Toisen sukupolven Ultrabookit vyöryvät markkinoille

Kirjoittaja Teemu Laitila,

Toisen sukupolven Ultrabookit vyöryvät markkinoille
Useat valmistajat ovat julkaisseet uusia toisen sukupolven Ultrabook-malleja Taiwanissa pidettävillä Computex-messuilla. Messujen ensimmäisenä päivänä keskityttiin paljolti uudenlaisiin hybridilaitteisiin ja toisena päivänä esiin ovat astelleet Intelin Ultrabook-konseptiin perustuvat perinteisemmät kannettavat.

Koska Intel on standardoinut tarkasti Ultrabookien ominaisuudet, Computexissa julkaistut uudet Ivy Bridge -prosessoreihin perustuvat mallit eivät ole tarjonneet erityisen suuria yllätyksiä. Valmistajat pyrkivät erottautumaan toisistaan lähinnä pienillä lisäyksillä Ultrabook-kategorian ominaisuuksiin.

Monet valmistajat esittelivät tapahtumassa jo aiemmin julkistettuja laitteita kuten Lenovo, jonka ThinkPad X1 Carbon on valmistettu hiilikuidusta. Myös HP esitteli aiemmin julkaistuja Envy-sarjan uusia laitteita.

Computexissa nähtiin myös kokonaan uusia julkistuksia. Ultrabook-kategorian rajoja venyttää Dellin pyörelälinjainen Inspiron 14z, joka painaa 1,8 kiloa ja sisältää jopa DVD-aseman. Dell tähtää Inspiron 14z:lla Ultrabook-kategorian halvempaan päähään ja siksi prosessorivaihtoehtona tarjotaan Intelin vanhempaan Sandy Bridge -arkkitehtuuriin perustuvaa Core i3 -prosessoria. Toisaalta Inspiron 14z tarjoaa keskivertoa enemmän graafista tehoa, sillä halutessaan näytönohjaimeksi voi valita AMD:n Radeon HD 7570 -ohjaimen. Muistia laitteesta löytyy 6 gigatavua.

Ultrabook-nimen vaatimukset saavutetaan 32 gigatavun mSATA-asemalla, joka toimii välimuistina 500 gigatavun mekaaniselle kiintolevylle. Inspiron 14z:n näyttö toimii 1366x768 pikselin resoluutiolla, joka on standardi halvempien Ultrabookien keskuudessa. Inspiron 14z:n lähtöhinta on 699,9 dollaria, mikä todennäköisesti ei sisällä esimerkiksi erillistä näytönohjainta.


Toshiba pyrkii erottumaan muista Ultrabook-malleista istuttamalla Satellite U840W -malliinsa erittäin laajakuvaisen näytön, jonka kuvasuhde on 21:9 ja resoluutio 1792x768. Näytön koko on 14 tuumaa. Toshiban mukaan kuvasuhteen on tarkoitus noudattaa laajakuvaisia elokuvia ja ylimääräisestä sivuttaistilasta väitetään myös olevan hyötyä toimistotyössä.

Myös Satellite U840W on keskivertoa painavampi Ultrabook vajaan 1,8 kilon painollaan. Laitteen kotelointi on alumiininen, näppäimistö on taustavalaistu ja portteja on tarjolla Ethernet, HDMI ja kaksi USB 3.0 -liitäntää.

Sisuksista löytyy Ivy Bridge -prosesori ja mekaaninen kiintolevy välimuistilla tai kalliimmissa malleissa pelkkä SSD-asema. SSD-asemalla varustetut mallit ovat myös hitusen keveämpiä. Satellite U840W on tulossa myyntiin parin kuukauden sisään ja ainakin Yhdysvaltain markkinoilla hinta asettunee 999 dollariin halvimman mallin osalta.Myös Acer on julkaissut uusia Ultrabookeja, jotka puolestaan pyrkivät erottumaan massasta kosketusnäytöillä. Acer Aspire S7 -sarjan toinen valttikortti on ehdottomasti niiden design, joka on selvästi Ultrabookien tyylikkäämästä päästä. Kannen kiiltelevä lasipinta saattaa tosin jakaa mielipiteitä. Kosketusnäyttöjen käytön helpottamiseksi laitteen näyttö kääntyy taaksepäin suoraksi saakka.

Aspire S7 on tarjolla kahdessa eri koossa: 11,6 tuumma ja 13,3 tuumaa ja koosta riippumatta näytön resoluutio on 1920x1080. Isomman mallin akkukestoksi kerrotaan 12 tuntia ja pienemmän mallin 9 tuntia. Acer ei ole paljastanut tarkemmin mitä laitteiden sisältä tulee löytymään, mutta ainakin 999 - 1799 dollarin hintahaitarin yläpäästä löytyy todennäköisesti vähintään 256 Gt SSD-asema ja tehokkaampi Core i7 -prosessori.

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Uusin viesti Keskustelualue
Lisää... | Kirjoita uusi viesti keskustelualueille