LCD-näytöille suunniteltu kvanttipistekalvo lähestyy kaupallistumista

Kirjoittaja Manu Pitkänen, | Kommentteja (4)

LCD-näytöille suunniteltu kvanttipistekalvo lähestyy kaupallistumista
Uudenlaista kvanttipisteisiin perustuvaa QDEF-kalvoa (Quantum Dot Enhancement Film) kehittänyt Nanosys aloittaa 3M:n kanssa yhteistyön teknologian kaupallistamiseksi. Kalvon sanotaan parantavan nykyisten LCD-näyttöjen värien sävytoistoalaa (gamut) 50 prosentilla.

Ilman teknologiaa LCD-näytöt toistavat vain 37 prosenttia ihmisen havaitsemista väreistä. Televisioihin tuloa tekevässä OLED-paneelissa sävytoistoala on selvästi laajempi, mutta Nanosysin mukaan heidän teknologian ansiosta LCD säilyy edelleen kilpailukykyisenä vaihtoehtona.

Nanosysin mukaan heidän kalvon käyttäminen ei juurikaan lisää valmistajien tuotantokustannuksia, koska siihen siirtyminen ei vaadi muuta kuin muutaman komponentin vaihdon. Yhtiö mainostaakin QDEF:n tuovan LCD-näyttöihin "OLEDin sävytoistoalan ilman OLEDin tuotantokustannuksia tai tehonkulutusta".

Näyttöjen lisäksi kvanttipisteteknologiaa voidaan nähdä tulevaisuudessa muuallakin kulutuselektroniikassa. Tekniikalla voidaan parantaa esimerkiksi kamerapuhelimilla otettujen kuvien tarkkuutta ja kirkkautta. Aiheesta enemmän kiinnostuneet voivat lukea esimerkiksi Tiede-lehden jutun.

Hardware.fi päivän diilit sähköpostiisi!

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme ja saat aina tiedon, kun löydämme jonkin huikean tarjouksen nettiä selatessamme:

4 kommenttia

hannibal_pjv
hannibal_pjv
Tästä haluaisi kuulla vähän lisää. Tuo tiedeartikkeli oli ihan hyvä, mutta näistä sovellutuksista olisi kiva tietää enemmänkin! Jos tämä kilpailee oikeasti OLEDn kanssa, niin se tietää vain hyvää OLEDnäyttöjen hinnolle, jos lähes yhtä hyvä kuva saadaan kohtuu edullisesti wanhemmalla tekniikalla. Toki se saattaa viivästyttää OLED näyttöjen tuloa, mutta se mitä olen OLED näytöistä lukenut, niin periaatteessa niiden valmistamisen pitäisi olla jatkossa edullisempaa kuin perinteisten LCD näyttöjen, joten tällä saisi sen "uutuus" ajan hintakuplan nopeammin puhki!
xxwavx112
xxwavx112
Mitä kvanttia tuossa on?

2500K / Asus P8Z68-V / MSI TwinFrozr GTX 580 / G.Skill RipJaws 1600 2x4GB / Samsung Spinpoint F3 1Tb / Windows 8 64 bit

hannibal_pjv
hannibal_pjv
Se perustuu materiaaliin, joka vapauttaa kvantteja eli valaisee... ei siis kovin kummallista. Se kuin se tehdään tässä tapauksessa on se mielenkiintoinen asia.
xxwavx112
xxwavx112
Ahaa, mietin vain koska quantum on aika suosittu sana kaiken bullshitin markkinoinnissa (en toki olettanut että tämä olisi sellaista).

2500K / Asus P8Z68-V / MSI TwinFrozr GTX 580 / G.Skill RipJaws 1600 2x4GB / Samsung Spinpoint F3 1Tb / Windows 8 64 bit

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Keskustelualue
Videoketju 396 Vapaata keskustelua
i5 9600K | Gigabyte Z390 UD | 32GB DDR4-2666 | 970 EVO Plus SSD 1T Äänekoski 1 Myydään
Biisiketju 4933 Vapaata keskustelua
Deskjet 500 ajuri win 7 9 avast! - Tuki ja keskustelu
YLE Areena ongelma 78 Televisiot
Windows 11 - Keskustelu 85 Windows -ongelmat
defender 2 Yleistä keskustelua P2P-ohjelmista
Forza Horizon 4 ongelma 1 PC:n pelit
Windows 10 - Keskustelu 1223 Windows -ongelmat
hot spot ongelma pc:n kanssa 2 PC:n rautaan liittyvä keskustelu
Näytä lisää viestejä