisäinen.
Myös windowsin temppikansiot on laitettu ramdiskille mutta siitä tuli vielä vähemmän infoa vastaan ja etu taitaa lähinnä olla siinä että automaattisesti tyhjenee joka bootilla jos ei laita tallentamaan imagea.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT