Uuden Windowsin visuaalinen ilme aiempaa yksinkertaisempi

Kirjoittaja Teemu Laitila, | Kommentteja (11)

Uuden Windowsin visuaalinen ilme aiempaa yksinkertaisempi
Microsoft on antanut Windows 8 -järjestelmän kehitystä seuraavassa blogissaan vihjeitä lopullisen version tulevista ulkoasumuutoksista.

Microsoftin mukaan uuden visuaalisen ilmeen tavoitteena on koko järjestelmän kattava visuaalinen harmonia, joka kuitenkin säilyttää Windows 7:n tunnelman sekä yhteensopivuuden sovellusten kanssa.

Yhteensopivuudella viitataan esimerkiksi ikkunoiden reunusten kokoon, joka tulee säilymään muuttumattomana ja myös ikkunoiden kontrollien sijaintiin ja tyyliin. Silti uuteen Windowsiin haluttiin tuoda Metron myötä lanseerattua yksinkertaista tyyliä myös työpöydälle.

Metron mukainen visuaalinen ilme tarkoittaa Microsoftin mukaan työpöydällä sitä, että uudessa Windowsissa luovutaan Windows Vistan tuomasta läpinäkyvästä ja kiiltelevästä Aero Glass -ilmeestä. Lasimaiset pinnat vaihtuvat Metron "siistiin ja raikkaaseen" ulkoasuun, johon kuuluu elementtien litistäminen ja 3D-efektien poistaminen, heijastusten poistaminen sekä huomiota kiinnittävien liukuvärien korvaaminen tasaisemmilla väripinnoilla.Metron myötä Windows 7:n pyöristetyt ikkunankulmat muuttuvat terävämmiksi ja reunuksista poistetaan tarpeettomia varjoja sekä läpinäkyvyyttä. Window 8:n ikkunareunusten oletusväri tulee olemaan valkoinen. Muutoksista huolimatta alareunan valikko säilyy kuitenkin edelleen läpikuultavana.

Microsoftin mukaan vihjeitä muutoksista tullaan näkemään jo kesällä julkaistavassa Release Preview -versiossa, mutta lopullinen ulkoasu paljastuu vasta virallisen julkaisun yhteydessä syksyllä.

11 kommenttia

superkick
Muistuttaa hyvin paljon nykyistä säätämääni windows 7 ilmettä joka on vain hyvä asia :)
miketso
Windowsin käyttöjärjestelmän pitäisikin olla mahdollisimman yksinkertainen ja kevyt, eli vähän muistia kuluttava. Kaikki ylimääräiset silmäkarkit pitäisi olla karsittu pois ja ne jotka niitä kaipaavat saisivat ne ominaisuuksien tai kolmansien osapuolten kautta. Windowsin asennuksen jälkeen menee aina oma aikansa kun joutuu itse säätämään windowsia nopeaksi ja karsimaan turhia asioita siitä pois, niin olisihan se plussaa jos tästä päästäisiin eroon.

Vaikka tuosta 8 onkin tulossa yksinkertainen, niin olisi mukavaa jos metrokäyttöliittymänkin saisi halutessaan pois kokonaan, tämäkin varmaan tulee onnistumaan kolmansien osapuolten ohjeiden mukaan, mutta olisi mukava jos se valinta annettaisiin jo asentaessa.
dRD
Originally posted by miketso:
Vaikka tuosta 8 onkin tulossa yksinkertainen, niin olisi mukavaa jos metrokäyttöliittymänkin saisi halutessaan pois kokonaan, tämäkin varmaan tulee onnistumaan kolmansien osapuolten ohjeiden mukaan, mutta olisi mukava jos se valinta annettaisiin jo asentaessa.
Metro UI on kuitenkin Microsoftilta ensimmäinen vakava yritys yhdistää firman tärkeimmät kuluttajillepäin näkyvät käyttöliittymät yhtenäisiksi -- eli käytännössä X360, Windows ja Windows Phone, joten Metro UI:n poiskytkeminen tuskin tulee olemaan pikaruksina asennusvaiheessa.

Eniten odotan sitä, miten uusi UI tulee muuttamaan tapaa millä mm. verkkosivuja, sovelluksia ja kilpailevia käyttöjärjestelmiä tullaan parin vuoden päästä tekemään. Windowsin vaikutus noihin kaikkiin on kuitenkin valtava, se on kaikesta kitinästä huolimatta aivan ylivoimaisesti suosituin desktop-käyttis ja vaikuttaa omalta osaltaan juurikin muiden softantekijöiden sovellusten suunnitteluun enemmän kuin mikään muu yksittäinen tekijä.
nRT
Hieman pakostakin herää nyt kysymys: Onko tämä käyttöliittymien yhdentäminen aivan välttämätöntä? Ihminen pystyy hallitsemaan useitakin erilaisia käyttöliittymiä, kunhan ne vain ovat riittävän selkeitä. Toisekseen kaikilla alustoilla, joille tämä Metro UI nyt tulee, on erilaiset hallintalaitteet. Xboxilla peliohjain, pc:llä hiiri + näppis ja Windows phonella kosketusnäyttö. Epäilen vaan tämänkin todellista käytettävyyttä kaikilla alustoilla.

Lyhyesti: Eri laitteilla on syystä erilaiset käyttöliittymät.
"Toivotaan parasta, pelätään pahinta."
ArttuH5N1
Originally posted by nRT:
Lyhyesti: Eri laitteilla on syystä erilaiset käyttöliittymät.

Samaa mieltä. Firman kannalta ymmärrän kyllä, miksi noita alustoja yritetään yhdenmukaistaa, mutta saa nähdä mitä siitä seuraa.

Vähän huolestuttaa tuo W8. Itse nimittäin en pidä ollenkaan "kädettömille apinoille" tehdystä käyttöliittymästä, josta on tehty aivan liian "helppo/yksinkertainen", jos tajuatte mitä haen. Kaipaan muokattavuutta ja vapautta tehdä alustasta itsensä näköinen.
yamaneko
Pahalta näyttää kyllä. Metro ja tuo karsittu UI on kyllä luotaantyöntävä yhdistelmä. No, 8:n flopatessa kenties 9:iin tuodaan suurena uudistuksena mahdollisuus poistaa Metro käytöstä ja ottaa käynnistä-valikko ja Aero käyttöön.


oMizk1
Omasta mielestä tuo ikkunoinnin väritys voisi mennä toisinpäin, eli harmaa reunus olisi aktiivisella ikkunalla. Pieni varjostus ainakin aktiiviselle ikkunalle olisi myös hyvä, jotta se korostuisi paremmin muista ikkunoista. Muutoin vaikuttaa hyvälle, että liikaa bling blingiä karsitaan pois.
superkick
Silloin kun aero tuli, oli yleinen nettinörttimielipide sitä vastaan. Nyt kun uutta on taas tulossa niin se olikin itse asiassa ihan hyvä ja se pitäisi säilyttää.

Idiootteja. Idiootteja joka puolella.
Lumikki
Quote:
Metro UI on kuitenkin Microsoftilta ensimmäinen vakava yritys yhdistää firman tärkeimmät kuluttajillepäin näkyvät käyttöliittymät yhtenäisiksi -- eli käytännössä X360, Windows ja Windows Phone, joten Metro UI:n poiskytkeminen tuskin tulee olemaan pikaruksina asennusvaiheessa.

Tuo onkin juuri sen Windows 8:n ongelma. Hieman sama joka on Ubuntussa.

Käyttöliittymä pitäisi tehdä käyttötarkoituksen ja laitteen mukaan, eikä yrittää saada yhtä käyttöliittymää joka olisi samannäköinen kaikissa laitteissa. On aivan eria asia käyttää PC-tietokoneessa hiirtä ja näppäimistöä, kuin XBoxissa konsolia tai kännykässä ja tabletissa kosketusnäyttöä. Jokaisen näiden laitteen käyttö pitäisi suunnitella siten että se mahdollistaa parhaimman mahdollisen käyttökokemuksen kyseiseen käyttöliittymään ja laitteeseen. Eikä yrittää tunkea yhtä samankaltaista käyttöliittymään jokaiseen näistä ja kuvitella että se on muka toimiva. Eri laitteiden tarpeet ovat erillaiset, joten käyttöliittymä ja sen ulkoasu pitää olla myös sen mukainen.

Yksinkertaisesti tässä on kyse äly-kännyköiden ja tablettien aiheuttamasta muoti-ilmiöstä ja on unohdettu se pääasia, eli tuottaa nopea helppokäyttöinen tarpeeseen sopiva käyttöliittymä kyseiseen laitteeseen.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 20. toukokuuta, 2012 @ 22:59
hannibal_pjv
Onko joku kokeillut seuraavaa ohjetta?

http://www.intowindows.com/5-simpl [...] o-ui-free/
miketso
Originally posted by hannibal_pjv:
Onko joku kokeillut seuraavaa ohjetta?

http://www.intowindows.com/5-simpl [...] o-ui-free/


Tätä just tarkotin, että joku kolmas osapuoli toteuttaa kyllä ohjeet ja keinot metro ui:n poistamiseen, mutta jos tämä olisi windowsissa itsessään valittavissa, niin sitten olisi loistavaa.

Tuskin yrityksetkään, jotka käyttävät hiirtä ja näppäimistöä työn tekoon, haluavat siirtyä kosketusnäytöille optimoituun windowsiin, se on ihan turha niille. Eli luultavasti tulee taas samanlainen hyppäys kuin vistan kohdalla, että odotellaan mieluummin seuraavaa windowsia.

Kommentoi uutista