Apple ja Microsoft käyvät sanaharkkaa PC:n kuolemasta

Kirjoittaja Manu Pitkänen, | Kommentteja (10)

Apple ja Microsoft käyvät sanaharkkaa PC:n kuolemasta
PC:n kuolemasta on puhuttu jo vaikka kuinka pitkään. Apple on panostanut voimakkaasti mobiilimarkkinoille (PC:n tappajiin), kun taas Microsoft on tulossa samoille apajille hieman jälkijunassa ja erilaisella konseptilla. Nyt kun Microsoftin ensimmäinen tableteille optimoitu käyttöjärjestelmä, Windows 8, on tulossa iPadin dominoimalle markkinoille, alkaa sanaharkka yhtiöiden välillä kasvaa.

Microsoftin operatiivinen johtaja Kevin Turner piti yhtiön Worldwide Partner Conference -tilaisuudessa puheen, jossa hän lyttäsi Applen filosofian PC:n jälkeisestä ajasta. Microsoftilla ajatellaan, ettei ole olemassakaan mitään PC:n jälkeistä aikakautta. Uusia laitetyyppejä tulee kokoajan markkinoille lisää, mutta PC ei häviä mihinkään. Tableteille, älypuhelimille (älytelevisiot, ...) ja tavallisille tietokoneille löytyy tässä ajatusrakennelmassa oma paikkansa. Tämän vuoksi olisikin parempi puhua PC+-aikakaudesta.


Vaikka laitetyyppejä on useita, eivät ne kaikki tarvitse omaa käyttöjärjestelmää, kertoo Turner. Applen toimitusjohtaja on toisaalta todennut, ettei erilaisia laitteita ole järkevää yhdistää. Tällä lausumalla Cook iskee Microsoftin rummuttamaa näppäimistö-kosketusnäyttö-hybridilaitteita vastaan.

Applen maailmassa mobiililaitteilla on oma ja Mac-tietokoneille oma käyttöjärjestelmä. Tosin Apple on selvästi pyrkinyt lähentämään iOS:ää ja OS X:ää viime aikoina. Tässä Apple menee vikaan Turnerin mielestä. Eri laitetyyppien käyttöjärjestelmät vaativat saumatonta yhtenäisyyttä, jota Windows 8 ja Windows Phone 8 Microsoftin mielestä tarjoavat. Ohjelmistoyhtiö uskoo heidän strategian muuttavan kokonaan tavan käyttää tietokonetta, tablettia ja älypuhelinta.

Hardware.fi päivän diilit sähköpostiisi!

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme ja saat aina tiedon, kun löydämme jonkin huikean tarjouksen nettiä selatessamme:

10 kommenttia

figo10
figo10
Tässä asiassa Apple on kyllä niin väärässä kuin vain voi olla. Ei todellakaan voi puhua PC:n jälkeisestä aikakaudesta. PC tulee olemaan nyt ja aina... MS:ltä järkipuhetta.

No tokihan Apple saa aina haaveilla, että PC:tä ei olisi. Eihän heillä sellaista ole myynnissä. Onneksi tämä tulee kuitenkin jäämään vain Applen märäksi päiväuneksi.
marksavv
marksavv
Tähänkin pätee se, että ennen kaikki oli paremmin.
Curvy2
Curvy2
Vanhin ja toimivin ratkaisu on ollut standartoitu PC, eli mikäli järjestelmiä hajautetaan niin pian mitkään eivät toimi keskenään.

Meissä kaikissa asuu aina pieni insinööri..
Never say never again.

syrtek66
syrtek66
PC varsinaisessa merkityksessa ei ole ollut olemassa pitkään aikaan -- XP:n jälkeen M$ OEM politiikka on huolehtinut siitä että wintoosa on pyörinyt käyttäjillä sen kummempaa miettimättä. ...

Todellisempaa olisi puhua workstations eli työasemistä tai pelikoneista jne. PC on kuollut jo aikaa sitten sitne kun IBM PC lanseerasi sen joskus kasari aikoina.

Kun marketista ostetaan mylly kotiin niin se on --- työasema eli WorkStation.

"History books will be written about events this month. The story they will tell is up to us"

hrnr
hrnr
Olisivatko lopulta kummatkin kuitenkin oikeassa? Katsontakanta vain hieman eri. Microsoft:han on jo aika päiviä sitten ilmaissut oman näkemyksensä tulevaisuudesta, jossa oma serverikone löytyy jokaisen kotonurkasta. (url-parsikaa ite sitten: http: // www. eiben. weite-welt. com/wp-content /uploads/2008/01/mommybook.pdf] %[/url]) Tätä serveriä sitten yhteisesti käytetään koko perheen voimin vaatimattomimilla päätelaitteilla, joita nykyisin tablettilaitteet edustavat.

Applella taitaa sen sijaan olla jo tulevaisuus kiikareissa ja voipi käydä että yhtiö aloittaa panostuksen enenevässä määrin, nykyaikana kovasti suosiota nostaneisiin, pilvipalveluihin, joissa paitsi varastointi ehkä myös tulevaisuudessa osa tietojenkäsittelyprosessoinnista tapahtuu verkon yli. Näin ollen voitaisiin luopua tyystin käsitteestä PC tulevaisuuden laitteiden kohdalla.

