Tutkijat kehittivät ensimmäisen toimivan kvanttiverkon

Kirjoittaja Teemu Laitila, | Kommentteja (1)

Tutkijat kehittivät ensimmäisen toimivan kvanttiverkon
Saksalaisen Max Planck -instituutin tutkijat ovat kehittäneet ensimmäisen toimivan kvanttiverkon. Tutkijat rakensivat kaksi erillistä verkon solmukohtaa, joiden atomien välillä onnistuttiin siirtämään informaatiota luotettavalla tavalla.

Tutkijat sijoittivat kaksi atomia vierekkäisiin laboratorioihin rakennettuihin peileistä koostuviin "optisiin onkaloihin". Järjestelmässä molemmat atomit toimivat kvanttibitteinä, joiden tilaa voidaan käyttää tallentamaan tietoa. Atomin kvanttitila voidaan mitata siitä lähtevän fotonin polarisaation perusteella.

Kokeessa toisesta atomista irrotettiin yksi fotoni, joka ohjattiin optisen kuidun avulla viereiseen laboratorioon ja optiseen onkaloon. Kun vastaanottava atomi imi itseensä onkaloon ohjatun fotonin, se asettui samaan tilaan kuin alkuperäinen atomi, jolloin saatiin siirrettyä ja säilöttyä tietoa.


Tutkijoiden mukaan uusi läpimurto saattaa tulevaisuudessa mahdollistaa kokonaisten kvanttiverkkojen tai jopa kvanttitasolla tietoa siirtävän internetin kehittämisen. Lisäksi tapa siirtää kvantti-informaatiota on oleellinen osa kvanttitietokoneiden kehitystä.

Tarkempi selostus tutkimuksesta löytyy (englanniksi) ScientificComputing.com-sivustolta.

Hardware.fi päivän diilit sähköpostiisi!

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme ja saat aina tiedon, kun löydämme jonkin huikean tarjouksen nettiä selatessamme:

1 kommentti

upap
upap
Quote:
Tutkijat sijoittivat kaksi atomia vierekkäisiin laboratorioihin
jotenkin niin "itseestään selvää", mutta jotenkin vaan taas iski että kuinka pitkällä ihmisen teknkiikka on :)

Kommentoi uutista