Eduskunta käyttää 127.000 euroa iPadeihin -- edullisempia vaihtoehtoja ei harkittu

Kirjoittaja Manu Pitkänen, | Kommentteja (27)

Eduskunta käyttää 127.000 euroa iPadeihin -- edullisempia vaihtoehtoja ei harkittu
Eduskunta aikoo käyttää yhteensä 127.000 euroa Applen iPad-taulutietokoneiden hankintaan. Laitteiden osuus kokonaiskustannuksesta on 100.000 euroa. Asiasta uutisoi tämänpäiväinen Iltalehti.

Eduskunta ei harkinnut muita vaihtoehtoja. Hallintojohtaja Pertti Rauhio ei osannut sanoa Iltalehdelle miksei muille laitteille annettu edes mahdollisuutta. IPadiä koekäytettiin sosiaali- ja terveysvaliokunnassa viime keväänä.

Laitteiden toimituksista vastaa TeliaSoneran tytäryhtiö DataInfo.

Hardware.fi päivän diilit sähköpostiisi!

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme ja saat aina tiedon, kun löydämme jonkin huikean tarjouksen nettiä selatessamme:

27 kommenttia

syrtek66
syrtek66
Tässä jälleen yksi kerta miten eduskunta voi kävellä itsensä säätämänsä hankintalain yli hankkia ipdaja ilman kilpailutusta. Törkeää. Sama meno jatkuu myös muissa valtion ja kunnan organisaatioissa. Hankintalakia kyllä käytetään kun se on hyödyllistä monopolien ylläpitämiseen.

"History books will be written about events this month. The story they will tell is up to us"

ep_
ep_
Eivät vain viitsi myöntää olevansa Apple-fanipojuja tuolla eduskunnassa.
Tuosta 100000 eurosta liian suuri osa on ilmaa. Käytännössä puolet tuosta potista menee suoraan Applen taskuihin.

Siellä sitä vain mällättään verorahoilla ja samalla ihmetellään, mistä revitään rahat kaikkeen muuhun tarvittavaan...
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 28. syyskuuta, 2012 @ 19:47

BSOD is a registered trademark of Microsoft Corporation | Windowsin lähdekoodi

pitokokka
pitokokka
Voiko halvemmalla lukea päivän lehtiä? Toivottavasti edustajien yksi tärkeä tehtävä on selata päivän lehdet. Valitettavasti Antero ei taivu kunnolla digilehdet lukuun. Ostin Tab 2:n mm. perusteena digilehden luku. Kirjasovellus kyllä löytyy samoin pelejä jopa ilmaiseksi. Paikallisen lehden luku tökkii, näköislehti ei ole tablettia varten.

Valiokuntatyöt tekee varmaan halvemmillakin vehkeillä. Tunnustaisivat suoraan, että valintaan mm. vaikutti lehtien lukumahdollisuus. Kustannuksiltaan ei tartte välittää ja parhaimmassa tapauksessa otsikot parista sadasta parista vetää huomion pois tärkeimmistä jopa kirjallisista asioista.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 28. syyskuuta, 2012 @ 20:03
nRT
nRT
Sarjamme "hyvin ajoitettuja julkisia hankintoja" iskee jälleen.
127 000 ei toki sinänsä ole valtion budjetissa niin valtaisa summa, mutta mahtaneekohan tämä ostos maksaa itseään ikinä takaisin...
Anonymous User
Anonymous User
Heh sinne menee sitten Aplelle tiedot kansanedustajien tekemisistä, toivottavasti eivät käytä laitteita tärkeisiin tehtäviin. Eikös Saksassa sisäministeriössä kielletty ainakin Android-laitteiden käyttö sen takia että kaikki tekemäsi menee amerikkalaisten servukoneille? vai oliko se että Applen laitteet kiellettiin :/
roponen
roponen
Onko tässä androidin tietoturvakohujen ajassa olemassa todellisia vaihtoehtoja? Ei sillä että iKapineetkaan täysin tietoturvallisia olisivat, mutta jos kansanedustajille jotain työnnetään kouraan niin kai sen tänään pitää olla omppu?
ZZboy
ZZboy
Hyvä päätös, mitään muita vaihtoehtoja ei yksinkertaisesti ole, tulevaisuudessa ehkä Win 8 täppärit voivat tulla kyseeseen, jos ei ole rahasta kiini.

Olin mukana yhdessä projektissa missa suunniteltiin Android pohjaista laitetta "firman" sisäiseen käyttöön, tilausmäärä 80000 kappaletta, lopputulos, Applen iPad/iOS oli sekä halvin, että kaikilta ominaisuuksiltaan parempi alusta. Vaikea uskoa? Ladatkaapa vaikka Doceri app ja kuvitelkaa mitä sillä voi tehdä. Eduskunnassa tietysti painaa vaakakupissa, Back to PC, PDFn käsittely ohjelmat, lukuisat iBooks Authorilla tehdyt multimedia kirjat, jne. iPadin raudan (Retina näyttö ja nopeus) lisäksi. Androidista jäi semmoinen maku, että ne tulee jatkossakin olemaan beta versioita.
Ilborg
Ilborg
padeissa ei ole vaihtoehtoja jotka sopisi valtiomiesten käyttöön koska nämä kaikki käyttää vahvasti pilvipalveluita. On varsin erikoista että valtion käyttöön hankitaan iPadejä jotka tallentaa dataa applen servereille, toisin sanoen siis tietoa vähintään pädin käytöstä luovutetaan yhdysvaltalaiselle firmalle, ja alla luultavasti tekniikkaa joka kykenee yksityiskohtaisempaankin valvontaan.

Itse asiassa alkaa näyttämään siltä pikku hiljaa että läppäri jollakin omalla distribuutiolla (ainakin osittain) alkaa olemaan ainoa vaihtoehto jos tiedon luovuttaminen jonkun firman käsiin ei ole vaihtoehto. Muistaakseni käytännössä yhdysvalloissa ei tarvita mitenkään hirveän kummallista syytä sille että tiedustelupalvelu pääsee käsiksi jonkun firman tiedostopalvelimiin. Tietysti asiakkaiden tietoturvaa kunnioittava firma mahdollistaisi niin tehokkaan salauksen että vain asiakas saisi sen purettua, tässä toki sellainen ongelma että salasanan palautus ei enää olisi mahdollista.
arcanix
arcanix
Olisi ehkä ollut Nexus 7 järkevämpi ostos. Mutta kun apple niin apple.
perhana
perhana
Olisiko noitten kilpailuttamisessa sitten ollut juurikaan järkeä, siinä olisi vain käytetty jonkinlainen summa rahaa kilpailuttamiseen ja senjälkeen todettu että ipadia vastaava android-tabletti (galaxy tab) olisi ollut hieman kalliimpi kuin ipad, ja jos olisi sitten jostain syystä valittu jokin android-tabletti olisi täytynyt järjestää jonkinlainen opetus sen käyttöön ja tekninen tuki säätämään laitteet niin että niillä olisi voinut tehdä jotain hyödyllistä.
Miikkaa
Miikkaa
Oli minkä tahansa valmistajan tabletti, niin miksi nuita ylipäätään piti hankkia eduskuntaan? Jotta kansanedustajat voivat nyt katsoa vähän mukavammin elokuvia ja selailla nettiä sieltä torkkupeiton alta kun läppäri on siihen hommaan vähän hankala?
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 29. syyskuuta, 2012 @ 0:35
ZZboy
ZZboy
Androidit ovat yksinkertaisesti liian kalliita ominaisuuksiinsa nähden, siksi iPadeillä on netissä yli 90% "markkinaosuus". Eduskunta tarvitsee ihan oikean työkalun eikä mitään kalliita muovileluja.

Tietääkö muuten kukaan millainen pilvi eduskunnalla on, kait jonkinlainen. Varmaan iCloudkin käy perustoimintoihin, mutta joku BOX tyylinen pilviHD heillä on oltava ja paljon omia "kirjakauppoja" ja tietysti iTunes Eduskunta. Epäilenpä että heidän versio tulee olemaan yksi App joka avaa tavallaan toisen iPadin, voit olla joko töissä tai lomalla.

Luin juuri raportin Androideista, melko sekaisin näyttää kenttä olevan, en laittaisi yhtään rahaa niihin, nyt Win8 näyttää paremmalta, siitä saa käsityksen missä mennään.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 29. syyskuuta, 2012 @ 8:00
G0lden_Kebab
G0lden_Kebab
120€ torkkupeitot ja iPadit, Way to go!
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 29. syyskuuta, 2012 @ 10:01
G0lden_Kebab
G0lden_Kebab
Originally posted by ZZboy:
siksi iPadeillä on netissä yli 90% "markkinaosuus". Eduskunta tarvitsee ihan oikean työkalun eikä mitään kalliita muovileluja.

Sitä se nimenomaan on, kallis muovilelu.
Turhin hankinta sitten pitkään aikaan...

Kyllä ne vehkeet ovat tehty viihdekäyttöön mitä suurimmassa määrin.

OIKEA työkalu olisi esim joku laadukas perus kannettava, esim jostain yritys mallistosta lenovo, IBM, mitä näitä nyt on. Itsellä Lenovo T500 josta on muovilelu kaukana. Hintaa toki voisi kertyä enemmän mutta eipähän maksaisi tyhjästä kuten nyt.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 29. syyskuuta, 2012 @ 10:33
JoniS
JoniS
miksi en halua edes tietää mitä ne näilläkin siellä tekee? ei taida suomi olla kohta enään niitä vähän velkaantuneita maita tälläisten turhien ostoksien jälkeen.
Anonymous User
Anonymous User
Originally posted by arcanix:
Olisi ehkä ollut Nexus 7 järkevämpi ostos. Mutta kun apple niin apple.
Tämä kuuloosta aivan mahtavalta!! Parasta androidia halvalla mutta eeeeeeeei
ZZboy
ZZboy
Originally posted by G0lden_Kebab:
Originally posted by ZZboy:
siksi iPadeillä on netissä yli 90% "markkinaosuus". Eduskunta tarvitsee ihan oikean työkalun eikä mitään kalliita muovileluja.

Sitä se nimenomaan on, kallis muovilelu.
Turhin hankinta sitten pitkään aikaan...

Kyllä ne vehkeet ovat tehty viihdekäyttöön mitä suurimmassa määrin.

OIKEA työkalu olisi esim joku laadukas perus kannettava, esim jostain yritys mallistosta lenovo, IBM, mitä näitä nyt on. Itsellä Lenovo T500 josta on muovilelu kaukana. Hintaa toki voisi kertyä enemmän mutta eipähän maksaisi tyhjästä kuten nyt.
Ikävä kyllä tuokin Lenovo on iPadiin verrattuna lelu/pelikone, kun joudut tekemään kansanedustajan työtä. Ihan hyvä se kyllä on PC koneeksi, kas kun itselläni on T400, nykyään erittäin vähällä käytöllä. Nykymaailma vaan on siirtynyt pois PCstä ja työt tehdään eri tavalla kuin ennen. Samahan kävi myös kun siirryttiin pöytäkoneista läppäreihin.
tonttila
tonttila
kyllä tuolla palkalla luulis jo itsekin voivan moisen ostaa ja laittaa sit vähennyksiin.
G0lden_Kebab
G0lden_Kebab
Originally posted by ZZboy:
Originally posted by G0lden_Kebab:
Originally posted by ZZboy:
siksi iPadeillä on netissä yli 90% "markkinaosuus". Eduskunta tarvitsee ihan oikean työkalun eikä mitään kalliita muovileluja.

Sitä se nimenomaan on, kallis muovilelu.
Turhin hankinta sitten pitkään aikaan...

Kyllä ne vehkeet ovat tehty viihdekäyttöön mitä suurimmassa määrin.

