DDR4-muistit saapuvat massamarkkinoille 2014

Kirjoittaja Panu Roivas, | Kommentteja (1)

DDR4-muistit saapuvat massamarkkinoille 2014
DDR4-muistien saapumista peruskäyttäjien tietokoneisiin joudutaan odottamaan vielä ainakin ensi vuoden loppuun saakka, kertoo VR-Zone.

Viimeiset kuusi suoritinsukupolvea Intelin 65 nm Core 2 Quadista lähtien ovat turvautuneet DDR3-muisteihin, mikä on selvästi pidempi aika kuin mitä edeltävät DDR2 ja DDR1 kestivät johtavana muistityyppinä. DDR3-muistien elinaikaa on pidentänyt sen laaja nopeusskaala, alkaen DDR3-1066:sta jopa DDR3-3000:n asti uuden Ivy Bridgen myötä.

DDR3 alkaa olla kuitenkin tiensä päässä, ja muistivalmistajat ovat kertoneet ensimmäisten testikappaleiden valmistuksen alkavan tänä vuonna, mutta massamarkkinoille DDR4-muistit tulevat vasta 2014, jolloin niiden odotetaan ottavan 23% osuuden muistitoimituksista.
Uusien muistien nopeudet alkavat 2267 MHz tasolta, mutta nousevat nopeasti DDR4-4000 ja 4266 MHz tasolle noin puoli vuotta myöhemmin. Uudet muistit toimivat 1,2V jännitteellä, mutta kaikkein vähävirtaisimmille DDR4L-muisteille riittää 1,05V. Vaikka DDR4 tuokin entistä suuremmalla kellotaajuudella varustettuja muisteja, alkuun DDR4-muistien latenssit tulevat olemaan selvästi suuremmat kuin nykyisten DDR3-muistien, jopa kaksinkertaiset.

Näillä näkymin DDR4 saattaa jäädä viimeiseksi perinteiseksi DRAM-muistiksi, sillä useampi muistivalmistaja on myös kertonut aikeistaan aloittaa uusien haihtumattomien (non-volatile) muistien valmistuksen lähivuosina, mikä tulee todennäköisesti muuttamaan radikaalisti nykyistä DRAM-muistien ja NAND Flash -muistien hallitsemaa alaa. Uusien muistityyppien käyttöönotossa tosin saattaa kestää niin pitkään, että DDR4-muistit ehtivät elämään vielä pidemmän aikaa.

Hardware.fi päivän diilit sähköpostiisi!

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme ja saat aina tiedon, kun löydämme jonkin huikean tarjouksen nettiä selatessamme:

1 kommentti

hannibal_pjv
hannibal_pjv
Hmmm... eli 2015 lähes puolet uusista masiinoista olisi dd4:sta ja 2016 jo 60%. Ilmeisesti kannattaa harkita koneen vaihtoa noin 2016, koska muistien hinnat alkavat siinä vaiheessa jo tasaantua.

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Keskustelualue
Hyvät tarjoukset-ketju 1095 PC:n rautaan liittyvä keskustelu
Perseilyketju. 2161 Vapaata keskustelua
VHS kasettien digitointi 17 Digivideo-ongelmat ja -keskustelu
Lisää muistia Acer läppäriin 9 Kannettavat tietokoneet
Uusi kone 1200€ 2 Uutta tietokonetta ostamassa
Videoketju 375 Vapaata keskustelua
Biisiketju 4610 Vapaata keskustelua
Win 7 läppärille näytöntallentaja Zoom-tallennuksia varten 3 Windows -ongelmat
PC uudet järkevät komponentit 3 PC:n rautaan liittyvä keskustelu
Näyttöteline kolmelle 27" näytölle 4 Tietokoneen näytöt
Näytä lisää viestejä