AfterDawn logo

Steam laajeni sovelluskaupaksi

Teemu Laitila Teemu Laitila

Valve on ryhtynyt myymään suositun Steam-palvelunsa kautta pelien lisäksi myös muita sovelluksia. Tuoreen sovelluskaupan valikoima on vielä pieni ja keskittyy lähinnä erityisesti pelaajia kiinnostaviin sovelluksiin, mutta lisää on tulossa.

Steamin sovelluskauppa avautui yhteensä kuudella sovelluksella, jotka ovat ArtRage Studio Pro, CameraBag 2, GameMaker: Studio, 3D-Coat, 3DMark Vantage ja 3DMark 11. Sovellusten hinnat vaihtelevat vajaasta 80 eurosta 10 euroon ja ensimmäisen viikon avajaistarjouksen aikana sovellusten hintaa on tiputettu 10 prosentilla.

Monet Steamin kautta myytävistä sovelluksista hyödyntävät palvelun Steamworks-tekniikkaa. Sen avulla peleistä tutut toiminnot kuten päivitysten automaattinen jakelu Steamin kautta on tuotu myös sovellusten puolelle. Lisäksi Steamworksin avulla sovellusten käyttämiä tiedostoja tallennettaan Steamin Steam Cloud -paveluun, josta ne ovat käytettävissä koneesta riippumatta. Esimerkiksi GameMaker Studio tukee ryhmätyöskentelyä Steam Cloudin avulla ja 3D-mallinnusohjelma 3D Coat tukee valmiiden tuotosten siirtämistä suoraan Team Fortress 2 -peliin.

Vaikka ensimmäiset sovellukset vaikuttaisivat olevan suunnattu paljolti pelaajille ja peleistä kiinnostuneille, tulossa on kuitenkin hyötyohjelmia kaikilta osa-alueilta. Kategorioihin kuuluu kirjanpitosovellukset, animaatio & mallinnus, äänituotanto, graafinen suunnittelu, oppiminen, kuvankäsittely, hyötysovellukset, videotuotanto sekä web-julkaisu.


Valven ryhtyminen myös sovelluskauppiaaksi on looginen seuraava askel yhtiön pelikaupalle, joka on toiminut tienraivaajana digitaalisten kauppojen kehityksessä. Mobiililaitteista tutut sovelluskaupat ovat tekemässä tuloaan myös työpöydille, kun Microsoftin pääasiallinen keino uusien Windows-sovellusten levittämiseen tulee Windows 8:n myötä olemaan oma Windows Store -kauppansa. Markkinoille on pyrkimässä voimakkaasti myös verkkokauppajätti Amazon, jonka kanssa Steam on kilpaillut pelirintamalla merkittävillä alennuskampanjoilla.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT