AfterDawn logo

AMD paljasti lisää tietoja Steamroller-arkkitehtuurista

Panu Roivas Panu Roivas

AMD valmistelee parhaimmillaan Piledriver-ytimiä käyttävien Trinity- ja Vishera-työpöytäsuorittimien julkaisua, mutta sillä välin yritys on paljastanut lisää tietoja Piledriverin seuraajasta.

Siinä missä Piledriver on pienempi päivitys FX-sarjan suorittimien käyttämään Bulldozer-arkkitehtuuriin, Steamroller tuo mukanaan suurempia muutoksia. Steamrollerin odotetaan lisäävän suorituskykyä/watti 15 prosentilla verrattuna Piledriver-ytimiin. Steamrollerin kehityskohteina on erityisesti yhden säikeen suorituskyvyn parantaminen sekä energiatehokkuuden lisääminen.

Bulldozerin heikkoutena pidettiin sen resurssien jakamista useammalle ytimelle, mikä tarkoitti käytännössä heikompaa yhden ytimen suorituskykyä, ja samalla useimmat sovellukset eivät kuitenkaan osanneet hyödyntää useamman ytimen rinnakkaislaskentakapasiteettia. AMD ottaa takapakkia Steamrollerin myötä, ja muun muassa käskyjen purkuyksiköt ovat nyt yksilöllisiä jokaiselle kokonaislukuliukuhihnalle. Parannusten myötä AMD odottaa parhaimmillaan 30% enemmän operaatioita per sykli.


Steamrollerin lopullinen suorituskyky jää vielä arvailujen varaan, mutta sen pitäisi olla kuitenkin merkittävämpi askel eteenpäin kuin syksyllä julkaistavat Piledriver-suorittimet. AMD:n aikataulun mukaan Steamroller julkaistaan ensi vuonna, mutta yrityksellä on varmasti edessään paljon töitä jotta Intelin etumatkaa saataisiin kurottua kiinni.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT