ARM aikoo vallata 20% kannettavien tietokoneiden markkinoista vuoteen 2015 mennessä

Kirjoittaja Panu Roivas, | Kommentteja (4)

ARM aikoo vallata 20% kannettavien tietokoneiden markkinoista vuoteen 2015 mennessä
Intelin tuodessa x86-suorittimiaan mobiililaitteisiin, ARM aikoo vastavuoroisesti yrittää tuoda omaa arkkitehtuuriaan entistä suurempiin laitteisiin.

ARMin CEO Warren East laukoi Dow Jones -uutistoimiston haastattelussa ARM-pohjaisten piirien valtaavan 10-20% kannettavien tietokoneiden markkinoista vuoteen 2015 mennessä. Intelin mobiilipuolen menestykselle sen sijaan odotetaan vain 5-10% markkinaosuutta älypuhelimien järjestelmäpiiritoimituksista.

Eastin usko ARMin menestykseen kannettavissa pohjautuu osittain samoihin ajatusmalleihin AMD:n kanssa. Valtaosalle peruskäyttäjistä riittää "riittävän hyvällä" suorituskyvyllä varustettu suoritin, joka jaksaa ajaa tarvittavat perustoiminnot riittävän rivakasti. ARM-arkkitehtuurin etuna olisi vuorostaan hyvä akkukesto ja ennen kaikkea selvästi halvempi hinta. Intelin puolella vastaavasti uskotaan, että Intelin suorittimet kykenevät kilpailemaan ARM-suorittimien kanssa myös hinnalla. Tämä lienee ainakin osittain totta, mutta samalla ARMin tulo kilpailuun todennäköisesti syö Intelin nykyisiä katteita.


ARMin menestykseen PC-markkinoilla vaikuttaa vahvasti Windows 8 RT:n menestys. Jos ARM-arkkitehtuuria tukeva RT ei onnistu valtaamaan markkinaosuutta tablet-markkinoilla, lienee ARM-pohjaisten kannettavienkin markkinat uhanalaiset. Windowsin menestystä tableteissa epäillään lähinnä sen hinnan takia, sillä Applen iPad on markkinajohtajana kustannustehokas, eivätkä perinteiset PC-valmistajat kykene tuottamaan riittävän laadukkaita Windows 8 -laitteita samaan hintaan, ainakaan niin kauan kuin Microsoft pyytää Windows 8:sta korkeita lisenssimaksuja.

Hardware.fi päivän diilit sähköpostiisi!

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme ja saat aina tiedon, kun löydämme jonkin huikean tarjouksen nettiä selatessamme:

4 kommenttia

syrtek66
syrtek66
Ja miksei ole mainittu Ubuntua tässä vaiheessa? kaikki softa ja kaikki ajurit mitä on tehty linux:lle ja Ubuntulle on saatavilla heti nolla päivästä lähtien kaikille ARM läppäreiden käyttäjille. Tähän ei Windows RT pysty. Ei sitten millään.

"History books will be written about events this month. The story they will tell is up to us"

Atjabec
Atjabec
Originally posted by syrtek66:
Ja miksei ole mainittu Ubuntua tässä vaiheessa?
Linuxin markkinaosuus työpöydällä on ~1-2%, Microsoftilla ~85%. Eli vaikka ARM valtaisi 100% kaikkien Linuxien osuudesta, ei se siltikään olisi millään tavalla merkittävä määrä.

Anyways, 10-20% kuulostaa melko utopistiselta, mutta pitäähän aina hyvät tavoitteet olla (ja niillä ylitetään uutiskynnys).
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 22. toukokuuta, 2012 @ 12:40
_kooma_
_kooma_
Originally posted by Atjabec:
Originally posted by syrtek66:
Ja miksei ole mainittu Ubuntua tässä vaiheessa?
Linuxin markkinaosuus työpöydällä on ~1-2%, Microsoftilla ~85%. Eli vaikka ARM valtaisi 100% kaikkien Linuxien osuudesta, ei se siltikään olisi millään tavalla merkittävä määrä.
Tuo on valitettavasti aivan totta. Eikä asiaa oikeastaan helpota tippaakaan sekään seikka että noita Linux jakeluja on tällä hetkellä pilvin pimein. Ollaan sitten tehty kaikille jotakin tyyliin. Itse soisin varsinkin Ubuntun yleistyvän ja sitä että jokin taho kääntäisi pelejään myös tuolle puolelle. Esimerkiksi jokin World Of Warcraft tai Diablo 3 voisivat olla isojakin menestyksiä Linux puolella.
Windowsin mielestäni suurimpana etuna on nimen omaan pelit. Eli pelejä ja muuta viihdykettä pitäisi kipeästi saada Linux puolelle.

Ellen aivan väärin muistaisi, on Canonical luomassa (ellei ole jo) hieman app storen kaltaista palvelua, tuo olisi loistava veto sieltä. Josko sinne vielä saataisiin jokin iso peli yhtiö tuottamaan sisältöä, vaikkapa EA tai Ubisoft. Yksi iso syy tuon toimimattomuuteen lienee direcX:n puute, mutta ollaanhan noiden pelien koodia jo muutenkin sorvattu esim PS3 ja Wii ympäristöön.
Käyttäjiä varmasti alkaisi olemaan mikäli pelejä, siis hyviä sellaisia löytyisi enemmän. Käyttiksen ollessa ilmainen, voisi esim Canonical ottaa pienen siivun peleistä (tyyliin 1-2% myynti hinnasta) niin johan saisivat kehitys rahaakin järjestelmälleen. Tuosta voisi täten tulla isokin hitti.

Fractal Design Arc Midi + 4x140mm + 1x120mm Arctic Cooling, ASRock Extreme4 970, Phenom II X6 1090T @ 3.8GHz + Phanteks PH-TC14PE, 8GB DDR III @ 1600MHz, Palit GTX 570, Seagate 500GB + 1TB HDD, Samsung DVD-RW, Corsair HX620W.
Netti: DNA 4G @ Sierra Wireless

syrtek66
syrtek66
Hei camooon, nyt puhutaan tableteista. ensimmäinen linux tabletti tulee kohta markkinoille (Vivaldi). Ja wintoosalla on tableteissa näyttämisen paikka aivan samalla tavalla kuin tulevalla ubuntun mobiili os:lla.

"History books will be written about events this month. The story they will tell is up to us"

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Keskustelualue
Biisiketju 5397 Vapaata keskustelua
Langatonverkko RJ45 portin avulla 4 WLAN ja lähiverkot
PlayStation 5 -saatavuus 31 Playstation (PS4 ja PS5)
katoavat ketjut 73 Palautetta ylläpidolle
Mihin bluetooth-ketju katosi? 1 Android -keskustelu
Android laitteesta lisänäyttö PC:lle 3 Ajuri- ja softaongelmat
2x uusia 27" näyttöjä 2 Tietokoneen näytöt
Pelejä ilmaiseksi 161 PC:n pelit
Tulostimen nimi tulostusasetuksissa 8 Tulostimet, näppäimistöt ja muut oheislaitteet
2 min mustaa ennen aukeamista 12 Windows -ongelmat
Näytä lisää viestejä