AfterDawn logo

Ensimmäiset ajatukset Microsoft Surfacesta

Manu Pitkänen Manu Pitkänen
14 kommenttia

Microsoft on yrittänyt tehdä läpimurtoa taulutietokoneissa vuodesta 2001 lähtien, jolloin se esitteli spesifikaatiot niin sanotuille tablet PC -laitteille. Historia osoittaa, ettei niistä tullut koskaan mitenkään erityisen kovaa juttua. Samoihin aikoihin Microsoft lähti puhelinbisnekseen mukaan, mutta saavutukset ovat siinäkin jääneet kovin laihoiksi.

Paljon on ehtinyt tapahtua 11 vuodessa -- Apple onnistui vuonna 2009 siinä missä Microsoft olisi kaikista eniten halunnut, se teki tableteista massatuotteen. Nyt Microsoft yrittää kynsin ja hampain päästä tähän valmiiksi luotuun markkinaan mukaan. Peltoa on kuitenkin kynnettävänä paljon, Apple hallitsee taulutietokoneissa täysin ylivoimaisesti. Edes älypuhelimissa menestynyt Android ei ole kyennyt horjuttamaan iPadin valta-asemaa.

On kuitenkin asioita, jotka eivät ole muuttuneet millään muotoa. Tämä näkyy Microsoftin tablet-strategiassa äärettömän selvästi. Niin Microsoftin Surface kuin OEM-valmistajien Windows 8 -tuotteet ovat olleet jollain muotoa tabletin ja kannettavan tietokoneen yhdistelmiä, hybridejä. Niissä pyritään yhdistämään tabletin viihdekäyttöominaisuudet tehokkaaseen työskentelyyn. Täsmälleen samaa laitekategoriaa Microsoft pyrki työntämään eteenpäin vuonna 2001 tablet PC -koneilla.


Ajattelu on tietysti otettu huomioon myös Windows 8:ssa, eli se on pyritty suunnittelemaan niin, että se soveltuu sekä kannettavaan että tablettiin. Mielestäni tulos on ollut "jokaiselle jotakin, mutta ei mitään kenellekään". Windows 8:ssa on vähän kaikkea, mutta se ei sovellu hyvin mihinkään. Olen kokeillut Windows 8:aa viime syksynä julkaistusta Developer Preview'stä lähtien kosketusnäytöllisellä miniläppärillä, enkä ole siitä huolimatta vakuuttunut (OK, näytön resoluutio on alhaisempi kuin minimivaatimukset, minkä takia Metro-sovelluksia ei voi käyttää. Näyttö on lisäksi resistiivinen, joten käyttökokemus ei ole erityisen mukava).

Microsoft Surfacen esittelyn jälkeen mietin millaisena laitteena sitä tulisi ajatella. Sitä voidaan käyttää hybridin tavoin sekä tablettina että kannettavana, mutta onko se oikeasti "hybridi". Mielestäni ei -- vaikka yllä kuvattu strategia ilmenee laitteessa erittäin hyvin -- koska läppärinä se epäonnistuu pahoin. Näppäimistötelakka on niin heiveröinen, että se vaatii tablettiin integroidun tuen pysyäkseen pystyssä. Tämän vuoksi epäilen, ettei Surfacea ole mukava pitää sylissä -- joudut aina istumaan jonkin tason vieressä käyttäessäsi sitä "läppärinä". Microsoftin lehdistötiedotteen mukaan näppäimistön tarkoituksena on tarjota kosketusnäyttöä parempi tuntuma kirjoittamiseen.

Microsoftin strategiavalinnan lisäksi se kuvastaa murrosta, jota tech-maailmassa eletään. Ihmiset ovat jo nyt siirtyneet mobiiliin ja tulevaisuus tulee myös olemaan mobiili (Apple ei kasvanut maailman arvokkaimmaksi yhtiöksi Maceilla, vaan iPodilla, iPhonella ja iPadillä). Sen vuoksi Microsoft on valmis maksamaan Nokialle alustatukimaksuja ja otti Windows 8:ssa tabletit aiempaa paremmin huomioon. Microsoft on kuitenkin niin iso ja merkittävä yhtiö, ettei se voi jättää historiaa taakseen. Sen vuoksi ohjelmistojätti on ilmeisesti joutunut tekemään tiettyjä myönnytyksiä. Surfacessa se ilmenee käytännössä niin, että Intel-versio on paremmin varusteltu kuin ARM. Onkohan taustalla vanha Wintel-kumppanuus, joka koki kovan kolauksen kun Microsoft kertoi kehittävänsä ARM-suorittimille tarkoitettua käyttöjärjestelmää.

