Intel lupaa Ultrabookeihin entistä vähävirtaisempia suorittimia

Kirjoittaja Teemu Laitila, | Kommentteja (3)

Intel lupaa Ultrabookeihin entistä vähävirtaisempia suorittimia
Intelin odotetaan julkaisevan ensimmäisen laajemman katsauksen yhtiön tulevaan Haswell-arkkitehtuuriin ensi viikolla pidettävän Intel Developer Conference -tapahtuman myötä. The Verge kertoo, että yksi tulevista julkistuksista on vain 10 watin TDP-arvolla varustettu Haswell-piiri, joka on alusta pitäen suunniteltu nimenomaan Ultrabook-kannettavien tarpeisiin.

Intel on rummuttanut ohuen, mutta tehokkaan Ultrabook-kategorian puolesta jo pidemmän aikaa, mutta tähän mennessä julkaistut Ultrabook-mallit ovat vielä kohtuullisen kalliita saavuttaakseen laajempaa suosiota. Ultrabookien ohut muotoilu aiheuttaa haasteita prosessorin osalta, sillä tehokkaampi prosessori vaatii enemmän jäähdytystä ja syö samalla kannettavan koneen rajallista akkukapasiteettia vauhdikkaammin.

Ultrabookien kesällä julkaistu toinen aalto perustuu Intelin nykyiseen Ivy Bridge -arkkitehtuuriin, mutta Ultrabookien todellisen potentiaalin saavuttaminen vaatii prosessorilta vieläkin parempaa hyötysuhdetta ja alhaisempaa virrankulutusta.

Näihin haasteisiin on vastaamassa ensi vuonna saapuva Haswell-arkkitehtuuri, joka laajentaa prosessorivalikoimaa nykyisistä 17 watin TDP-arvolla varustetuista vähävirtaisista Ivy Bridge -suorittimista vain 10 watin Haswell-malleihin. The Vergen tulkinnan mukaan TDP-arvon laskun myötä menetetään kuitenkin myös tehoa eikä vähävirtaisimmilta Haswell-piireiltä voida odottaa samoja ominaisuuksia kuin Intelin nykyisistä ULV-malleista. Silti nykyisten Atom-prosessoreiden ja Intelin tehokkaampien sarjojen välissä kaivataan kevyille kannettaville soveltuvia vaihtoehtoja.


Vergen mukaan Windows 8 ja uudet laitteet tulevat olemaan isossa roolissa ensi viikon tapahtumassa. Lisäksi Intel aikoo esitellä perceptual computing -konseptia, joka tarkoittaa käytännössä entistä laajemmin ympäristöään tarkkailevia tietokonejärjestelmiä.

Hardware.fi päivän diilit sähköpostiisi!

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme ja saat aina tiedon, kun löydämme jonkin huikean tarjouksen nettiä selatessamme:

3 kommenttia

ArskaVi
ArskaVi
En ole koskaan ymmärtänyt, että miksi on muka tärkeää saada läppärin paksuus pudotettua 28 mm:stä 18 mm:iin. Mikä helvetti siinä on niin tärkeää, että siitä on pitänyt tehdä jopa oma genrensä: ultrabook.
Kyseessä lienee Intelin markkinointistrategia.

Ultrabook-konseptin mukana otetaan vain nippu ongelmia ratkaistavaksi, esim. akun kapasiteetti. Ja joudutaan tyytymään heikompitehoiseen prosessoriin.
koppine
koppine
Kuulin villiä huhua että näissä ois tarpeeksi tehoa korvaamaan pöytäkone jossa TDP arvo 120w.

AMD PhenomII X4 955 Black Edition 3.8GHz, Asus M4A88TD-M/USB3, Sapphire Radeon HD6870 1GB GDDR5 , 2 x 4GB Corsair XMS3 DDR3 1600MHz, Fractal Design Define XL, Noctua NH-U12P SE2
Windows 7 Ultimate x64

Dell Inspiron mini 1018 (SL 10.6)

hannibal_pjv
hannibal_pjv
Otetaan wanha 486 ja korvataan se Hasvelilla, niin varmasti 10 watin versio peseen 120 W version :-)
Lupailevat tehon lisää ivyyn verrattuna pientä kaksi numeroista lukua (Intelin oman mainoksen mukaan), mutta tehonkulutus on se alue, millä oikeasti pitäisi tuleman kehitystä. Eli jos omistat hyvän SB, tai IB prossan, niin ei mitään syytä päivittää. Jos haet pienivirtaista kannettavaa, niin sitten kannattaa jo harkita!

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Keskustelualue
Latausjohto irti vai ei? 10 Kannettavat tietokoneet
Windows 11 - Keskustelu 1 Windows -ongelmat
Biisiketju 4701 Vapaata keskustelua
Windows 10 - Keskustelu 1206 Windows -ongelmat
Audacity, äänen parantaminen. 2 Ajuri- ja softaongelmat
Saako n. 700 eurolla kevyeen pelaamiseen soveltuvaa läppäriä? 7 Uutta kannettavaa ostamassa
Perseilyketju. 2169 Vapaata keskustelua
Pelejä ilmaiseksi 51 PC:n pelit
Windows ohjelmat käy hitaalla/ ei toimi 18 Windows -ongelmat
Television ja läppärin yhdistäminen 8 Televisiot
Näytä lisää viestejä