AfterDawn logo

Tutkijat kehittivät 10 miljoonaa vuotta kestävän safiirikovalevyn

Panu Roivas Panu Roivas

Poikkitieteellinen ryhmä tiedemiehiä, antropologeja, arkeologeja, taiteilijoita, arkistonhoitajia ja lingvistejä ovat kehittäneet yhdessä mahdollisimman kovan kovalevyn.

Kovalevy on valmistettu kahdesta safiirikiekosta joiden välissä on ohut kerros platinaa. Levyn kerrotaan pysyvän kunnossa noin 10 miljoonaa vuotta, mutta tietokoneisiin sitä ei ole tarkoitettu. Tarkoituksena on luoda tallennusväline, jolla välitetään nykyinen tieto tuleville arkeologeille, jotka ilmeisesti kaivavat tämän levyn nyky-yhteiskunnan tuhouduttua jossain määrittelemättömässä katastrofissa.

Safiirikiekolle mahtuu yhteensä 40 000 minikokoista sivua tekstiä, joka on painettu safiirin välissä olevaan platinakerrokseen. Tulevilla arkeologeilla paranee siis olla myös mikroskooppi käsillä.

Tarve safiirikiekoille on alunperin herännyt ydinjätteen kierrätyksestä, sillä radioaktiivisen jätteen puoliintumisaika on niin pitkä, että tuleville sukupolville on viisasta jättää viesti ydinjätekuopan päälle, ettei siitä kohtaa ehkä kannatakaan kaivaa. Tätä varten tarvitaan tietysti hyvin määritelty viesti, että myös eri kieltä puhuva sivilisaatio saattaa sitä ymmärtää. Safiirikiekon 40 000 sivua riittänee jo selittämään yhtä sun toista.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT