AMD aloittaa seuraavan sukupolven FX-prosessorien tuotannon kesällä

Kirjoittaja Panu Roivas, | Kommentteja (2)

AMD aloittaa seuraavan sukupolven FX-prosessorien tuotannon kesällä
AMD julkaisi vastikään mobiilipuolen Trinity APU-suorittimet, mutta työpöytämalleja joudutaan vielä odottamaan elokuulle. Heikosti menestyneen Bulldozerin seuraajaa odotellaan myös aikaisintaan vuoden lopulle, tuotannon käynnistyessä viimeisimpien tietojen mukaan kesällä.

AMD tulee korvaamaan nykyiset FX-sarjan Bulldorer-arkkitehtuuriin perustuvat prosessorit uusilla Vishera-koodinimen alla kulkevilla suorittimilla, jotka käyttävät samoja Bulldozerista hiottuja Piledriver-ytimiä kuin Trinity. Piledriver tuo mukanaan parannusta IPC-suorituskykyyn parhaimmillaan 15%, ja lisäksi mukana on myös tehonkulutukseen liittyviä parannuksia, joita nähtiin jo Trinityn arvostelussa. Vishera-suorittimet käyvät myös nykyisiin AM3+-emolevyihin.
Vishera auttanee AMD:tä pitämään kiinni markkinaosuuksistaan perinteisissä työpöytäsuorittimissa, mutta AMD:n antamien suorituskykyarvioiden mukaan se tuskin kykenee kilpailemaan ensi vuonna Intelin Haswellin kanssa sen paremmin kuin Bulldozer pystyy vastaamaan Ivy Bridgelle. Huhujen mukaan AMD:ltä kestäisi ainakin Steamrolleriin asti kunnes se ehtisi kunnolla saavuttamaan Intelin etumatkaa CPU-suorituskyvyssä.

Toisaalta AMD on samaan aikaan kehittämässä HSA-arkkitehtuuriaan, jossa on tarkoitus hyödyntää APU-piirien näytönohjainta osaan suorittimen tehtävistä. Näin ollen AMD saattaa jossain vaiheessa hylätä kokonaan ilman integroitua näytönohjainta varustettujen työpöytäsuorittiminen tuotannon. Toistaiseksi AMD aikoo kuitenkin käyttää uusia CPU-arkkitehtuureja ensimmäisenä APU-piireissä, kuten Piledriver-ytimet Trinityssä, mutta myöhemmin julkaistavissa työpöytäversioissa Piledriver-ytimiä on vielä jatkokehitelty tehokkaammiksi.

Hardware.fi päivän diilit sähköpostiisi!

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme ja saat aina tiedon, kun löydämme jonkin huikean tarjouksen nettiä selatessamme:

2 kommenttia

Varpomaa
Varpomaa
Kaveri APU :D Taitaa olla kaikkien kaveri, Good APU Kaveri. Tai Good Guy Kaveri

Western Digital 1TB, 2xGTX680, Intel Core i5-2500K, Corsair AX 1200W, CM Storm Scout, 8gb DDR3

hannibal_pjv
hannibal_pjv
Steamroller ei siis tulisi ollenkaan markkinoille ilman GPU osaa? Vai tuleeko se vasta 2014? Tuohon graafi ei näytä vastaavan. Jos HSA vain lyö itsensä läpi, niin selvästi silloin on viksuinta julkaista vain GPU osalla varustettuja piirejä.
Toivottavasti HSA löisi itsensä läpi, se sallisi jonkin tasoisen lilpailun Intelin kanssa, kun riittävän vahva GPU osa auttaisi perustehtävissäkin Intelin prossia heikompaa CPU osaa. Tasoittaisi puntteja jossain määrin. Muttan onhan Intelin valmistusteknologia valovuosia edellä, joten saa nähdä mihin se sitten riittää. Kilpailun kannalta se olisi lähes välttämätöntä.

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Keskustelualue
USB 3.0 ajurien päivitys ongelma 30 Ajuri- ja softaongelmat
Biisiketju 4936 Vapaata keskustelua
YLE Areena ongelma 84 Televisiot
Hyvät tarjoukset-ketju 1137 PC:n rautaan liittyvä keskustelu
Pelejä ilmaiseksi 70 PC:n pelit
Moto G9 Play ja Android 11 3 Android -keskustelu
Deskjet 500 ajuri win 7 11 avast! - Tuki ja keskustelu
Windows 11 - Keskustelu 86 Windows -ongelmat
R5 2600 GTX 1060 6GB 1 Myydään
i5 9600K | Gigabyte Z390 UD | 32GB DDR4-2666 | 970 EVO Plus SSD 1T Äänekoski 2 Myydään
Näytä lisää viestejä