Nvidia julkisti uuden näytönohjaimen - hinta vain 999$

Kirjoittaja Panu Roivas,

Nvidia julkisti uuden näytönohjaimen - hinta vain 999$
Nvidia vihjaili jo kuluneella viikolla julkaisevansa jotain GeForceen liittyvää NVIDA Gaming Festival 2012 -tapahtumassa Shanghaissa. Odotetusti kyseessä oli kahden piirin lippulaiva GeForce GTX 690 -näytönohjaimen julkistus.

Nvidian uusin ultra premium -näytönohjain tulee myyntiin hurjaan 999$ hintaan, jota on tätä ennen nähty vain Asus Marsin kaltaisilla erikoiskorteilla. Kahta GK104-piiriä käyttävä näytönohjain ei jää paljoakaan jälkeen GeForce GTX 680 SLI:stä, sillä Nvidian ei ole tarvinnut tällä kertaa tiputtaa kellotaajuuksia paljoa pitääkseen kortin 300 W rajoissa.
Piirit toimivat 915 MHz peruskellotaajuudella, ja Boost-taajudeksi on annettu 1019 MHz. Kortilla on yhteensä 4 Gt 6.0 Gbps GDDR5-muistia, ja kortille syötetään virtaa kahden 8-pinnisen lisävirtaliittimen voimin, joten maksimitehonkulutus on PCI Express 3.0 -speksien mukaan 375 W. Kortin liitäntöinä toimii 3x dual-link DVI ja 1x Mini-DisplayPort 1.2.

Nvidia on panostanut myös kortin ulkonäköön käyttämällä jäähdyttimessä alumiinikehikkoa ja polykarbonaatti-ikkunoita, ja tuulettimen moottori on magnesiumkuorien sisällä. Lisäksi GeForce -logo on valaistu LEDeillä. Jäähdytyksestä vastaa samankaltainen ratkaisu kuin GTX 590:ssä, eli kaksi höyrykammiolla varustettua nikkelöityä alumiinirivastoa joiden välissä on aksiaalituuletin. Nvidian mukaan jäähdytysratkaisu on selvästi hiljaisempi kuin kaksi erillistä korttia SLI:ssä.Kahden piirin kortteja ja useamman näytönohjaimen kokoonpanoja on pitkään vaivannut ajuriongelmien lisäksi myös ns. mikronykiminen, joka aiheutuu ruudunpäivitysten epätasaisuudesta. Kepler-arkkitehtuurin myötä Nvidia on kehittänyt rautapohjaisen ruudunpäivitysmittauksen, jolla se pyrkii minimoimaan mikronykimistä.Nvidian väitteet suorituskyvystä ja mikronykimisen korjaantumisesta jäävät kuitenkin toistaiseksi vaille puolueettomia todisteita, sillä GeForce GTX 690:n virallinen julkaisu on vasta 3. toukokuuta, ja se tulee myyntiin vain valikoiduilla jälleenmyyjillä Yhdysvalloissa 999$ hintaan. Nvidian mukaan saatavuus kuitenkin paranee jo seuraavalla viikolla. Joka tapauksessa GeForce GTX 680:n varastosaldojen ollessa edelleen olemattomia, on todennäköistä, että korttia ei tule helpolla löytymään Euroopasta ainakaan lähiaikoina.

Kommentoi uutista