Ennuste: kiintolevyjen tallennustiheys tuplaantuu vuoteen 2016 mennessä

Kirjoittaja Teemu Laitila, | Kommentteja (4)

Ennuste: kiintolevyjen tallennustiheys tuplaantuu vuoteen 2016 mennessä
Perinteisten mekaanisten kiintolevyjen tallennustiheyden ennustetaan kasvavan noin 19 prosentin vuosivauhtia seuraavien muutaman vuoden kuluessa, raportoi tutkimusyhtiö IHS.

Yhtiön ennusteen mukaan nopea kasvutahti pysyy yllä kun tulevaisuudessa tarvitaan yhä enemmän kiintolevytilaa kasvavien video- ja audiomäärien tallentamiseksi.

Kun keskimääräinen tallennustiheys vuonna 2011 oli 744 gigabittiä neliötuumaa kohti, 19 prosentin vuosivauhtia kasvava tiheys yltäisi noin 1,8 terabittiin vuoteen 2016 mennessä. Tiheyden ennustetaan nousevan ensiksi 780 gigabittiin neliötuumalla vuonna 2012 ja 900 gigabittiin seuraavana vuonna.

Tuplaantuvat luvut eivät kuitenkaan ole mahdollisia ilman uuden tekniikan käyttöönottoa. Alalla uskotaan nykyisen PMR-tekniikan (perpendicular magnetic recording) voivan kehittyä vielä muutaman levysukupolven verran, mutta sen ei uskota skaalautuvan yli terabittiin neliötuumalla. Apua toivotaan esimerkiksi uudesta HAMR-tekniikasta (heat-assisted magnetic recording), jota kehittää esimerkiksi Seagate. Yhtiö kertoi aiemmin saavuttaneena laboratorio-olosuhteissa jo terabitin tallennustiheyden neliötuumaa kohti. HAMR-tekniikalla levyjen tallennustiheys voisi arvioiden mukaan nousta jopa 5 - 10 terabittiin neliötuumalla.

Hardware.fi päivän diilit sähköpostiisi!

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme ja saat aina tiedon, kun löydämme jonkin huikean tarjouksen nettiä selatessamme:

4 kommenttia

DjZorlag
DjZorlag
Koko ajan tehdään isompia ja isompia levyjä mutta entäs sitten se luku-,kirjoitus- ja hakunopeus? Saadaanko näitä koskaan niin nopeiksi etteivät ne jäisi prossulle ja muulle kalustolle pullonkaulaksi?
Luulen että ei. -> Tulevaisuus on SSD:issä.

Itselleni ainakin jo puoli teraa tilaa on aivan tarpeeksi peleille, musiikille, kuville ja vielä vaikka sille että ottaisin pari kertaa varmuuskopiot kaikista; vain hidas lukunopeus ärsyttää.

Noh eiköhän nuo 10 teran levyt mene kaupaksi joillekin utorrentin ylikäyttäjille varastolevyksi. :)

"Jos se ei ole rikki, korjaan sitä kunnes se on"

hannibal_pjv
hannibal_pjv
On näistä se hyöty, että saadaan sama tallennustila pienemmälle määrälle blattereita, joten levyn luotettavuuden pitäisi parantua, kun rakenne yksinkertaistuu. Jonkin verran nopeuttakin tulee toki lisää, mutta ei tietenkään lähellekkään SSD-tasoa!
Valo- ja videokuvaajat tarvitsisivat jo nyt niitä 10 teran asemia, mutta tjoo... jos ei noita harrasta niin paljon pienemmälläkin pärjää!
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 23. toukokuuta, 2012 @ 22:20
capuzino
capuzino
@1 & 2
Oli sitten kyse kuvan, äänen tai etenkin videon editointi niin kyllä nuo isommat kiintolevyt tulevat tarpeen.. SSD järjestelmälle ja sitten nuo teratavuiset HDDt työdatalle.
squi
squi
Kun siirrytään HD-tasoisen videokuvan käsittelyyn, niin tilaa totisesti tarvitaan. Lisäksi maailman tietomäärät kasvaa jatkuvasti ja suuri osa tuosta uudesta tallennuskapasiteetista menee johonkin muualla kun kotikäyttöön. Jossainhan ne Spotifyn musiikit, Facebookin kuvat ja Dropboxin tiedostotkin on säilöttävä.

Kommentoi uutista