AfterDawn logo

Creativelta uusia Sound Blaster -äänikortteja

Panu Roivas Panu Roivas
6 kommenttia

Creative on päivittänyt Sound Blaster -mallistoaan uusilla ZxR, Zx ja Z PCI-Express -äänikorteilla.

Kunnioitettavat 23 vuotta markkinoilla ollut Sound Blaster -brändi saa jatkoa Creativen julkistaessa kolme uutta äänikorttia eri hintaluokkiin. Z-sarjan äänikortit käyttävät PCI-Express-liitäntää ja Creativen uusinta Core3D-neliydinsuoritinta.

Tarjolla on Z, Zx ja ZxR -kortit, ja luonnollisesti mitä enemmän kirjaimia, sitä enemmän hintaa. 249,99$ ZxR tarjoaa vaihdettavat operaatiovahvistimet, 80 mW/600 ohm kuulokevahvistimen, erillisen DBpro-liitäntäkortin sekä erillisen ACM -ohjausmoduulin kortin ominaisuuksien helpompaa käyttöä varten. 149,99$ hintaan irtoaa Zx, joka karsii DBPro:n paketista. Halvin tarjous on 99,99$ Z, josta puuttuu myös ACM-ohjausmoduuli.

6 KOMMENTTIA

Mynthon1/6

Recon3d ei käynyt kaupaksi, niin julkaistaan samaa rautaa uudella nimellä?

kane_k2/6

Taidanpa tyytyä käyttämään vielä vanhoja audigy 1&2:sta :)

Yanne3/6

Ihme, että toi firma on edelleenkin kuvioissa mukana... Luulisi, että äänikorttien markkinat olisi nykyään aika pienet, koska tekniikka on ollut suht' "valmista" jo pitkään, ja kaikissa emolevyissäkin on nykyään äänipiiri valmiina.

Itselläni on koneessa Sound Blaster X-Fi, joka on varmaan 5 vuotta vanha... Jos ehjänä pysyy niin saattaa olla vielä 5 vuoden päästäkin.

johtaja594/6

Onko erillisessä kortissa niin paljon parempi äänenlaatu, että kannattaa satanen sijoittaa, jos on 150€ perus 2.1 setti koneessa kiinni.

hannibal_pjv5/6

Jos äänikortti on 150€ perussetissä, niin ei missään tapauksessa. Sähköiset häiriöt ja särö peittää kaiken eron, mitä olisi kuultavissa. Jos käytät kunnon kaappeja, vaikkapa Genelekin aktiiveja tai laadukkaita hifi/studio kuulokkeitä (joille kertyy helposti hintaa enemmän, kuin sinun kaiutinsetillesi yhteensä), niin sitten sillä on jo eroa. Mutta, mutta... Esimerkiksi kaverini ei kuule eroa ja itse kuulen, joten se on harjaannuksesta ja ehkä luontaisesta kuuloaistimuksesta kiinni onko erillisestä kortista hyötyä sittenkään. Myös tottumuskysymys. Joissain testeissä on todettu, että nykynuoriso on pitänyt keskimäärin mp3 muzakkia parempana kuin alkuperäistä CD äänitettä, joten kuuleminen on pitkälti myös opittua. Eli tiettyyn ylimääräiseen säröön ja peitteisyyteen tottuu.
Itse siis voin pistää ja pistänkin kunnon äänikorttiin 300-600 euroa, saman verran kuulokkeisiin, mutta suhteessa varsin kallista, eikä takaa "onnea" tietyn yksittäisen ihmisen osalta. Eli raha saattaa mennä pahasti hukkaan.
Parasta olisi jos voisit vertailla tavallisia korvalappukuulokkeita, keskitason kuulokkeita ja hifi kuulokkeita erilaisilla äänimateriaaleilla rauhallisessa ympäristössä. Jos et kuule eroa, niin ei ehkä kannata sijoittaa niin paljoa. Tosin normaali halpiskuulokkeet erottaa keskitason kuulokkeista aika selvästi (bassotoisto ja balanssi usein aika sieltä tuonnepäin ja pellit kihisevät), joten se ei ehkä sinällään anna kovin hyvää kuvaa. Mutta jo Kossin Porta pro on jo kohtuullinen hintaisekseen. Mutta niilläkin alkaa olla vähän hankala erottaa mp3:sta CD äänitteestä, mutta ero on kuitenkin kuultavissa, jos oma korva on nirso esim. peltien suhteen. Hifikuulokkeilla se on jo vähän selvempi, mutta ulkona taustamelua taustalla alkaa olla jo aika toivotonta.

Summasummarum. Testaa jos voit ennenkuin ostat. Satasella saa paljon muutakin, jos ero ei mielestäsi ole merkittävä. Satasen äänikortit eivät vielä oikein ole itsessään kovinkaan lähellä hifitasoa, joten joutuisit joka tapauksessa sijoittamaan luultavasti vähän enemmän. En ole tosin testannut uusinpia ulkoisia usb äänikortteja, joten saattaapi niissä olla ääni kohillaan jo alhaisemmissa hintaluokissa. Tietokoneen sisus ei ole paras paikka äänikortille...
Ennenvanhaan, kun direct sound oli vielä voimissaan, niin 3d ääniefectit oli sen verta parempia erillisillä äänikorteilla, että oli helpompi suositella, nyt vain varauksella.

Flobat6/6

Kyllä se erillinen äänikortti selvän eron tekee. Yleensä erottelu paranee, ääni kirkastuu, kohinasuhde kasvaa ja särö pienenee. Ihan kuultavissa varmasti joka korvalla jos viikonverran parempia kuulokkeita ja äänikorttia käyttää.
On nuo nykyään "hyviä" jo emolevyyn itegroidutkin äänikortit ja melkein mitkä tahansa perus kuulokkeet. mutta jos kunnon kuulokkeita käyttää niin parempi äänikortti on kyllä mielestäni ehdoton ostos.

Jos jumputtaa logitechin 5.1 aktiivi sarjalla ja fatal1tyn kuulokkeilla niin turha tuhlata rahojansa.

Itse huomasin heti uusien kuulokkeiden ja äänikortin päivityksen jälkeen että musiikki oli dynaamisempaa ja sieltä kuului paljon ääntä mitä ei aiemmin sillä levyllä ollut kuullutkaan :/
FPS pelaamisessa se ero sitten varmistui.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT