AfterDawn logo

Intel lupaa Ultrabookeihin entistä vähävirtaisempia suorittimia

Teemu Laitila Teemu Laitila
3 kommenttia

Intelin odotetaan julkaisevan ensimmäisen laajemman katsauksen yhtiön tulevaan Haswell-arkkitehtuuriin ensi viikolla pidettävän Intel Developer Conference -tapahtuman myötä. The Verge kertoo, että yksi tulevista julkistuksista on vain 10 watin TDP-arvolla varustettu Haswell-piiri, joka on alusta pitäen suunniteltu nimenomaan Ultrabook-kannettavien tarpeisiin.

Intel on rummuttanut ohuen, mutta tehokkaan Ultrabook-kategorian puolesta jo pidemmän aikaa, mutta tähän mennessä julkaistut Ultrabook-mallit ovat vielä kohtuullisen kalliita saavuttaakseen laajempaa suosiota. Ultrabookien ohut muotoilu aiheuttaa haasteita prosessorin osalta, sillä tehokkaampi prosessori vaatii enemmän jäähdytystä ja syö samalla kannettavan koneen rajallista akkukapasiteettia vauhdikkaammin.

Ultrabookien kesällä julkaistu toinen aalto perustuu Intelin nykyiseen Ivy Bridge -arkkitehtuuriin, mutta Ultrabookien todellisen potentiaalin saavuttaminen vaatii prosessorilta vieläkin parempaa hyötysuhdetta ja alhaisempaa virrankulutusta.

Näihin haasteisiin on vastaamassa ensi vuonna saapuva Haswell-arkkitehtuuri, joka laajentaa prosessorivalikoimaa nykyisistä 17 watin TDP-arvolla varustetuista vähävirtaisista Ivy Bridge -suorittimista vain 10 watin Haswell-malleihin. The Vergen tulkinnan mukaan TDP-arvon laskun myötä menetetään kuitenkin myös tehoa eikä vähävirtaisimmilta Haswell-piireiltä voida odottaa samoja ominaisuuksia kuin Intelin nykyisistä ULV-malleista. Silti nykyisten Atom-prosessoreiden ja Intelin tehokkaampien sarjojen välissä kaivataan kevyille kannettaville soveltuvia vaihtoehtoja.


Vergen mukaan Windows 8 ja uudet laitteet tulevat olemaan isossa roolissa ensi viikon tapahtumassa. Lisäksi Intel aikoo esitellä perceptual computing -konseptia, joka tarkoittaa käytännössä entistä laajemmin ympäristöään tarkkailevia tietokonejärjestelmiä.

3 KOMMENTTIA

ArskaVi1/3

En ole koskaan ymmärtänyt, että miksi on muka tärkeää saada läppärin paksuus pudotettua 28 mm:stä 18 mm:iin. Mikä helvetti siinä on niin tärkeää, että siitä on pitänyt tehdä jopa oma genrensä: ultrabook.
Kyseessä lienee Intelin markkinointistrategia.

Ultrabook-konseptin mukana otetaan vain nippu ongelmia ratkaistavaksi, esim. akun kapasiteetti. Ja joudutaan tyytymään heikompitehoiseen prosessoriin.

koppine2/3

Kuulin villiä huhua että näissä ois tarpeeksi tehoa korvaamaan pöytäkone jossa TDP arvo 120w.

hannibal_pjv3/3

Otetaan wanha 486 ja korvataan se Hasvelilla, niin varmasti 10 watin versio peseen 120 W version :-)
Lupailevat tehon lisää ivyyn verrattuna pientä kaksi numeroista lukua (Intelin oman mainoksen mukaan), mutta tehonkulutus on se alue, millä oikeasti pitäisi tuleman kehitystä. Eli jos omistat hyvän SB, tai IB prossan, niin ei mitään syytä päivittää. Jos haet pienivirtaista kannettavaa, niin sitten kannattaa jo harkita!

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT