HP julkaisi Open webOS 1.0 -käyttöjärjestelmän

Kirjoittaja Teemu Laitila,

HP julkaisi Open webOS 1.0 -käyttöjärjestelmän
Tietokonevalmistaja HP on pitänyt lupauksensa ja julkaissut avoimella lisenssillä kehitettävän Open webOS -käyttöjärjestelmän version 1.0. Tarjolla on käyttöjärjestelmän perustoiminnot kuten selain ja sähköpostiohjelma sekä Enyo 2.0 -sovellusympäristö. Järjestelmä on muokattavissa useille erilaisille laitteille.

HP on demonstroinut järjestelmän toimintaa TouchSmart-tietokoneella ja ainakin teoriassa Open webOS voidaan kääntää myös erilaisille tablet-laitteille. Koska kyseessä on versio 1.0, järjestelmän toiminnot ovat erittäin puutteelliset, mikä käytännössä estää sen käyttämisen missään järkevässä toiminnassa. HP lupaa seuraavien julkaisujen tuovan mukanaan Qt5 / WebKit 2 -tekniikat, avoimeen lähdekoodiin perustuvat video- ja audiotyökalut, Bluetooth-tuen, työkalut verkkojen hallintaan sekä sulavamman renderöinnin.

Monien webOS-fanien pettymykseksi Open webOS ei tue HP:n omaa TouchPad-tablettia, sillä Open webOS ei sisällä tarvittavia ajureita esimerkiksi näytönohjaimen tai verkko-ominaisuuksien käyttämiseksi. Ajurit ovat suljettua koodia eikä HP:lla ole aikomusta tai mahdollisuutta julkaista niitä Open webOS -projektin mukana.


Esimerkkinä käyttöjärjestelmän taipuisuudesta eri alustoille HP esittelee uutta käyttöjärjestelmäänsä yhtiön TouchSmart-all-in-one-koneella.

Hardware.fi päivän diilit sähköpostiisi!

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme ja saat aina tiedon, kun löydämme jonkin huikean tarjouksen nettiä selatessamme:

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Keskustelualue
Biisiketju 4880 Vapaata keskustelua
Office 2010 paketin asentaminen Windows 10 läppärille? 25 Ajuri- ja softaongelmat
AMD - Nvidia - Intel uudet komponentit 1078 PC:n rautaan liittyvä keskustelu
Tietsikan päivitys 3 Uutta tietokonetta ostamassa
Apowersoft-näytöntallentajalla äänentallennusongelma yhdellä läppäreistä 1 Ajuri- ja softaongelmat
Kannettava ei pelitä... (Toshiba Satellite) 10 Kannettavat tietokoneet
YLE Areena ongelma 22 Televisiot
Mozilla Firefox - Keskustelu 15 Windows -ongelmat
YLE Areena 4 Vapaata keskustelua
GTX 1650 DVI-DP ei kuvaa 6 Näytönohjaimet - Apua, kokemuksia ja vinkkejä
Näytä lisää viestejä