Microsoft on sen sijaan, vähän yllättäenkin isona toimijana, ensimmäinen, joka on lähtenyt yhdistämään mobiililaitteen ja "normaalin" pc:n välistä käyttöjärjestelmää ja lopulta purkamaan arm&muut mobiiliprosessorit - intel pc arkkitehtuurien välistä kuilua, yrittäen samalla tarjota kunnon rajapintaa näiden välille. Jos/kun PC:t tulevat säilymään, kuluttajaa ei todennäköisesti tule kiinnostamaan mitä prosessoriarkkitehtuuria hän edustaa, vaan miten tieto siirtyy näppärästi laitteiden välillä, sekä kuinka helppo ja kenties yhdenmukainen käyttöliittymä kyseisillä laitteilla on.

Loppukaneettinani veikkaus: PC tulee olemaan yhä henkilökohtaisempi eli mobiilimpi tulevaisuudessa ja todennäköisesti tulee suorittamaan suurimmman osan prosessoinnistaan verkon ylitse tehokkailla servereillä. Tapelkoot sen jälkeen oikeudessa nimitysnyansseista kumpi oli oikeassa.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 13. heinäkuuta, 2012 @ 23:26
Anonymous User
Anonymous User
Tulevaisuudessa ihmisillä tulee olemaan perhessä yksi iso pöytätietokone, ja loput tabletteja ja puhelimia( jossain vaiheessa puhelimet yhdistyy tapletteihin).
Koska itselläänkin on huomannut että puhelinta käyttää kaikki alla ja kotona sitten tablettia. Koulutöissä tulee vain käytettyä pyötäkonetta tai läppäriä. Ei koneelle tarvii mennä, kun tabletti aina valmiina ja puhelin aina mukana.
Curvy2
Curvy2
Hieno visio. Innovaatioita aina kaivataan. PC:stä tulee eräänlainen tukiasema, jonka kautta kaikki pyörii. Minusta PC:ssä on pitkään ollut se ongelma, että sen ylösajo kestää kauan. Eli toisaalta sehän voisi olla käynnissä kaiken aikaa.

Meissä kaikissa asuu aina pieni insinööri..
Never say never again.

PJL78
PJL78
Ainakin ite haluan tehdä työt tietokoneella, joka pyörittää raskaitakin sovelluksia ongelmitta, ei millään iPadilla nettisivuja tehdä, eikä kuvankäsittelyä. Ei sillä voi muuta tehdä kuin surffata netissä.
Lumikki
Lumikki
Minusta ihan hassuja puheita.

PC (pöytä ja kannettavat), tablet ja kännykkä on kaikki ihan eri tuotteita, jotka on tarkoitettu erilaiseen käyttöön. Johtuen erilaisesta käyttöliittymästä ja tuoteiden fyysisistä ominaisuuksista. Yksikään niistä ei korvaa toista, vaikka osittain niillä pystyy tekemään samojakin asioita.

Kyllä markkinoilla on tilaa niille kaikkille. Jokainen valitkoon sellaiset laitteet joista pitää ja sopii heidän omiin tarpeisiin.
kittap
kittap
Toivoisin että tulevaisudessa:
- TV on 40" tietokone eikä TV (kun kaikki ohjelmat näkee kuitenkin jo nyt netistä).
- tabletti olisi A4/Letterin kokoinen tai A3, erinomaisella resposiivisuudella jossa voisi käyttää sekä stylusta että sormia. Tämänhetkiset kapasitiiviselle näytölle suunnitellut stylukset ovat todella syvältä. jonkinlainen näppäimistö olis pakollinen jotta pystyy käyttämään ohjelmien pikakomentoja. Sitäpaitsi tabletti vois olla ihan hyvin vaan vastaanotin tietokeskukselle (Perinteinen PC) jossa taas riittää laskentatehoa paremmin.
- puhelin olisi rannekellon kokoinen, tarvittaessa isomman kuvan saisi silmälaseihin.
Jos tuollaisiin yrittää änkeä saman käyttölogiikan on aika suossa. puhutaan kuitenkin eri mittakaavan laitteista. Ihmisen sormi on vaiko mutta silmä erottaa paljon pienempääkin.

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Keskustelualue
Biisiketju 5397 Vapaata keskustelua
Langatonverkko RJ45 portin avulla 4 WLAN ja lähiverkot
PlayStation 5 -saatavuus 31 Playstation (PS4 ja PS5)
katoavat ketjut 73 Palautetta ylläpidolle
Mihin bluetooth-ketju katosi? 1 Android -keskustelu
Android laitteesta lisänäyttö PC:lle 3 Ajuri- ja softaongelmat
2x uusia 27" näyttöjä 2 Tietokoneen näytöt
Pelejä ilmaiseksi 161 PC:n pelit
Tulostimen nimi tulostusasetuksissa 8 Tulostimet, näppäimistöt ja muut oheislaitteet
2 min mustaa ennen aukeamista 12 Windows -ongelmat
Näytä lisää viestejä