OIKEA työkalu olisi esim joku laadukas perus kannettava, esim jostain yritys mallistosta lenovo, IBM, mitä näitä nyt on. Itsellä Lenovo T500 josta on muovilelu kaukana. Hintaa toki voisi kertyä enemmän mutta eipähän maksaisi tyhjästä kuten nyt.
Ikävä kyllä tuokin Lenovo on iPadiin verrattuna lelu/pelikone, kun joudut tekemään kansanedustajan työtä. Ihan hyvä se kyllä on PC koneeksi, kas kun itselläni on T400, nykyään erittäin vähällä käytöllä. Nykymaailma vaan on siirtynyt pois PCstä ja työt tehdään eri tavalla kuin ennen. Samahan kävi myös kun siirryttiin pöytäkoneista läppäreihin.
T500 verrattuna iPadiin lelu? perustelut ja esimerkkejä kiitos. ei noilla padeilla mitään multitaskingia tehdä saatikka kirjoiteta monen kymmenen sivun mittaisia tekstejä se on fakta. sähköpostit ja muistiinpanot hoituvat jo älypuhelimellakin varsin mallikkaasti. kerroppas nyt enemmän kuin yksi esimerkki mitä kansanendustajat sinun mielestäsi tekisivät ipadillä mikä ei kannettavalla onnistu?

Eivät ne PC:t mihinkään ole katoamassa, se on harhaluulo. pöytäkoneista läppäreihin siirtymistä ei voi verrata läppäreistä siirtymiseen tabletteihin.

Tabletit ja läppärit ovat kummatkin liikuteltavia ja helposti mukana kulkevia kun taas desktop PC pysyi siinä missä se oli.

Tabletti on aina PC:n RINALLA kulkeva lisävaruste/työkalu.

Haistan vahvaa Apple fanboyismia jossa tullaan "sokeiksi" muille vaihtoehdoille =D tosi turvallista kun aplella on kohta joisen yrityksen databasesta kopio omilla servuillaan "ns. pilvessä"
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 29. syyskuuta, 2012 @ 19:50
G0lden_Kebab
G0lden_Kebab
Originally posted by ZZboy:

Varmaan iCloudkin käy perustoimintoihin, mutta joku BOX tyylinen pilviHD heillä on oltava ja paljon omia "kirjakauppoja" ja tietysti iTunes Eduskunta.
Tuota EI VOI yksinkertaisesti lukea vakavalla naamalla, sen verran huvittavaa tekstiä. suomen edukunta iCloudissa ja Itunes Eduskunta, ei tuollaista soosia kyllä selvin päin kukaan kirjoita =D
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 29. syyskuuta, 2012 @ 19:58
Xtrim
Xtrim
Kaikissa kouluissa ihan sama homma...


G0lden_Kebab
G0lden_Kebab
Originally posted by Xtrim:
Kaikissa kouluissa ihan sama homma...
koulutslaitokset ovatkin sitten AIVAN ERI asia kuin suomen eduskunta tai yritysmaailma. ei ole suurta pelkoa "tiedon" joutumisesta ns. ulkopuolisille + käyttöasteet toiselta planeetlta
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 29. syyskuuta, 2012 @ 20:02
ZZboy
ZZboy
Originally posted by G0lden_Kebab:
Originally posted by ZZboy:

Varmaan iCloudkin käy perustoimintoihin, mutta joku BOX tyylinen pilviHD heillä on oltava ja paljon omia "kirjakauppoja" ja tietysti iTunes Eduskunta.
Tuota EI VOI yksinkertaisesti lukea vakavalla naamalla, sen verran huvittavaa tekstiä. suomen edukunta iCloudissa ja Itunes Eduskunta, ei tuollaista soosia kyllä selvin päin kukaan kirjoita =D
Kertoo hyvin millä tasolla Suomi ja suomalaiset laahaavat. On surullista katsoa kuinka koko kansakunta on muutamassa vuodessa joutunut ojasta allikkoon ja jäänyt kehityksessä jälkeen niin paljon etteivät edes tiedä mitä muissa maissa tehdään.
ZZboy
ZZboy
Originally posted by G0lden_Kebab:
Originally posted by ZZboy:

Varmaan iCloudkin käy perustoimintoihin, mutta joku BOX tyylinen pilviHD heillä on oltava ja paljon omia "kirjakauppoja" ja tietysti iTunes Eduskunta.
Tuota EI VOI yksinkertaisesti lukea vakavalla naamalla, sen verran huvittavaa tekstiä. suomen edukunta iCloudissa ja Itunes Eduskunta, ei tuollaista soosia kyllä selvin päin kukaan kirjoita =D
Kertoo hyvin millä tasolla Suomi ja suomalaiset laahaavat. On surullista katsoa kuinka koko kansakunta on muutamassa vuodessa joutunut ojasta allikkoon ja jäänyt kehityksessä jälkeen niin paljon etteivät edes tiedä mitä muissa maissa tehdään.
Pallero20
Pallero20
applevihaajat vihaa, tablettien master race
ZZboy
ZZboy
Originally posted by G0lden_Kebab:
Originally posted by ZZboy:
Originally posted by G0lden_Kebab:
Originally posted by ZZboy:
siksi iPadeillä on netissä yli 90% "markkinaosuus". Eduskunta tarvitsee ihan oikean työkalun eikä mitään kalliita muovileluja.

Sitä se nimenomaan on, kallis muovilelu.
Turhin hankinta sitten pitkään aikaan...

Kyllä ne vehkeet ovat tehty viihdekäyttöön mitä suurimmassa määrin.

OIKEA työkalu olisi esim joku laadukas perus kannettava, esim jostain yritys mallistosta lenovo, IBM, mitä näitä nyt on. Itsellä Lenovo T500 josta on muovilelu kaukana. Hintaa toki voisi kertyä enemmän mutta eipähän maksaisi tyhjästä kuten nyt.
Ikävä kyllä tuokin Lenovo on iPadiin verrattuna lelu/pelikone, kun joudut tekemään kansanedustajan työtä. Ihan hyvä se kyllä on PC koneeksi, kas kun itselläni on T400, nykyään erittäin vähällä käytöllä. Nykymaailma vaan on siirtynyt pois PCstä ja työt tehdään eri tavalla kuin ennen. Samahan kävi myös kun siirryttiin pöytäkoneista läppäreihin.
T500 verrattuna iPadiin lelu? perustelut ja esimerkkejä kiitos. ei noilla padeilla mitään multitaskingia tehdä saatikka kirjoiteta monen kymmenen sivun mittaisia tekstejä se on fakta. sähköpostit ja muistiinpanot hoituvat jo älypuhelimellakin varsin mallikkaasti. kerroppas nyt enemmän kuin yksi esimerkki mitä kansanendustajat sinun mielestäsi tekisivät ipadillä mikä ei kannettavalla onnistu?

Eivät ne PC:t mihinkään ole katoamassa, se on harhaluulo. pöytäkoneista läppäreihin siirtymistä ei voi verrata läppäreistä siirtymiseen tabletteihin.

Tabletit ja läppärit ovat kummatkin liikuteltavia ja helposti mukana kulkevia kun taas desktop PC pysyi siinä missä se oli.

Tabletti on aina PC:n RINALLA kulkeva lisävaruste/työkalu.

Haistan vahvaa Apple fanboyismia jossa tullaan "sokeiksi" muille vaihtoehdoille =D tosi turvallista kun aplella on kohta joisen yrityksen databasesta kopio omilla servuillaan "ns. pilvessä"
Tietämättä sen kummemin mitä kaikkea kansanedustajat tekevät. Ekaksi tulee mieleen ylläpito, PCtä todella tarvii huoltaa joka viikko, haittaohjelmia tulee uusia muutamia kymmeniä joka päivä, niissä on myös paljon osia jotka hajoilee, sen huomaa kun on 250 konetta talossa. Jos iPad hajoaa tai hukkuu, niin odota 10-30 minuuttia kun varmuuskopio palauttaa tiedot uuteen laitteeseen.

Tokaksi, sama juttu kuin terveydenhuollossa, tieto on aina käsillä sekunneissa kun sitä tarvitsee, myös silloin kun seisoskellaan kansan parissa tai muuten vain ollaan liikkeellä.

Kolmanneksi, omassa iPadissäni on 21" näyttö ja kaksi Bluetooth kiipparia, yksi enkuksi ja toinen suomeksi, on tullut kirjoitettua satojakin sivuja, yksi opus editointiin jopa kirjaksi Wordillä. Välillä myös näytän iPadistä esityksiä AppleTVn kautta joka videotykissä kiini, tuo on siitä mielenkiintoinen tilaisuus että huoneessa on yli 30 iLaitetta joista voi lähettää esitykseen projektoriin. Kansanedustajilla saattaa olla vastaavaa käyttöä. Toisessa paikassa on 7kpl 47" näyttöjä AppleTVllä varustettuina ja se on vielä mielenkiintoisempi, jos ei pidetä kuria niin jokaisessa ruudussa on pyörimässä joku Youtuben ihmevideo.

Varsinaisia sovelluksia on niin paljon ettei niiden ominaisuuksia kannata alkaa edes luettelemaan, niitä on myös räätälöitynä tietyille käyttäjäryhmille, voit esim. kuunnella pdf asiakirjoja sekä lisätä niihin kynällä merkintöjä, tai sanella korjauksia jotka näkyvät automaattisesti avustajan koneessa tai iPadissä.

Multitasking jossa ohjelmat olisivat auki samassa ruudussa ois kieltämättä joskus kätevä, ainakin iPadissä joutuu miettimään miten joitakin liitetiedostoja saisi mukaan. Sovellusten aukominen edestakaisin on niin yksinkertainen temppu, ettei varsinaista multitaskingiä huomaa tarvitsevansa.

Ennen kuljetin T400 mukanani, mutta nykyään iPad hoitaa kaiken, joudun jopa faxaamaan tiedostoja junan penkiltä ja lähettämään konttorin koneelta joitan todella vanhoja piirrustuksia sähköpostissa, sekin käy koska iPadillä voi etäkäyttää PCtä.

Kansanedustajile tulee varmasti joku Dropbox tyylinen pilvikovo johon avustajat pudottelevat asiakirjoja sun muuta, niitä voi sitten katsella millä laitteella tahansa. Eduskunnalla tulee myös olemaan sekä "iTunes" josta eri istunnot löytyy ja myös live (video) streaming, silloin voi vaikka istua taksin takapenkillä napit korvilla ja painella Jaa tai Ei nappia.

Kyllä läppärillä paikkansa on, mutta tulee mieleen työkaveri joka oli ostanut todella kattavan työkalusarjan, se kulki kätevästi mukana n. 20kg rullaavana matkalaukkuna. Koska työt jotka tehtiin olivat pitkälle standardisoituja, oma työkalulaukku painoi n. 2kg ja kulki vyölaukkuna. Autosta pääsi töihin yhdellä reissulla, sekä asennettava tavara, että työkalut ja tikkaat sopivat mukaan.
Jallu59
Jallu59
Siis täysin tarpeeton ostos ja vielä törkeästi hankintalain vastainen. ZZpojukin tekee sillä vain sen, minkä voi tehdä läppärilläkin paljon ergonomisemmin. Eli pelkkää leluhypetystä. Ja jos peeceiden ylläpito on työlästä, kannattaa vaihtaa linuxiin. Meidän firma on tullut jo seitsemän vuotta toimeen ilman Applen tai Microsoftin rahastusta. Toimittajalukkitumisten ajan pitäisi jo pikkuhiljaa väistyä.

Jari J. Lehtinen, Wanhempi tietoteekkari Turust

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Keskustelualue
Biisiketju 5397 Vapaata keskustelua
Langatonverkko RJ45 portin avulla 4 WLAN ja lähiverkot
PlayStation 5 -saatavuus 31 Playstation (PS4 ja PS5)
katoavat ketjut 73 Palautetta ylläpidolle
Mihin bluetooth-ketju katosi? 1 Android -keskustelu
Android laitteesta lisänäyttö PC:lle 3 Ajuri- ja softaongelmat
2x uusia 27" näyttöjä 2 Tietokoneen näytöt
Pelejä ilmaiseksi 161 PC:n pelit
Tulostimen nimi tulostusasetuksissa 8 Tulostimet, näppäimistöt ja muut oheislaitteet
2 min mustaa ennen aukeamista 12 Windows -ongelmat
Näytä lisää viestejä