AfterDawn logo

Laajakaistan miniminopeus saattaa nousta 10 megabittiin

Teemu Laitila Teemu Laitila
8 kommenttia

Viestintäministeri Krista Kiurun mukaan laajakaistan yleispalveluvelvoitetta saatetaan nostaa 10 megabittiin sekunnissa nykyisestä yhden megabitin vaatimuksesta. Asiasta kertovan Helsingin Sanomien mukaan nostoa tullaan harkitsemaan laajakaistalain uudistuksen yhteydessä hallituskauden loppupuolella.

Nykyisellään laki takaa kaikilla kansalaisille yhden megabitin sekunnissa siirtävän laajakaistan yleispalveluvelvoitteen alaiselta operaattorilta kohtuulliseksi katsottuun hintaan. Monessa tapauksessa vaatimus on toteutettu 3G-yhteyksillä, joiden käytännön nopeus useinkaan yllä vaaditulle megabitin tasolle. Tulevaisuudessa miniminopeutta voitaisiin nostaa 4G-verkkojen yleistyessä. LTE-tekniikkaan perustuvilla neljännen sukupolven mobiiliverkoilla saavutetaan teoriassa jopa 100 megabitin sekuntinopeuksia, mutta käytännön nopeudet jäävät tätä matalammiksi.

Uudet verkot on tarkoitus saada koko maan kattaviksi 800 MHz:n taajuusalueella, joka matalamman taajuutensa ansiosta sopii hyvin haja-asutusalueiden käyttöön. Yhdellä tukiasemalla voidaan peittää vähintään viisi kertaa suurempi alue kuin vuonna 2009 huutokaupatulla 2,6 gigahertsin alueella toimivalla tukiasemalla. Hallitus aikoo huutokaupata taajuusalueen verkkotoimiluvat operaattoreille vuoden 2013 aikana.

8 KOMMENTTIA

TemeTee1/8

ihan kiva kun nämä helsingin päättäjät eivät ole koskaan kuulleetkaan viiveestä, joka vaikuttaa eniten netin sulavuuteen, koska siellä tukiasemat lähellä ja kuitu/kaapeli joka tönössä. kyllä kehä 3 ja kaupunkien keskustojen ulkopuolella jäädään pelkän langattoman varaan, huoh. jos yleispalveluverkoksi riittää vain lte, voivat operaattorit alkaa katkoa adsl linjoja ja varmasti ihan mielellään.

G0lden_Kebab2/8

Olisi kyllä aika työläs toteuttaa järkevästi

mcmopo3/8

Tulee karseat kustannukset kun pitää vetää tuollaiset yhteydet ympäri suomea. Eikä tarvitse hirveästi arvuutella kenen kukkarosta nuo lähtevät. Eli käytännössä nettiyhteys kallistuu huomattavasti.

Lumikki4/8

Teknisesti "mahdoton", koska joidenkin lähiöiden ja etenkin maaseutujen fyysiset kaapelit ovat liian pitkiä laajakaista tekniikalle että saataisiin edes 10Mbits nopeuksia.

Se että saataisiin kohtuu hintainen ja nopeuksinen laajakaista kaikkinen ulottuville jollain menetelmällä olisi hyvä tavoite.

Minä en ainakaan halua maksaa näiden rakentamista, jotta saisin nopeuksia joita en edes tarvitse. Minulla ei ole mitään tarvetta yli 2Mbits nopeuteen.

hannibal_pjv5/8

Onhan tuo kova tavoite... Ja on Lumikki kyllä oikeassa, että parilla gigalla pärjää jo ihan hyvin. Käyttiksen asentaminen ja päivitysten lataus olisi tosin mukavampaa tuollaisella 10 gigaisella kaistalla, mutta normaalikäytössä ei sitä s-postia lukiessa ero juuri huomaa... Jos ne vetää sen valokaapelin joka niemeen ja notkelmaan, niin ehkä sitten.

Conodod6/8

Kehä 3:n sisäpuolella Lippajärvi, Espoo, Elisa ADSL 24M (full rate), todellinen nopeus 4M.

Morke7/8

Hoh hoh täällä pohjanmaalla on ollut 100 megaiset yhteydet jo 2004 vuodesta lähtien, tosin kuitua pitkin

blaahblaah8/8

No mitä jopa 10 megaa, eihän se oo kuin parhaimmillaan 2 ja tolla aikavälillä, mulla 100 ja haluaisn tonnin!
Kuka tääällä alta satasella viihtyy, kun siitäkin ahneet operaattorit vie 70%ttia

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT