AMD julkaisi Radeon HD 7000M -sarjan mobiilinäytönohjaimet

Kirjoittaja Panu Roivas,

AMD julkaisi Radeon HD 7000M -sarjan mobiilinäytönohjaimet
AMD:n ensimmäiset Radeon HD 7000 -sarjan mobiilinäytönohjaimet nähtiin jo viime vuoden puolella, mutta kyseessä oli vain uudelleennimettyjä edellisen sukupolven piirejä. Tällä kertaa vuorossa ovat ensimmäiset 28 nm mobiilipiirit: 7900M, 7800M ja 7700M.

Alkuun tarjolla on vain Radeon HD 7970M, muiden piirien tullessa markkinoille muutamaa viikkoa myöhemmin, vaikka käytännössä muutamaa kustomoitavia pelikannettavia valmistavia yrityksiä lukuun ottamatta uusia mobiilipiirejä nähdään vasta kun kannettavien valmistajat alkavat myydä niillä varustettuja koneita. Ensimmäisenä vuorossa on Alienwaren M17x.

Radeon HD 7970M on AMD:n mobiilipiirien lippulaiva, ja korvaa nykyisen Radeon HD 6990M:n. AMD:n omien testien mukaan se on vajaat 50% nopeampi kuin 6990M, ja Anandtechin mukaan mobiilipiiri olisi n. 15% hitaampi kuin työpöytäpuolen Radeon HD 7870. AMD on myös testannut piiriä työpöytäkoneella simuloitua GTX 675M:ää vastaan:
Siinä missä HD 7970M käyttää täyttä Pitcairn-piiriä, joka löytyy työpöytäpuolella 7800-sarjasta, 7800M- ja 7700M-sarja käyttävät 128-bittistä Cape Verde -piiriä. AMD on erotellut näytönohjaimet tiputtamalla 7700M-sarjan kellotaajuutta sekä stream-ytimien määrää.

AMD on antanut myös 7870M:lle omat tuloksensa, joiden mukaan se on parhaimmissa tapauksissa noin 30% nopeampi kuin GTX 560M, joka löytyy useimmista tämän hetken suosituimmista pelikannettavista. AMD:n tulokset kannattaa toki ottaa tarkkaan valikoituina tuloksina eikä yleisenä keskiarvona.Suorituskyvyn lisäksi AMD on tuonut uusien piirien mukana myös virransäästöominaisuuksia, kuten työpöydältä tutun ZeroCoren. AMD Enduro on vuorostaan uusin vastine Nvidian Optimus-teknologialle, joka vaihtaa käytettävää näyötnohjainta integroidun ja erillispiirin välillä käytön mukaan. AMD ei kuitenkaan avautunut Endurosta kovinkaan paljoa, ja nykyisellään AMD:n oma ratkaisu on selvästi heikompi kuin Nvidian Optimus.

Myös Video Codec Engine, AMD:n vastine Intelin Quick Syncille, on mukana mobiilipiireillä, mutta se ei ole edelleenkään toimintakunnossa. AMD:n mukaan VCE ei ole kuitenkaan rikki kuten jotkut epäilevät, vaan siitä on tulossa lisää tietoa "pian".


Kuva: Anandtech

Hardware.fi päivän diilit sähköpostiisi!

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme ja saat aina tiedon, kun löydämme jonkin huikean tarjouksen nettiä selatessamme:

Kommentoi uutista