Trinity tuo AMD:n takaisin suoritinkisaan toukokuussa

Kirjoittaja Panu Roivas, | Kommentteja (3)

Trinity tuo AMD:n takaisin suoritinkisaan toukokuussa
VR-Zonen tietojen mukaan AMD aikoo julkaista ensimmäiset Trinity-koodinimellä kulkevat työpöytäprosessorit 15. toukokuuta. Luvassa on 100 W tehonkulutuksella varustettuja työpöytäsuorittimia joiden pitäisi ottaa Inteliä kiinni CPU-puolella ja tuoda integroidun grafiikkaytimen tehot entistä lähemmäksi erillisnäytönohjaimia.

AMD:n Trinity APU vaihtaa vanhat Phenom-suorittimista alunperin jatkokehitellyt Husky-ytimet uusiin Piledriver-ytimiin, jotka käyttävät optimoitua Bulldozer-arkkitehtuuria. Piledriverissa AMD on panostanut erityisesti IPC-suorituskyvyn kehitykseen, mutta suurempaa korjausta Bulldozerin aiheuttamaan pettymykseen joudutaan odottamaan vielä tulevilta prosessorisukupolvilta.
Trinityssä on kaksi moduulia, ja kussakin on kaksi ydintä jotka jakavat osan resursseistaan, joten AMD pysyy yhä nykyisessä neliytimisessä mallissa APU-puolella. Näytönohjainpuolta on sen sijaan uudistettu siirtymällä Radeon 2.0 -ytimiin, mutta arkkitehtuuri on vanhempi VLIW4 eikä Radeon HD 7000 -sarjassa käytetty GCN. 384 Radeon-ydintä lupaa tuoda parhaimmillaan 50% lisää suorituskykyä Llano-suorittimiin verrattuna.AMD valmistaa Trinityn samalla 32 nm prosessilla kuin Llano, joten piirin koko on huomattavasti suurempi (246 mm^2) kuin Intelin Ivy Bridgen (160 mm^2). Globalfoundriesin 28 nm prosessi ei ole vielä kypsä tuotantoon, joten AMD siirtyy käyttämään sitä vasta ensi vuonna Kaveri ja Kabini -suorittimien yhteydessä.

Työpöytämallien lisäksi tarjolle tulee mobiilimalleja 17W/25W/35W tehokategorioissa, ja niiden odotetaan toimivan 2.0-3.8 GHz kellotaajuudella. AMD:n Turbo Core 3.0:n tehtävänä on tasoittaa CPU:n ja GPU:n välinen tehonkulutus optimaalisen suorituskyvyn takaamiseksi.AMD:n usko on edelleen, että "riittävän hyvä" suorituskyky CPU-puolella ja panostus näytönohjaimen tehokkuuteen on oikea valinta. Nähtäväksi jää kuitenkin, mikä on AMD:n lopullinen näkemys Trinityn riittävän hyvästä suorituskyvystä. Vaikka AMD on tällä hetkellä selvästi nopeampi näytönohjainpuolella, ei Llanon integroitu piiri ollut vielä lähelläkään Full HD -tasolla pelaamista vähääkään vaativimmissa peleissä.

Hardware.fi päivän diilit sähköpostiisi!

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme ja saat aina tiedon, kun löydämme jonkin huikean tarjouksen nettiä selatessamme:

3 kommenttia

Persojet
Persojet
Että kun vielä tajuisivat tehdä prosesseroita myös ilman näytönohjainta koska kaikki eivät tarvitse/halua GPU:ta turhaan rajoittamaan ylikellottuvuutta ja lisäämään lämpöä.

Asus P8Z68-V PRO/G3|Gigabyte GTX 670 Windforce & *PhysX* Asus GTX 460 DiCU 1GB|Intel i7-2600K @ 4,4GHz + Noctua NH-D14 |Kingston 1333MHz 4GB*4= 16GB|Corsair HX1000W | Windows 7 Ultimate 64-Bit@PNY Professional 120GB|BenQ XL2420T|BitFenix Shinobi XL

myllis
myllis
No niinhän ne tekeekin. APU-prossut on taas näyttiksen kanssa.
Persojet
Persojet
Originally posted by myllis:
No niinhän ne tekeekin. APU-prossut on taas näyttiksen kanssa.
Mutta eivät muuta kuin esim intelillä on extreme sarjassa, tämä oma 2600k:in sisältää kyseisen turhakkeen.

Asus P8Z68-V PRO/G3|Gigabyte GTX 670 Windforce & *PhysX* Asus GTX 460 DiCU 1GB|Intel i7-2600K @ 4,4GHz + Noctua NH-D14 |Kingston 1333MHz 4GB*4= 16GB|Corsair HX1000W | Windows 7 Ultimate 64-Bit@PNY Professional 120GB|BenQ XL2420T|BitFenix Shinobi XL

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Keskustelualue
Kuulokkeet pelaamista varten 1 Tulostimet, näppäimistöt ja muut oheislaitteet
Videoketju 365 Vapaata keskustelua
Mystinen akkuongelma 23 Kannettavat tietokoneet
Biisiketju 4543 Vapaata keskustelua
Miksi jossain autossa ei ole kierroslukumittaria? 7 Vapaata keskustelua
Miten reitittimen nopeudet menikään? 36 Laajakaistaliittymät
Päivitystä 2 PC:n rautaan liittyvä keskustelu
Emolevyn ja prossun vaihto 2 PC:n rautaan liittyvä keskustelu
Ram lisäys 4 PC:n rautaan liittyvä keskustelu
Hyvät tarjoukset-ketju 1092 PC:n rautaan liittyvä keskustelu
Näytä lisää viestejä