Nvidia julkisti uuden näytönohjaimen - hinta vain 999$

Kirjoittaja Panu Roivas,

Nvidia julkisti uuden näytönohjaimen - hinta vain 999$
Nvidia vihjaili jo kuluneella viikolla julkaisevansa jotain GeForceen liittyvää NVIDA Gaming Festival 2012 -tapahtumassa Shanghaissa. Odotetusti kyseessä oli kahden piirin lippulaiva GeForce GTX 690 -näytönohjaimen julkistus.

Nvidian uusin ultra premium -näytönohjain tulee myyntiin hurjaan 999$ hintaan, jota on tätä ennen nähty vain Asus Marsin kaltaisilla erikoiskorteilla. Kahta GK104-piiriä käyttävä näytönohjain ei jää paljoakaan jälkeen GeForce GTX 680 SLI:stä, sillä Nvidian ei ole tarvinnut tällä kertaa tiputtaa kellotaajuuksia paljoa pitääkseen kortin 300 W rajoissa.

Piirit toimivat 915 MHz peruskellotaajuudella, ja Boost-taajudeksi on annettu 1019 MHz. Kortilla on yhteensä 4 Gt 6.0 Gbps GDDR5-muistia, ja kortille syötetään virtaa kahden 8-pinnisen lisävirtaliittimen voimin, joten maksimitehonkulutus on PCI Express 3.0 -speksien mukaan 375 W. Kortin liitäntöinä toimii 3x dual-link DVI ja 1x Mini-DisplayPort 1.2.

Nvidia on panostanut myös kortin ulkonäköön käyttämällä jäähdyttimessä alumiinikehikkoa ja polykarbonaatti-ikkunoita, ja tuulettimen moottori on magnesiumkuorien sisällä. Lisäksi GeForce -logo on valaistu LEDeillä. Jäähdytyksestä vastaa samankaltainen ratkaisu kuin GTX 590:ssä, eli kaksi höyrykammiolla varustettua nikkelöityä alumiinirivastoa joiden välissä on aksiaalituuletin. Nvidian mukaan jäähdytysratkaisu on selvästi hiljaisempi kuin kaksi erillistä korttia SLI:ssä.Kahden piirin kortteja ja useamman näytönohjaimen kokoonpanoja on pitkään vaivannut ajuriongelmien lisäksi myös ns. mikronykiminen, joka aiheutuu ruudunpäivitysten epätasaisuudesta. Kepler-arkkitehtuurin myötä Nvidia on kehittänyt rautapohjaisen ruudunpäivitysmittauksen, jolla se pyrkii minimoimaan mikronykimistä.Nvidian väitteet suorituskyvystä ja mikronykimisen korjaantumisesta jäävät kuitenkin toistaiseksi vaille puolueettomia todisteita, sillä GeForce GTX 690:n virallinen julkaisu on vasta 3. toukokuuta, ja se tulee myyntiin vain valikoiduilla jälleenmyyjillä Yhdysvalloissa 999$ hintaan. Nvidian mukaan saatavuus kuitenkin paranee jo seuraavalla viikolla. Joka tapauksessa GeForce GTX 680:n varastosaldojen ollessa edelleen olemattomia, on todennäköistä, että korttia ei tule helpolla löytymään Euroopasta ainakaan lähiaikoina.

Hardware.fi päivän diilit sähköpostiisi!

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme ja saat aina tiedon, kun löydämme jonkin huikean tarjouksen nettiä selatessamme:

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Keskustelualue
Biisiketju 4997 Vapaata keskustelua
Thunderbird/Gmail ongelma 14 Windows -ongelmat
Yleistä keskustelua asian vierestä 103 Vapaata keskustelua
Muistin lisääminen tietokoneeseen. Mitä huomioon? 4 PC:n rautaan liittyvä keskustelu
Hyvät tarjoukset-ketju 1142 PC:n rautaan liittyvä keskustelu
Mitä tarkastaa/päivittää uuteen valmiiseen konepakettiin. 1 Uutta tietokonetta ostamassa
PlayStation 5 -saatavuus 1 Playstation (PS4 ja PS5)
Videoketju 402 Vapaata keskustelua
Uudet / mielenkiintoiset sovellukset 2 Yleistä keskustelua kännyköistä
Perseilyketju. 2194 Vapaata keskustelua
Näytä lisää viestejä