Intel-versiossa (Surface Pro) on esimerkiksi Full HD -näyttö, kun taas ARM-mallissa on vain HD-näyttö. Suomeksi tämä tarkoittanee sitä, että ensinnä mainitun 10,6-tuumaisen näytön resoluutio on 1080p, kun jäljemmässä on ilmeisesti 720p-pikselin näyttö (eikö tämä alita Microsoftin omat vaatimukset?). Intel-koneessa on lisäksi microSDXC-korttipaikka, USB 3.0 -liitäntä ja Mini DisplayPort -paikka, kun ARM-mallissa on microSD-korttipaikka, microHDMI ja USB 2.0. Intel-versioon on mahdollista saada myös enemmän tallennustilaa (64, 128GB vs. 32, 64 GB). Molemmissa on kaksi Wi-Fi-antennia, jotka estävät yhteyden katkeamisen kun laite on kädessä, myös mikkejä ja kaiuttimia on kaksi kappaletta. Virta ladataan magneettisen liittimen kautta, mikä näyttäisi olevan vastaavankaltainen ratkaisu kuin Applen MagSafe. Lehdistötiedotteessa ja tuotetiedoissa ei puhutaan mitään mobiilidatayhteydestä (3G/4G), ainoastaan Wi-Fistä.


Hintatietoja ei paljastettu, kuten ei myöskään saatavuustietoja.

14 KOMMENTTIA

ArttuH5N11/14

Kyllä kuvittelisi tälläisestä "teho-tabletista" mobiiliyhteydet löytyvän. Niiden jättäminen pois kokonaan jopa vaihtoehtojen joukosta olisi erittäin oudoksuttava ratkaisu.

arcanix2/14

Quote:

tuotetiedoissa ei puhutaan mitään mobiilidatayhteydestä (3G/4G)

Mistä lyödään vetoa, että ensin tulee wifi only versio ja joskus 1-1,5v päästä 3G-versio alkuperäistä selvästi kalliimmalla.

vierailija1 (vahvistamaton)3/14

Quote:

Tämän vuoksi epäilen, ettei Surfacea ole mukava pitää sylissä -- joudut aina istumaan jonkin tason vieressä käyttäessäsi sitä "läppärinä".

Muuten hyvä juttu ja paljon pointteja, mutta harvemmin oikeasti läppäriä sylissä pitämällä tulee tehtyä oikeita töitä. Silloin kun tekee töitä, niin kyllä se läppäri silloin pöydällä useimmiten on. Muutenkaan en ole törmännyt vielä läppäriin joka olisi mielyttävän viileä sylissä, joten iha tervetullut ominaisuus on että "viihde" käytössä tablettia voi pidellä miten haluaa keveytensä ansiosta ja yksinkertaisen muotonsa ansiosta. Kysymyshän on lähinnä uusista tavoista käyttää tietokonetta kuvakkeilla ym. tavoilla linux nörttien must näppäimistön sijaan. Kuvakkeisiin perustuvassa käyttöliittymässä mikkisoftalla on pitkät perinteet, joten en epäile etteikö tästä ensimmäisestä oikeasti kosketukseen "optimoidusta" käyttöjärjestelmästä olisi jo johonkin.

Sakke884/14

Melko kovat ennakkoluulot microsoftin laitteita vastaan kun näin paljon johtopäätkösiä vedät, vaikka laitteesta tiedetään oikeasti todella vähän.
esim. mikä resoluutia? hinta? prosessori?näytönohjain?akkukesto?
Aika oleellisia osia laitteessa, jos minulta kysytään.

Käyttöjärjestelmääkään en hirveästi lähtisi arvostelemaan jos sitä ei ole käyttänyt sille tarkoitetulla laitteella.

