Ensimmäisiä vihjeitä AMD:n seuraavan sukupolven Radeon-korteista vuosi nettiin

Kirjoittaja Teemu Laitila, | Kommentteja (3)

Ensimmäisiä vihjeitä AMD:n seuraavan sukupolven Radeon-korteista vuosi nettiin
Näytönohjainvalmistajien loputon kilpajuoksu jatkuu taas pian, kun AMD:n odotetaan julkaisevan seuraavan Radeon-sukupolven kortit ensi vuoden alussa. Sea Islands -nimellä tunnetun Radeon HD 8000 -sarjan korteista on alkanut tihkua tietoja, joiden todenperäisyydestä ei kuitenkaan voida mennä takuuseen useampi kuukausi ennen julkaisua.

Videocardz.com-sivuston luotettavana pitämä lähde on paljastanut tietoja Radeon HD 8800 -sarjassa käytetyistä Oland-piireistä. Silti kyseessä saattaa olla myös valistunut arvio, eikä todellinen tieto. Radeon HD 8870 -nimellä julkaistava Oland XT -piiriin perustuva kortti vastaa sivuston lähteen mukaan suorituskyvyltään Nvidian GeForce GTX 680 -korttia, mutta sen suositeltu myyntihinta tulisi olemaan vain 279 dollaria. Piirin kerrotaan sisältävän 3,4 miljardia transistoria (kun 7870 sisältää 2,8 miljardia), 1050 MHz:n perukellotaajuuden sekä 25 prosenttia suuremman muistikaistan kuin Radeon HD 7870.


Radeon HD 8800 -sarjan hitaampi kortti 8850 perustuu Videocardz.comin mukaan Oland Pro -piiriin, jonka kellotaajuudet on pudotettu 925 MHz:n. Suorituskyvyn kerrotaan vastaavan GeForce GTX 670 -mallia, mutta vain 199 dollarin hintalapulla.

Videocardz.comin mainitsemat hinnat vaikuttavat lähes liian hyviltä ollakseen totta, mutta toisaalta kyseessä on AMD:n toineno ohjainsukupolvi, joka rakennetaan 28 nm tekniikalla. Prosessin parannusten vuoksi on mahdollista, että AMD on saanut saannot tasolle, mikä mahdollistaa hintojen laskemisen merkittävästi.

Uusimat tiedot koskevat Tenerife-piiriin perustuvaa ylimmän hintaluokan korttia, jonka virallisesta nimestä ei ole tietoa, mutta joka saattaisi olla loogisesti Radeon HD 8970. Tietojen lähteenä toimiva Wccftech kertoo, että kortti perustuu Graphics Core Next 2.0 -arkkitehtuuriin. Stream-prosessoreitten määräksi kerrotaan 2304, TMU:n määräksi 128 ja ROP:n 48. Kuvailluilla ominaisuuksilla laskentaehoa löytyisi huomattavasti enemmän kuin nykyisestä nopeimmasta yhden piirin mallista Radeon HD 7970:stä. Liitäntöjä kortista löytyy 2x MiniDisplayport ja HDMI.

Kortille povataan 250 watin TDP-arvoa ja levossa tehonkulutus olisi vain 3 watin luokkaa. Wccftech väittää kortin saapuvan ensi vuoden ensimmäisellä neljänneksellä tai jo mahdollisesti myöhään tänä vuonna. Tälle vuodelle osuva julkaisu kuitenkaan kuulosta todennäköiseltä, joten hengitystä ei kannattane pidätellä.

Hardware.fi päivän diilit sähköpostiisi!

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme ja saat aina tiedon, kun löydämme jonkin huikean tarjouksen nettiä selatessamme:

3 kommenttia

_kooma_
_kooma_
Mikäli hinnat ovat tuollaiset ja suorituskykykin tuon huhun mukaiet, niin välittömästi kun saapuu menee tuo 8870 ostoskoriin. Mutta epäilen suuresti, tehot voivat olla lähellä 680:aa, tai oikein hyvällä tuurilla jopa paremmat. Olen kuitenkin sen verran pessimistinen mainittuihin lukuihin ja hintoihin, että jään vain odottomaan mitä on tulossa.
Olisihan tämä kuitenkin erittäin mahtavaa AMD:n kannalta mikäli nämä huhut olisivat totta, ja sieltä tosiaan tulisi noilla tehoilla ja hinnoilla korttia ulos. Samalla pääsisi testaamaan ensimmäistä kertaa omaa AMD:n korttia (aiemmat itselläni olleet kortit ovat kantaneet vielä ATI:n nimeä, Sapphire Radeon HD 4850X2). Jäädään katselemaan ja ootellaan ihan rauhassa.

Fractal Design Arc Midi + 4x140mm + 1x120mm Arctic Cooling, ASRock Extreme4 970, Phenom II X6 1090T @ 3.8GHz + Phanteks PH-TC14PE, 8GB DDR III @ 1600MHz, Palit GTX 570, Seagate 500GB + 1TB HDD, Samsung DVD-RW, Corsair HX620W.
Netti: DNA 4G @ Sierra Wireless

DjZorlag
DjZorlag
Voi olla että haluavat vain vähän parannella osakkeidensa arvoa julkaisemalla tuollaisia lupauksia, mutta jos päästäisiin edes lähelle GTX 680:n tehoja n. 250 eurolla niin olisihan se melko hyvä saavutus.

Mutta tietenkin on aina mahdollista, että nvidian mahd. 7-sarja laittaa vieläkin paremmaksi. :)

"Jos se ei ole rikki, korjaan sitä kunnes se on"

hannibal_pjv
hannibal_pjv
Tehot voisi olla piirejä kovasti suurentamalla tuota luokkaa, mutta hinnat ei.. Jos 8870 on 670/680 luokkaa, niin kyllä on hintakin... Se on nähty jo niin monta kertaa, että hintojen suuruusluokka on kovasti lähellä kilpailijan suorituskykyä... Eli puhdasta feikkiä hintojen suhteen. Mutta saavutettavissa tehojen puolesta toki, jos vain tosiaan laitetaan enemmän piirejä samaan graffapiiriin. Mutta haplaa lystiä sellainen ei ole, vaikka saannit varmasti ovat paremmat nyt kuin 7870:n julkaisuaikoihin.

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Keskustelualue
Biisiketju 4939 Vapaata keskustelua
Perseilyketju. 2190 Vapaata keskustelua
Windows 10 - Keskustelu 1224 Windows -ongelmat
Deskjet 500 ajuri win 7 14 avast! - Tuki ja keskustelu
YLE Areena ongelma 86 Televisiot
USB 3.0 ajurien päivitys ongelma 30 Ajuri- ja softaongelmat
Hyvät tarjoukset-ketju 1137 PC:n rautaan liittyvä keskustelu
Pelejä ilmaiseksi 70 PC:n pelit
Moto G9 Play ja Android 11 3 Android -keskustelu
Windows 11 - Keskustelu 86 Windows -ongelmat
Näytä lisää viestejä