HP julkaisi Open webOS 1.0 -käyttöjärjestelmän

Kirjoittaja Teemu Laitila,

HP julkaisi Open webOS 1.0 -käyttöjärjestelmän
Tietokonevalmistaja HP on pitänyt lupauksensa ja julkaissut avoimella lisenssillä kehitettävän Open webOS -käyttöjärjestelmän version 1.0. Tarjolla on käyttöjärjestelmän perustoiminnot kuten selain ja sähköpostiohjelma sekä Enyo 2.0 -sovellusympäristö. Järjestelmä on muokattavissa useille erilaisille laitteille.

HP on demonstroinut järjestelmän toimintaa TouchSmart-tietokoneella ja ainakin teoriassa Open webOS voidaan kääntää myös erilaisille tablet-laitteille. Koska kyseessä on versio 1.0, järjestelmän toiminnot ovat erittäin puutteelliset, mikä käytännössä estää sen käyttämisen missään järkevässä toiminnassa. HP lupaa seuraavien julkaisujen tuovan mukanaan Qt5 / WebKit 2 -tekniikat, avoimeen lähdekoodiin perustuvat video- ja audiotyökalut, Bluetooth-tuen, työkalut verkkojen hallintaan sekä sulavamman renderöinnin.

Monien webOS-fanien pettymykseksi Open webOS ei tue HP:n omaa TouchPad-tablettia, sillä Open webOS ei sisällä tarvittavia ajureita esimerkiksi näytönohjaimen tai verkko-ominaisuuksien käyttämiseksi. Ajurit ovat suljettua koodia eikä HP:lla ole aikomusta tai mahdollisuutta julkaista niitä Open webOS -projektin mukana.


Esimerkkinä käyttöjärjestelmän taipuisuudesta eri alustoille HP esittelee uutta käyttöjärjestelmäänsä yhtiön TouchSmart-all-in-one-koneella.

Hardware.fi päivän diilit sähköpostiisi!

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme ja saat aina tiedon, kun löydämme jonkin huikean tarjouksen nettiä selatessamme:

Kommentoi uutista