Koko julkaisun olisi voinut lyhentää yhteen lauseeseen. "Microsoft julkaisee oman tabletin." Kaikki muut tiedot mitä kerrottiin oli aivan perus tietoja. Ehkä ainoa edes hieman yllättävä oli ettei laitteessa ole usb3.0.

Boss935/14

Saisivat kyllä pitää tablet käyttiksen omana ja Pc käyttiksen omana kokonaisuutena, kuten Apple tekee! (iOS -> Mac)

Lumikki6/14

"Melko kovat ennakkoluulot microsoftin laitteita vastaan kun näin paljon johtopäätkösiä vedät, vaikka laitteesta tiedetään oikeasti todella vähän."

Totta että laitteesta tiedetään aika vähän ja nuo mainitsemasia asiat olisi oleellisia.

Tuo kommenti käyttöjärjestelmästä oli kyllä pikkasen outo. Windows 8 on tarkoitettu kaikkiin läppäreihin, PC:hin ja tabletteihin. Joten sitä oli artikkelin kirjoitaja kyllä testannut sille tarkoitetulla laitteella.

Sitä vain ei ole testattu artikkelin kyseisellä laitteella, joka myös kerrottiin. Joten kyllä Windows 8:a voi arvostella. Yhteensopivuutta kyseiseen laitteeseen ja sen käytön kokemusta ei oikein voi kertoa kunnolla ilman että testaa asian käytännössä tuolla laitteella.

KIPPO767/14

"Olen kokeillut Windows 8:aa viime syksynä julkaistusta Developer Preview'stä lähtien kosketusnäytöllisellä miniläppärillä, enkä ole siitä huolimatta vakuuttunut (OK, näytön resoluutio on alhaisempi kuin minimivaatimukset, minkä takia Metro-sovelluksia ei voi käyttää. Näyttö on lisäksi resistiivinen, joten käyttökokemus ei ole erityisen mukava)."

Ton kommentin jälkeen lopetin lukemisen. Ei helvetti eks täällä pitäisi olla
asiantuntevaa porukkaa näitä uutisia tekemässä. Taidan siirtyä toisille sivuille. Oli niin pohjanoteeraus tämä.

sasu708/14

Mitäs Manu höpäjää? Kannattaisi ensin tutustua vaikka noihin lontoon murteella kirjoitettuihin artikkeleihin laajemminkin, niin saisit jotain pohjaa jutulle (jossa ei nyt ole päätä, eikä häntää).

esim. Tottakai ARM versiossa on vähintään 1366x768 näyttö (720p telkkaritkin on yleensä juuri 1366x768. HD standardi ei välttämättä ole = pixelitarkkuus)

Sakke889/14

Windows 8 on tarkoitettu toimivaksi kaikissa laitteissa ja sen takia siitä löytyykin paljon puhuttu metro käyttöliittymä. Jos metroa testaa liian alhaisella resoluutiolla ja onnettomalla resistiivisellä näytöllä, niin ollaan kyllä niin kaukana todellisesta käyttömukavuudesta, että tämän perusteella on aivan turha tehdä mitään johtopäätöksiä.


En myöskään käsitä miten tuosta näppäimistöstä saadaan haettua noin paljon negatiivista.Microsoft surface on tabletti, joten miksi sitä aletaan arvostelemaan läppärinä? Kyllä se varmasti epäonnistuu pelikonsolina ja kahvinkeittimenäkin. Näppäimistö on vain lisälaite, joka halutessaan voidaan kiinnittää. Itselläni on 10" tabletti ja sillä kosketusnäytöllä on ikävä kirjoittaa mitään pidempää teksti. Onneksi siihenkin saa erillisen näppäimistön.

teppoI10/14

Originally posted by Sakke88:

Windows 8 on tarkoitettu toimivaksi kaikissa laitteissa ja sen takia siitä löytyykin paljon puhuttu metro käyttöliittymä. Jos metroa testaa liian alhaisella resoluutiolla ja onnettomalla resistiivisellä näytöllä, niin ollaan kyllä niin kaukana todellisesta käyttömukavuudesta, että tämän perusteella on aivan turha tehdä mitään johtopäätöksiä.

