Laajakaistan miniminopeus saattaa nousta 10 megabittiin

Kirjoittaja Teemu Laitila, | Kommentteja (8)

Laajakaistan miniminopeus saattaa nousta 10 megabittiin
Viestintäministeri Krista Kiurun mukaan laajakaistan yleispalveluvelvoitetta saatetaan nostaa 10 megabittiin sekunnissa nykyisestä yhden megabitin vaatimuksesta. Asiasta kertovan Helsingin Sanomien mukaan nostoa tullaan harkitsemaan laajakaistalain uudistuksen yhteydessä hallituskauden loppupuolella.

Nykyisellään laki takaa kaikilla kansalaisille yhden megabitin sekunnissa siirtävän laajakaistan yleispalveluvelvoitteen alaiselta operaattorilta kohtuulliseksi katsottuun hintaan. Monessa tapauksessa vaatimus on toteutettu 3G-yhteyksillä, joiden käytännön nopeus useinkaan yllä vaaditulle megabitin tasolle. Tulevaisuudessa miniminopeutta voitaisiin nostaa 4G-verkkojen yleistyessä. LTE-tekniikkaan perustuvilla neljännen sukupolven mobiiliverkoilla saavutetaan teoriassa jopa 100 megabitin sekuntinopeuksia, mutta käytännön nopeudet jäävät tätä matalammiksi.

Uudet verkot on tarkoitus saada koko maan kattaviksi 800 MHz:n taajuusalueella, joka matalamman taajuutensa ansiosta sopii hyvin haja-asutusalueiden käyttöön. Yhdellä tukiasemalla voidaan peittää vähintään viisi kertaa suurempi alue kuin vuonna 2009 huutokaupatulla 2,6 gigahertsin alueella toimivalla tukiasemalla. Hallitus aikoo huutokaupata taajuusalueen verkkotoimiluvat operaattoreille vuoden 2013 aikana.

Hardware.fi päivän diilit sähköpostiisi!

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme ja saat aina tiedon, kun löydämme jonkin huikean tarjouksen nettiä selatessamme:

8 kommenttia

TemeTee
TemeTee
ihan kiva kun nämä helsingin päättäjät eivät ole koskaan kuulleetkaan viiveestä, joka vaikuttaa eniten netin sulavuuteen, koska siellä tukiasemat lähellä ja kuitu/kaapeli joka tönössä. kyllä kehä 3 ja kaupunkien keskustojen ulkopuolella jäädään pelkän langattoman varaan, huoh. jos yleispalveluverkoksi riittää vain lte, voivat operaattorit alkaa katkoa adsl linjoja ja varmasti ihan mielellään.
G0lden_Kebab
G0lden_Kebab
Olisi kyllä aika työläs toteuttaa järkevästi
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 24. huhtikuuta, 2012 @ 14:08
mcmopo
mcmopo
Tulee karseat kustannukset kun pitää vetää tuollaiset yhteydet ympäri suomea. Eikä tarvitse hirveästi arvuutella kenen kukkarosta nuo lähtevät. Eli käytännössä nettiyhteys kallistuu huomattavasti.

Tietokone; Emo=Asus PRIME B450-PLUS, Prosessori=AMD Ryzen 7 2700X, Nayttis=Asus GTX 970 turbo, Muisti=16gb 3200Mhz DDR4, Kovalevytila=250gb SSD/15TB normaali.

Lumikki
Lumikki
Teknisesti "mahdoton", koska joidenkin lähiöiden ja etenkin maaseutujen fyysiset kaapelit ovat liian pitkiä laajakaista tekniikalle että saataisiin edes 10Mbits nopeuksia.

Se että saataisiin kohtuu hintainen ja nopeuksinen laajakaista kaikkinen ulottuville jollain menetelmällä olisi hyvä tavoite.

Minä en ainakaan halua maksaa näiden rakentamista, jotta saisin nopeuksia joita en edes tarvitse. Minulla ei ole mitään tarvetta yli 2Mbits nopeuteen.
hannibal_pjv
hannibal_pjv
Onhan tuo kova tavoite... Ja on Lumikki kyllä oikeassa, että parilla gigalla pärjää jo ihan hyvin. Käyttiksen asentaminen ja päivitysten lataus olisi tosin mukavampaa tuollaisella 10 gigaisella kaistalla, mutta normaalikäytössä ei sitä s-postia lukiessa ero juuri huomaa... Jos ne vetää sen valokaapelin joka niemeen ja notkelmaan, niin ehkä sitten.
Conodod
Conodod
Kehä 3:n sisäpuolella Lippajärvi, Espoo, Elisa ADSL 24M (full rate), todellinen nopeus 4M.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 24. huhtikuuta, 2012 @ 18:45
Morke
Morke
Hoh hoh täällä pohjanmaalla on ollut 100 megaiset yhteydet jo 2004 vuodesta lähtien, tosin kuitua pitkin
blaahblaah
blaahblaah
No mitä jopa 10 megaa, eihän se oo kuin parhaimmillaan 2 ja tolla aikavälillä, mulla 100 ja haluaisn tonnin!
Kuka tääällä alta satasella viihtyy, kun siitäkin ahneet operaattorit vie 70%ttia

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Keskustelualue
Biisiketju 4753 Vapaata keskustelua
Ongelma kuvien lähetyksessä 13 Android -keskustelu
Nokia, Lenovo ja H.264 2 PC:n rautaan liittyvä keskustelu
Hyvät tarjoukset-ketju 1113 PC:n rautaan liittyvä keskustelu
Microsoft Edge - Keskustelu 6 Windows -ongelmat
AMD 5950X 1 PC:n rautaan liittyvä keskustelu
Windows 11 - Keskustelu 22 Windows -ongelmat
Mahd. tehokas toimistokone 400-500e 2 Uutta tietokonetta ostamassa
kone sammuilee itsestään ja näyttö sekoaa 28 Windows -ongelmat
Pelejä ilmaiseksi 56 PC:n pelit
Näytä lisää viestejä