AMD nielee tappioita Intelin herkutellessa miljardituloksella

Kirjoittaja Panu Roivas, | Kommentteja (3)

AMD nielee tappioita Intelin herkutellessa miljardituloksella
AMD ja Intel julkistivat vastikään ensimmäisen vuosineljänneksen tuloksensa, ja odotetusti Intel kääri itselleen vajaan kolmen miljardin tuloksen, siinä missä AMD jäi 580 miljoonaa tappiolle.

Intelin Q1 2012 liikevaihto oli 12,9 miljardia ja tulos 2,7 miljardia dollaria. Tulos oli 7% edellistä neljännestä heikompi, joka selittyy kausittaisen kysynnän vaihtelulla. Intel uskoo seuraavassa neljänneksessä liikevaihdon nousevan noin 13,6 miljardin tasolle, kiitos uusien Ivy Bridge -suorittimien sekä Intelin ensimmäisten älypuhelinten tullessa markkinoille.

AMD on vuorostaan karsinut liiketoimintaansa viime aikoina muun muassa myymällä Globalfoundriesin omistuksensa vihdoin kokonaan pois, ja sen liikevaihto on tällä hetkellä 1,59 miljardia dollaria. AMD:n tulos oli 580 miljoonaa tappiolla, josta osa selittyy Globalfoundriesin kanssa tehtyihin järjestelyihin sekä vastikään tehtyyn SeaMicron ostoon.


AMD:n Computing Solutions -osaston liikevaihto oli 1,2 miljardia, ja sitä painoi lähinnä AMD:n työpöytäprosessorien myynnin vähentyminen, APU-suorittimia lukuun ottamatta. Yksikön tulos oli kuitenkin 124 miljoonaa dollaria plussan puolella. Grafiikkaosaston liikevaihto oli vuorostaan 382 miljoonaa dollaria, ja sen tulos oli 34 miljoonaa dollaria. Tulokseen vaikuttivat kausiluonteisen vaihtelun lisäksi AMD:n uudet näytönohjaimet, jotka nostivat AMD:n marginaaleja.

Vaikka Nvidia onkin messunnut TSMC:n 28 nm kapasiteetin riittämättömyydestä, AMD:n mukaan heillä ei ollut ongelmia ensimmäisellä neljänneksellä 28 nm tuotantomäärien kanssa, vaan kaikki kysyntä saatiin täytettyä.

Hardware.fi päivän diilit sähköpostiisi!

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme ja saat aina tiedon, kun löydämme jonkin huikean tarjouksen nettiä selatessamme:

3 kommenttia

_kooma_
_kooma_
Fanittamatta mitään elektroniikka valmistajaa, onhan tämä huono uutinen. Ei ole laisinkaan hyväksi se että toinen x86 alustaisia suorittimia valmistava yritys polkee vuodesta toiseen enemmän tai vähemmän syvällä suossa. Toisen rellestäessä miten haluaa, tietenkin tuotteet ovat aivan eri tasolla, joten parempaahan ihmiset ostavat. Ja tuo on aivan selvä asia.
Ihanteellinen tilanne olisi se että kummallakin firmalla olisi tasan 50/50 kilpailu tilanne. Tuosta hyötyisivät kuluttajien lisäksi myös nuo firmat, koska ne olisivat pakotettu kehittämään tuotteitaan nopeammin. Nyt esim Intelin ei liiemmin tarvitse laskea kuluttaja hintojaan, koska AMD:llä ei ole haastajaa tehokkaimpien suorittimien luokassa. Intel taasen voi sanella melko hyvin omat hintansa, toki heidän on tälläkin hetkellä otettava huomioon kilpailija.

Olisi tietenkin hienoa ja hyvä asia että myös AMD:n näytönohjain puoli toimisi/toimii loistavasti. Rautapuoli AMD:llä on näyttiksien puolesta ollutkin loistavalla tasolla, ja usein heiltä on viimeisten vuosien aikana tullut ensimmäisenä nopeimmat grafiikkakortit, vaikkakin kilpailija nVidia onkin sittemmin ottanut tehoissa kiinni, ja mennyt myös usein ohitse.
Oma tietokoneeni koostuu sopivissa määrin molempia yrityksiä, eli prosseorin virkaa toimittaa AMD:n tuote, ja näytönohjain taasen tulee nVidian leiristä.
Vastaavalla kombolla olen mennyt vuosia, vaikka mukaan on mahtunut myös ATI:n kortteja vuosien saatossa.

AMD:n näytönohjaimet ovat aina olleet ostopäätöstä tehdessä mukana edelleen, mutta jotenkin olen aina päätynyt nVidiaan. En kuitenkaan katsele näitä asioita minkään väristen lasien lävitse, valitsen kortiksi sen mikä sopii parhaiten budjettiin tarjoten eniten vastinetta rahoille. Ja koska vietän suurimman osan tietokoneella viettetystä ajasta Linuxin parissa, jossa nVidian ajurit ovat toimineet loistavasti aina. AMD:n vastineet eivät valitettavasti ole samalla tasolla Linux puolella.

Mutta vielä itse uutisesta, toivotaan että AMD:n tilanne tuosta kohenee, varsinkin prosessori rintamalla.

Fractal Design Arc Midi + 4x140mm + 1x120mm Arctic Cooling, ASRock Extreme4 970, Phenom II X6 1090T @ 3.8GHz + Phanteks PH-TC14PE, 8GB DDR III @ 1600MHz, Palit GTX 570, Seagate 500GB + 1TB HDD, Samsung DVD-RW, Corsair HX620W.
Netti: DNA 4G @ Sierra Wireless

Jeva
Jeva
Ei tuo tulos kovin hyvältä näytä :/ Toivon todella että AMD:n seuraava sukupolvi CPU rintamalla nostaisi tuloksen reilusti plussan puolelle (vaikkakin se saattaa parhaillaan tuntua turhankin optimistiselta..), sillä juurikin _kooma_:n mainitsemasta syystä olisi hienoa että olisi edes kaksi suhteellisen vahvaa valmistajaa.

Toki omatkin jauhot sinällään pussissa tuossa toiveessa.. atm alla AM3+ emo ja olisi kiva jos voisi prossun päivittää ilman emolevyn vaihtoa, sillä parhaillaan, ikäväkyllä, vaikuttaa siltä ettei tällä rintamalla muuta kannata ostaa kuin Inteliä :/
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 20. huhtikuuta, 2012 @ 19:24

Gigabyte GA990FXA-UD3, Thermalright Silver Arrow & AMD PhenomII X6 1090 @ 4GHz, 8GB DDR3 @ 1640MHz, VTX3D Radeon HD 6850 CrossFire, Corsair VX550W, Fractal Design Define R3

Curvy2
Curvy2
Eräs vanha tarina oli, että MS kehittää niin rankan ohjelman, että tarvitaan INTELiltä tehokkaampi prossu, vaikka normaalikäyttäjälle siitä ollut paljonkaan etua.
Intelin nykytulos heiluu siellä, että prossut ovat paljon kalliimpia.
Eräs asia mikä heidän markkinoinnissa kyrsii on tämä ihme isarja , on i3,i5,i7, joista ota oikein erkkikään selvää. Eikö voitas laittaa ihan suoraan että tämä prossu on 2.8 X4.
Minulla on laitteissa sekä AMD:n että Intelin prossuja, ei normaalikäytössä eroja paljoa huomaa.

Meissä kaikissa asuu aina pieni insinööri..
Never say never again.

Kommentoi uutista