HP julkaisi Open webOS 1.0 -käyttöjärjestelmän

Kirjoittaja Teemu Laitila,

HP julkaisi Open webOS 1.0 -käyttöjärjestelmän
Tietokonevalmistaja HP on pitänyt lupauksensa ja julkaissut avoimella lisenssillä kehitettävän Open webOS -käyttöjärjestelmän version 1.0. Tarjolla on käyttöjärjestelmän perustoiminnot kuten selain ja sähköpostiohjelma sekä Enyo 2.0 -sovellusympäristö. Järjestelmä on muokattavissa useille erilaisille laitteille.

HP on demonstroinut järjestelmän toimintaa TouchSmart-tietokoneella ja ainakin teoriassa Open webOS voidaan kääntää myös erilaisille tablet-laitteille. Koska kyseessä on versio 1.0, järjestelmän toiminnot ovat erittäin puutteelliset, mikä käytännössä estää sen käyttämisen missään järkevässä toiminnassa. HP lupaa seuraavien julkaisujen tuovan mukanaan Qt5 / WebKit 2 -tekniikat, avoimeen lähdekoodiin perustuvat video- ja audiotyökalut, Bluetooth-tuen, työkalut verkkojen hallintaan sekä sulavamman renderöinnin.

Monien webOS-fanien pettymykseksi Open webOS ei tue HP:n omaa TouchPad-tablettia, sillä Open webOS ei sisällä tarvittavia ajureita esimerkiksi näytönohjaimen tai verkko-ominaisuuksien käyttämiseksi. Ajurit ovat suljettua koodia eikä HP:lla ole aikomusta tai mahdollisuutta julkaista niitä Open webOS -projektin mukana.


Esimerkkinä käyttöjärjestelmän taipuisuudesta eri alustoille HP esittelee uutta käyttöjärjestelmäänsä yhtiön TouchSmart-all-in-one-koneella.

Hardware.fi päivän diilit sähköpostiisi!

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme ja saat aina tiedon, kun löydämme jonkin huikean tarjouksen nettiä selatessamme:

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Keskustelualue
Biisiketju 5277 Vapaata keskustelua
Läppäriä opiskeluun 5 Uutta kannettavaa ostamassa
Samsung Smart Switch tietojen siirto 1 Android -keskustelu
Hyvät tarjoukset-ketju 1201 PC:n rautaan liittyvä keskustelu
Pelejä ilmaiseksi 132 PC:n pelit
Ukraina keskustelu - Venäjän hyökkäys Ukrainaan 54 Vapaata keskustelua
YLE Areena 13 Vapaata keskustelua
Valokuidun saatavuus eri puolilla Suomea 18 Laajakaistaliittymät
Samsung Xpress c430W värilaserin kuvayksikkö lopussa 24 Tulostimet, näppäimistöt ja muut oheislaitteet
Winamp asetukset 2 Keskustelua musiikkiohjelmista
Näytä lisää viestejä