Ilmaisin itseäni ilmeisesti liian epäselvästi. En pidä Windows 8:n käyttöfilosofiasta, jossa pakkoyhdistetään kaksi erilaista työympäristöä. Tämä siitä riippumatta toimivatko Metro-sovellukset vai eivät ja onko näyttö resistiivinen vai ei. Halusin vain tuoda ilmi sen, etten ole testannut käyttöjärjestelmää sellaisella laitteistolla, jollaisessa Windows 8 tulee löytymään kun se myöhemmin ilmestyy. Tämä on mielestäni ihan reilua lukijoita kohtaan.

Quote:

Näppäimistö on vain lisälaite, joka halutessaan voidaan kiinnittää.


Tämä pitää paikkansa, mutta Surfacea markkinoidaan juuri tabletin ja läppärin yhdistelmänä. Oma fiilikseni on, että laite ei pysty tarjoamaan kunnollista kokemusta läppärinä. Kahvinkeittimenä Surface epäonnistuu varmasti, mutta ei sitä sellaisena promotakaan.

Kuten otsikossa lukee, on juttu sisällöltään omia ensimmäisiä ajatuksia, jotka syntyivät laitteen esittelyn yhteydessä. Kenenkään ei tarvitse olla samaa mieltä, jopa minä itse voin olla eri mieltä sen jälkeen kun pääsen laitetta kokeilemaan.

Darce11/14

Olen kyllä samaa mieltä että fyysisiä näppäimistöjä näkee aivan liian vähän nykyään puhelin ja tabletti bisneksessä.
Kyllä tuo fyysinen näppis on mukava lisä vielä jos sitä ei myydä lisävarusteena satasen hintalapulla.

G0lden_Kebab12/14

Originally posted by Darce:

Olen kyllä samaa mieltä että fyysisiä näppäimistöjä näkee aivan liian vähän nykyään puhelin ja tabletti bisneksessä.
Kyllä tuo fyysinen näppis on mukava lisä vielä jos sitä ei myydä lisävarusteena satasen hintalapulla.

Se onkin sitten lisätty jo tabletin hintaan valmiiksi =P

Sakke8813/14

Windows 8:n kaksi erilaista käyttöliittymään tulee varmasti vielä herättämään paljon keskustelua. Tableteissa uskon kuitenkin, että metro UI tulee toimimaan todella hyvin ja mahdollisuus käyttää "vanhaa" käyttöliittymää on vain plussaa.

En tiedä missä tuota Surfacea markkinoidaan tablettina kun mielestäni keynotessa vain mainittiin mahdollisuudesta käyttää surfacea läppärin tavoin tietyissä tilanteissa. Tabletin ja läppärin raja on tietysti joissain tapauksissa aika häilyvä, mutta mielestäni surface on aivan selvästi pelkkä tabletti ja sitä kuuluu arvostella vain sellaisena.

Quote:

Kenenkään ei tarvitse olla samaa mieltä, jopa minä itse voin olla eri mieltä sen jälkeen kun pääsen laitetta kokeilemaan.


Juu ei minunkaan kanssa tarvitse samaa mieltä olla. Vähän tylsäksi käy keskustelu jos kaikki on samaa mieltä.

remix14/14

Originally posted by teppoI:


...
Ilmaisin itseäni ilmeisesti liian epäselvästi. En pidä Windows 8:n käyttöfilosofiasta, jossa pakkoyhdistetään kaksi erilaista työympäristöä. Tämä siitä riippumatta toimivatko Metro-sovellukset vai eivät ja onko näyttö resistiivinen vai ei. ...

Ihmettelin kyllä itsekin nimen omaan metro-käyttöliittymällä käytettäväksi tarkoitetun laitteen arvostelua, kun heti alkuun kerrotaan, että metroa ei ole kosketusnäytöllä testattu.

Windows RT:ssähän ei ole käytettävissä kuin metro, eli siinä mielessä se ei ole "pakkoyhdistys". RT-versio lienee kuitenkin se, joka vähemmän virtaa vievänä sopii varsinaiseen tabletti-käyttöön.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT