Western Digital herätti henkiin nopean VelociRaptor-sarjan

Kirjoittaja Teemu Laitila, | Kommentteja (3)

Western Digital herätti henkiin nopean VelociRaptor-sarjan
Western Digital on julkaissut uusia VelociRaptor-sarjan kiintolevyjä. VelociRaptor oli aikanaan lähes synonyymi nopealle kiintolevylle ja sellainen oli jokaisen huipputehokkaan kokoonpanon vakiovaruste.

Tietysti VelociRaptorin huippuhetket sijoittuivat aikaan, jolloin flash-muistiin perustuvat SSD-asemat eivät olleet vielä useimpien käyttäjien saatavilla. VelociRaptor-sarjaan kuuluvat kuitenkin eittämättä mekaanisten kiintolevyjen nopeimmat mallit.

Mekaanisten levyjen tapauksessa tiedonsiirtonopeutta voidaan kasvattaa lähinnä kasvattamalla levykiekkojen pyörimisnopeutta sekä kiekkojen tallennustiheyttä. VelociRaptorit saavuttavat hyvän suorituskykynsä 10 000 RPM kierrosnopeudella.

VelociRaptor-asemien enimmäiskapasiteetti on uusimmassa mallissa yksi teratavu. Fyysisiltä mitoiltaan 2,5 tuuman kokoinen teratavun asema sisältää kolme 333 gigatavun kiekkoa, jotka pyörivät 10 000 RPM nopeudella. Liitäntänä toimii SATA 6 Gb/s ja asema on varustettu 64 megatavun välimuistipuskurilla.


Anadtechin testien perusteella uusikin VelociRaptor häviää odotetusti SSD-asemille satunnaisissa luku- ja kirjoitusoperaatioissa huolimatta siitä, että asema on lähes tuplasti nopeampi kuin lähimmät mekaaniset kilpailijansa. Peräkkäisissä lukuoperaatioissa aseman suorituskyky on jo lähempänä ainakin vanhempia budjettiluokan SSD-asemia, joskin uudemmat asemat päihittävät sen edelleen leikiten.


2,5"" asemat on istutettu 3,5"" kokoiseen koteloon, joka toimii myös jäähdytyssiilinä nopeasti pyöriville levyille.

Jos VelociRaptorin kaltaiselle asemalle on tarvetta, teratavun asemasta saa maksaa 320 dollaria. Puolta pienempi 500 Gt asema on hinnoiteltu 210 dollariin ja tarjolla on myös 250 Gt asema 160 dollarin hintaan. Hinta per gigatavu on siis melkoisen paljon kalliimpi kuin nykyisissä 7200 tai 5400 RPM asemissa, mutta edelleen SSD-asemia halvempi, joskin ero kutistuu jatkuvasti uusien SSD-sukupolvien myötä.

Hardware.fi päivän diilit sähköpostiisi!

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme ja saat aina tiedon, kun löydämme jonkin huikean tarjouksen nettiä selatessamme:

3 kommenttia

dRD
dRD
Vähän vaikea nähdä käyttökohteita tuollaiselle, tuolla hintalapulla. Jos haluaa todella hyvää suorituskykyä, puristaa enemmän euroja ja ostaa SSD:n -- jos taas storagea, ostaa samalla rahalla 2-3x isomman 5400rpm -levyn.
johtaja59
johtaja59
Onhan tämä tavallaan väliinputoaja, mutta ostajasegmentti löytynee tällekkin. Nopeampi kuin kilpailevat teran HDD lärpyt ja halvempi kuin teran SDD lärpyt.
hannibal_pjv
hannibal_pjv
Niinpä. Olisi kiva nähdä tälläinen ssd-cachella varustettuna...

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Keskustelualue
Biisiketju 4997 Vapaata keskustelua
Thunderbird/Gmail ongelma 14 Windows -ongelmat
Yleistä keskustelua asian vierestä 103 Vapaata keskustelua
Muistin lisääminen tietokoneeseen. Mitä huomioon? 4 PC:n rautaan liittyvä keskustelu
Hyvät tarjoukset-ketju 1142 PC:n rautaan liittyvä keskustelu
Mitä tarkastaa/päivittää uuteen valmiiseen konepakettiin. 1 Uutta tietokonetta ostamassa
PlayStation 5 -saatavuus 1 Playstation (PS4 ja PS5)
Videoketju 402 Vapaata keskustelua
Uudet / mielenkiintoiset sovellukset 2 Yleistä keskustelua kännyköistä
Perseilyketju. 2194 Vapaata keskustelua
Näytä lisää viestejä